Ajándékba valamit? Vagy a fára?

Ha minket kérdezel, még mindig gyorsabb egyszer lemenni a boltba és aztán otthon készíteni valamit, mint minden megajándékozottnak külön-külön felhajtani valamit.

És hát lássuk be: ha eddig nem érkezett meg a villámcsapásszerű felismerés a tökéletes ajándékról, akkor valószínűleg idén már nem fog. Hohohó! Itt jövünk mi!

Vagyis ebben a szekcióban régi kolléganőnk, Szőcs Lilla, aki a gasztroajándékok felkent papnője. Tojáslikőrből például egész kollekciót készített az évek során. Ez az első kettő:

 

KLASSZIKUS ÉS KÓKUSZOS TOJÁSLIKŐR

Mexikóban „rompope”-nak hívják, Brazíliában pedig „coquito”-ként emlegetik, ott tej helyett, kókusztejjel készítik – ezt is kipróbáltuk, mennyei lett! RECEPTÉRT KATT IDE!

ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Kerepeczki Anna/ WMN

Ez pedig azoknak, akik nem rajonganak a kókuszért:

AVOKÁDÓS ÉS MANDULÁS TOJÁSLIKŐR
Minden nappal eggyel közelebb és közelebb kerülünk karácsonyhoz, itt az ideje tehát elkészíteni a tojáslikőröket! De nem akármilyeneket!  RECEPTEKÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: WMN

Lilla habcsókjai legendásak. Én például tisztán emlékszem, amikor első évben arra értem be a szerkesztőségbe, hogy az egész lépcsőházban édes habcsókillat terjeng, a konyhánkban pedig hegyekben állnak az óriási, mesésen szép, különféle dzsemekkel ízesített habcsókok. Ez tehát egy jól bevált recept, a végén némi bónusszal:

A TÖKÉLETES HABCSÓK (MEG NÉHÁNY KARÁCSONYFADÍSZ)
Az egész úgy kezdődött, hogy nemrég nyolc (!) tojásból elkészítettem az idei tojáslikőrömet, amihez, ugyebár, csak a sárgájára volt szükség, így hát ott árválkodott utána a konyhában egy fél kübli tojásfehérje... RECEPTÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Kerepeczki Anna/ WMN

 

Vegák? Most akkor mégis mi a jó eget főzzek?

Nyugi. Egyrészt: aki nem eszik húst, azt vélhetően nem azért teszi, hogy téged bosszantson. (Mint ahogy ételérzékenysége sem amiatt van a vendégeknek…)

Szóval az első számú szabály, hogy igyekezz jókedvűen viszonyulni a kihíváshoz, és lehetőleg ne is tény passzív agresszív megjegyzéseket, hogy mennyivel könnyebb dolgod lett volna, ha mindenki eszik húszt, „mint a normális emberek”. Sokkal jobban fogja érezni magát mindenki (értsd: a húsevők is!), ha egyszerűen csak valamennyi vendégedet ugyanolyan szeretettel eteted. 

Itt érkezünk meg Fiala Borcsa pöpec vegán vadasához, amelyet a Gerilla Gasztró karácsonyi különkiadásában főzött Kiss Katalinnal. 

 

BORCSA PAZAR VEGÁN VADASA
Ha vegán menüt tervezel karácsonyra, az ünnepi asztalra is meleg szívvel ajánljuk – csak aztán ne csodálkozz, ha nemcsak vegánok rabolnak majd rá! RECEPTÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: WMN

Az a bizonyos pulyka

Noha ez Amerikában a hálaadás ikonikus főfogása, sokan karácsonyra időzítenék itthon a pulykasütést. Oké, de pontosan hogy is kell nekiállni ennek a feladatnak? Tóth Flóra néhány éve nekiállt, és ha ő valaminek nekiáll, akkor az… Hát inkább olvassátok el az ő szavaival – és ha hasonlóra vállalkoztok idén, akkor meg is van hozzá a segítségetek!

FLÓRA KALANDJAI EGY EGÉSZ PULYKÁVAL
Lesz egy mindenkit jóllakató húsod, isteni vajas-baconös húsleved (amit csak be kell sűríteni mártásnak), és igazából tizenöt percet dolgoztál az egésszel (na jó, plusz locsolgatás). RECEPTÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: WMN


Ha nem bonyolítanád

Nincs ezen mit variálni: Szentesi karácsonyisüti-tippje azoknak, akik nem szeretik, ha földig ér a hozzávalók listája.

SZENTESI TÖK EGYSZERŰ KARÁCSONYI SÜTIJE
Mert nálunk az egész december karácsony, és a karácsonynál nincsen jobb a világon. Nem lehet ezt az ünnepet szentimentalizmus nélkül megúszni, és nem is akarjuk! RECEPTÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Szentesi Éva

 

Oké, de mit igyunk mellé? 

