Ez a cikk megmentheti a karácsonyod (a mienket már többször megmentette!)
Receptek, tippek, trükkök a WMN szerzőitől. Csak ami nekünk is bevált!
Tudjuk-tudjuk: még 438 dolgot kell befejezned/megcsinálnod az ünnepek előtt, szeretnéd minél kevesebb pénzből kihozni a karácsonyi vacsorát, közben persze kicsit flexelnél is a főzőtudományoddal, ráadásul (vagy épp ezek miatt) fogalmad sincs, mi legyen az ünnepi menü… Nyugi, ránk az idén is számíthatsz! Összeszedtük neked a WMN szerkesztőségének titkos kis trükkjeit, amelyekkel egész biztosan nem tudsz melléfogni. Jó, annyira nem is titkosak: már megírtuk őket az utóbbi tíz évben – viszont most a legjobbakat válogattuk ki neked, hogy minden egy helyen legyen a nagy hajrá előtt. Csepelyi Adrienn ajánlója.
–
Ajándékba valamit? Vagy a fára?
Ha minket kérdezel, még mindig gyorsabb egyszer lemenni a boltba és aztán otthon készíteni valamit, mint minden megajándékozottnak külön-külön felhajtani valamit.
És hát lássuk be: ha eddig nem érkezett meg a villámcsapásszerű felismerés a tökéletes ajándékról, akkor valószínűleg idén már nem fog. Hohohó! Itt jövünk mi!
Vagyis ebben a szekcióban régi kolléganőnk, Szőcs Lilla, aki a gasztroajándékok felkent papnője. Tojáslikőrből például egész kollekciót készített az évek során. Ez az első kettő:
Mexikóban „rompope”-nak hívják, Brazíliában pedig „coquito”-ként emlegetik, ott tej helyett, kókusztejjel készítik – ezt is kipróbáltuk, mennyei lett! RECEPTÉRT KATT IDE!
Ez pedig azoknak, akik nem rajonganak a kókuszért:
Lilla habcsókjai legendásak. Én például tisztán emlékszem, amikor első évben arra értem be a szerkesztőségbe, hogy az egész lépcsőházban édes habcsókillat terjeng, a konyhánkban pedig hegyekben állnak az óriási, mesésen szép, különféle dzsemekkel ízesített habcsókok. Ez tehát egy jól bevált recept, a végén némi bónusszal:
Vegák? Most akkor mégis mi a jó eget főzzek?
Nyugi. Egyrészt: aki nem eszik húst, azt vélhetően nem azért teszi, hogy téged bosszantson. (Mint ahogy ételérzékenysége sem amiatt van a vendégeknek…)
Szóval az első számú szabály, hogy igyekezz jókedvűen viszonyulni a kihíváshoz, és lehetőleg ne is tény passzív agresszív megjegyzéseket, hogy mennyivel könnyebb dolgod lett volna, ha mindenki eszik húszt, „mint a normális emberek”. Sokkal jobban fogja érezni magát mindenki (értsd: a húsevők is!), ha egyszerűen csak valamennyi vendégedet ugyanolyan szeretettel eteted.
Itt érkezünk meg Fiala Borcsa pöpec vegán vadasához, amelyet a Gerilla Gasztró karácsonyi különkiadásában főzött Kiss Katalinnal.
Az a bizonyos pulyka
Noha ez Amerikában a hálaadás ikonikus főfogása, sokan karácsonyra időzítenék itthon a pulykasütést. Oké, de pontosan hogy is kell nekiállni ennek a feladatnak? Tóth Flóra néhány éve nekiállt, és ha ő valaminek nekiáll, akkor az… Hát inkább olvassátok el az ő szavaival – és ha hasonlóra vállalkoztok idén, akkor meg is van hozzá a segítségetek!
Ha nem bonyolítanád
Nincs ezen mit variálni: Szentesi karácsonyisüti-tippje azoknak, akik nem szeretik, ha földig ér a hozzávalók listája.
Oké, de mit igyunk mellé?
Ebből a dobásból én kimaradok, mert nem iszom alkoholt, de ha nem vagy valami nagy bortudor, de a vendégeid szívesen innának valami ízletes és jó nedűt, akkor Fiala Borcsa tanácsaira hallgass – szerintem az előétellel is simán lehozhatsz egy vendégséget, de ő persze nem áll meg ennyinél. Nézd csak:
Utolsó pillanatban sincs okod a pánikra!
Úszol, és nem egy kellemes szálloda wellnessrészlegén? A szerkesztőségben mindenki tudja, hogy ha így áll a helyzet, akkor megjelenik Tóth Flóra! Hiába: tényleg nem minden hős visel köpenyt – a mienk például inkább konyhai kötényben szokott cikázni, és döbbenetesen gyorsan állít elő bármilyen eseményre bármilyen ételt.
Ami – és ez az igazán durva! – mindig finom. Ebben az írásában mindjárt egy TÖBB terülj-terülj asztalkámat segít varázsolnod:
Ebben pedig a huszonhetedikén random bejelentkező távoli rokonok okozta pánik ellen vértez fel.
Ugye, nem gondoltad, hogy kihagyom a töltött káposztát?
Hát nem is! Én már évek óta vega verzióban, de e recept szerint csinálom (füstölt hús helyett vegán darálthús és némi füstölt paprika, nagymamám szerint is ugyanolyan, mint az eredeti), de most megosztom az eredeti WMN-es cikkemet róla.
A sztorihoz hozzátartozik, hogy két fazéknyit főztem belőle, kitálalni viszont egyszerűen nem tudtam, mert mire megfőtt, annyira várta már mindenki, hogy az egész csapat fazékból ette a káposztát a konyhában… Alig tudtam kiszedni a fotózáshoz pár káposztát! Jöjjön tehát a nagybetűs, tökéletes szatmári töltött káposzta (csak ti ne sután töltsétek!)
És ha már jól végezted a dolgod (de ha nem, akkor is szeretünk)
Amíg sülnek a cuccok, olvasgass egy kicsit. Például a fahéjról, ami nélkül, ugye, nincs karácsony (ez a közös benne meg Kevinben).
A végére pedig egy kis lelki táplálék, haha – hogy ha most szorongsz, szomorú vagy vagy aggódsz az ünnep miatt, tudd, hogy te is visszaszerezheted annak valódi értelmét! Azt, ami SZÁMODRA a valódi értelme. Hiszen ez a te ünneped, ugye?
Jó készülődést kívánok mindenkinek!
Kiemelt képeink forrása: Tóth Flóra, Csepelyi Adrienn, WMN