Az Ozempic az a gyógyszer, amelyet a bevezetése óta botrány övez. A szemaglutid nevű hatóanyagot tartalmazó készítményeket, amelyeket injekció formájában kell alkalmazni, kettes típusú cukorbetegségben szenvedők számára fejlesztették ki. Az ő szervezetük nem képes rendesen szabályozni az inzulin hormon szintjét, ami azért felel, hogy a táplálékunkkal bevitt glükóz kivonódjon a vérünkből. Ha ez nem történik meg, magas lesz a vércukorszintünk, aminek sok-sok káros hatása van. Az Ozempic hatóanyaga a szemaglutid, egy GLP–1 receptorhoz kötődő agonista, amely segít szabályozni a betegek vércukorszintjét.

Hamar rájöttek, hogy ez nagymértékű fogyást idézhet elő – akár különösebb erőfeszítés nélkül is. Színtiszta biokémia ez – csakhogy van, akinek szó szerint az élete és az életminősége múlik rajta, s akad, aki közel sem a diabétesze okán kezdte használni, hanem hogy jobban nézzen ki.

A TikTokról indult, azóta széles körben megénekelt Ozempic-botrányról Nyáry Luca írt nálunk. Az erkölcsi dilemma lényege az, hogy vajon tisztességes dolog-e, ha hírességek diétatippekre és szigorú edzésekre esküsznek a nyilvánosság előtt, amikor a tökéletes alakjukról kérdezik őket, s közben titokban Ozempickel szúrják magukat. (Nyilván nem az, holott maga törekvés érthető – a hazugság védhetetlen.)

Arról nem is beszélve, hogy mivel az influenszereknek hála futótűzként terjedő „csodamódszer” annyira felverte a keresletet a szemaglutid hatóanyagú gyógyszerek iránt (Ozempic, Wegovy, Victoza, Mounjaro, Zepbound), hogy azok hiánytermékké váltak, veszélyeztetve ezzel a diabéteszes betegek állapotát, s akár életét is.

Most pedig, amint az előre sejthető, újabb okból fognak tömegek rástartolni ezekre a gyógyszerekre.

Kis betűs rész

Noha a Mounjaro és a Zepbound leírásában figyelmeztetnek arra, hogy a gyógyszer csökkentheti a szájon át szedett fogamzásgátló szerek hatékonyságát, úgy tűnik, ezt számosan nem vették túlzottan komolyan. (Ha egyáltalán hallottak róla, vagy elolvasták a teljes leírást.)

Aztán mind többen kapták meg az orvosnál a döbbenetes hírt: noha fogamzásgátlót szednek, babát várnak. És rengetegen vannak olyanok is, akik azért nem szedtek ilyesmit, mert az állapotuk (például súlyos PCOS, vagy a túlsúly miatti rendszertelen peteérés) miatt lehetetlennek tetszett, hogy valaha is teherbe essenek. 

Tehát az Ozempic és társai nem csak azoknak „segíthetnek” teherbe esni, akik egyébként nem szeretnének, hiszen fogamzásgátlót szednek, de azoknak is, akik mindennél jobban vágynak egy babára, de egészségi okokból úgy tűnt, ez szinte biztosan nem sikerülhet. Vagy épp más miatt egészen váratlan:

egy nőgyógyász a TikTokon arról számol be, hogy egy 53 éves páciense éppen ikreket vár…

A helyzet elképesztően bonyolult. Miközben egy „csodababa” híre nyilvánvalóan hatalmas boldogságot jelent azoknak, akik régóta vágynak gyerekre, az orvosok arra figyelmeztetnek, egyelőre nincsenek kutatások arra vonatkozóan, milyen következményekkel jár, ha egy magzat a terhesség korai fázisában szemaglutid hatóanyagú gyógyszerrel érintkezett. (Jó kérdés persze, vajon miért nem előre figyelmeztettek arra, hogy kiegészítő védekezés szükséges, még akkor is, ha minimális az esélye a teherbe esésnek.)