Ebből a dobásból én kimaradok, mert nem iszom alkoholt, de ha nem vagy valami nagy bortudor, de a vendégeid szívesen innának valami ízletes és jó nedűt, akkor Fiala Borcsa tanácsaira hallgass – szerintem az előétellel is simán lehozhatsz egy vendégséget, de ő persze nem áll meg ennyinél. Nézd csak:

  

BORCSA ÜNNEPI ÉTELTIPPJEI BORPÁROSÍTÁSSAL
Egy jól eltalált étel- és borpárosítás olyan, mint amikor tökéletesen összepasszol a ruhád a cipőddel, a retikülöddel és az ékszereiddel: az egész örömteli, harmonikus egészet alkot, amit minden percben boldogság viselni. RECEPTEKÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Fiala Borcsa

Utolsó pillanatban sincs okod a pánikra!

Úszol, és nem egy kellemes szálloda wellnessrészlegén? A szerkesztőségben mindenki tudja, hogy ha így áll a helyzet, akkor megjelenik Tóth Flóra! Hiába: tényleg nem minden hős visel köpenyt – a mienk például inkább konyhai kötényben szokott cikázni, és döbbenetesen gyorsan állít elő bármilyen eseményre bármilyen ételt.

Ami – és ez az igazán durva! – mindig finom. Ebben az írásában mindjárt egy TÖBB terülj-terülj asztalkámat segít varázsolnod:

 

A LEVELES TÉSZTA MEGMENTI A KARÁCSONYT!
Figyelemigényes és a pénztárcát is jócskán megterhelő ez az időszak, úgyhogy ilyenkor szerintem rántsunk elő a fiókból valami olyat, ami jól néz ki, de nem állítja óriási feladat elé azt, aki készíti. Három életszerű helyzetre állítottam össze egy-egy menüt, amit persze szabadon variálhattok. RECEPTEKÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Tóth Flóra

Ebben pedig a huszonhetedikén random bejelentkező távoli rokonok okozta pánik ellen vértez fel. 

 

NAGYJÁBÓL 5 PERC ALATT ELKÉSZÍTHETŐ VENDÉGVÁRÓ VALAMIK
Isteni fogások, amelyek tényleg csak pár perc munkát és maximum némi sütést igényelnek. Karácsonyra, két ünnep közti látogatóknak, vagy szilveszteri snacknek is bevethető mind! RECEPTEKÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Tóth Flóra

Ugye, nem gondoltad, hogy kihagyom a töltött káposztát?

Hát nem is! Én már évek óta vega verzióban, de e recept szerint csinálom (füstölt hús helyett vegán darálthús és némi füstölt paprika, nagymamám szerint is ugyanolyan, mint az eredeti), de most megosztom az eredeti WMN-es cikkemet róla. 

A sztorihoz hozzátartozik, hogy két fazéknyit főztem belőle, kitálalni viszont egyszerűen nem tudtam, mert mire megfőtt, annyira várta már mindenki, hogy az egész csapat fazékból ette a káposztát a konyhában… Alig tudtam kiszedni a fotózáshoz pár káposztát! Jöjjön tehát a nagybetűs, tökéletes szatmári töltött káposzta (csak ti ne sután töltsétek!)

CSEPELYI SZATMÁRI MÁLÉKÁSÁS TÖLTÖTT KÁPOSZTÁJA
Mert mifelénk a töltött káposzta kukoricadarával készül. És nem ismerünk benne tréfát. RECEPTÉRT KATT IDE!
ünnep recept vacsora karácsony vendégvárás
Fotó: Csepelyi Adrienn

És ha már jól végezted a dolgod (de ha nem, akkor is szeretünk)

Amíg sülnek a cuccok, olvasgass egy kicsit. Például a fahéjról, ami nélkül, ugye, nincs karácsony (ez a közös benne meg Kevinben). 

MILANOVICH DOMI FAHÉJ-KISOKOSA
Több ezer éve ismeri az emberiség, érdekes a szimbolikája, ráadásul ma már egyre több tanulmány erősíti meg az egészségünkre gyakorolt áldásos hatásait. OLVASD EL A CIKKET ITT!

A végére pedig egy kis lelki táplálék, haha – hogy ha most szorongsz, szomorú vagy vagy aggódsz az ünnep miatt, tudd, hogy te is visszaszerezheted annak valódi értelmét! Azt, ami SZÁMODRA a valódi értelme. Hiszen ez a te ünneped, ugye?

HOGYAN SZEREZTEM VISSZA A KARÁCSONYT?
Sokféle karácsonyom volt már. Tizenöt különböző helyen laktam, és nem csupán a helyszín változott, de jó néhányszor az is, akivel töltöttem. (Már ha nem egyedül voltam.) A családunkban a nagy távolságok miatt az ünnep leginkább egy roadshow-ra hasonlít, így nagyon hamar meg kellett tanulnom: ha meg akarom őrizni magamnak a karácsonyt, jobb, ha a kezembe veszem az irányítást. OLVASD EL A CIKKEMET ITT!

 Jó készülődést kívánok mindenkinek!

Csepelyi Adrienn

Kiemelt képeink forrása: Tóth Flóra, Csepelyi Adrienn, WMN