Ha valaki babát tervez, azt javasolják, legalább két hónappal korábban hagyja abba az Ozempic vagy társai használatát – így aztán jogos az aggály azt illetően, vajon befolyásolja-e bármiben az Ozempic-babák egészséges fejlődését a szemaglutid.

Azt meg csak halkan merem megjegyezni, vajon ebben az összefüggésben felmerült-e, mi van, ha az apa használ Ozempicet – elvégre viszonylag fontos szerepe van a fogamzásban, és kutatások szerint a spermiumok teljes „kicserélődése” a herékben körülbelül három hónapot vesz igénybe…

Beláthatatlan következmények

A kutatóknak és gyógyszerfejlesztőknek fel van tehát adva a lecke – s tetszik vagy sem, azok, akik „véletlenül” teherbe estek, tulajdonképpen egy kísérlet alanyaivá váltak. Ez egyrészt súlyos orvosetikai kérdéseket is felvet – másrészt pedig ne legyenek kétségeink afelől, hogy hamarosan már az első, gyógyszergyártók ellen indított perekről is olvashatunk majd. Szívből remélem, hogy „csak” amiatt, mert a váratlan terhesség nem várt élethelyzet elé állította a pácienseket, nem pedig azért, mert bárki maradandó károsodást szenvedett volna.

A Redditen egymást nyugtatják az Ozempic-használat során teherbe esett nők, köztük sokan, akik szerencsére már egészséges babát szültek, igyekeznek nyugtatni a jelenleg várandósokat.

Az eddigi vizsgálatok szerencsére nem mutattak ki közvetlen egészségkárosító hatást, ugyanakkor az, hogy egy sokszorosan bevizsgált gyógyszerfajta ilyen súlyos mellékhatásokkal járjon, rendkívül nyomasztó még akkor is, ha sokak esetében az Ozempic-baba érkezése tényleg valóságos csoda.

És innentől nem nehéz megjósolni, hogy rengetegen kapaszkodnak majd utolsó szalmaszálként belé a PCOS-szal küzdők vagy a túlsúlyuk miatt (pontosabban: a túlsúlyukat okozó egészségi okok miatt!) eddig sikertelenül próbálkozók közül – ami, megfelelő kutatások híján megint csak rendkívül kockázatos.

Felmerül a kérdés persze, hogy ha tudjuk, hogy a PCOS és számos egyéb, a teherbe esést megnehezítő betegség közvetlen vagy közvetett, de szoros összefüggésben áll a szervezet inzulinszabályozásával (legyen szó inzulinrezisztenciáról vagy cukorbetegségről stb.), akkor vajon miért nem vizsgálták eleve azt, milyen hatással lehet ez a női fogamzóképességre. 

A szemaglutid hatóanyagú gyógyszerek mindeközben annyira népszerűek az Egyesült Államokban, hogy az élelmiszercégek konkrét változásokat figyeltek meg a vásárlói szokásokban. A Nestlé már elő is rukkolt az új, olcsó pizzatermékcsaládjával, amelyet kifejezetten a szemaglutidot használóknak fejlesztett ki: kisebb adagok magasabb fehérje- és rosttartalommal, nyomelemekkel. 

Arra pedig, hogy a gyógyszergyártók fel vannak-e készülve egy újabb rohamra, szintén nincs válasz. Merthogy ez az eredeti célcsoport, a kettes típusú cukorbetegséggel küzdők szempontjából nagyon nem mindegy. 

A Ki vele! június 3-i epizódjában a menstruációról, menopauzáról és a női test működéséről fogunk beszélgetni Tapasztó Orsival, Nyáry Lucával, Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyásszal és Kovács András Péterrel, akit ugyanúgy érint ez a téma, hiszen neki is, mint minden férfinek vannak nők a környezetében. A Viasat3 csatornán láthatjátok hétfő este 21 órától.

Kiemelt kép: Getty Images / NurPhoto / Contributor; Pexels (pixabay)

Csepelyi Adrienn