Ha – hozzám hasonlóan – te is életvitelszerűen használod a közösségi médiát, akkor feltűnhetett, hogy minden évben van egy tipikus Instagram-sztár étel, hipszter gasztrotrend, amitől mindenki bezsong – ilyen volt két–három éve a medvehagyma-őrület. vagy a cronut-láz (croissant és fánk (Donut) szerelemgyereke), mostanában pedig minden az avokádóról szól. Bevallom, sokáig azt gondoltam, hogy a tojáslikőr is amolyan instagramos urizálás csak, és semmi több. Egészen addig, amíg képszerkesztőnk, Anna meg nem kóstoltatta velem tavaly húsvétkor a házi készítésű tojáslikőrjét – akkor és ott megbeszéltük, hogy idén decemberben együtt készítjük el. 

Úgyhogy most nyilvánosan revideálom a nézeteimet, és én is felülök erre a vonatra, mert elképesztően finom a klasszikus tojáslikőr (nekem a kókusztejes változata lett a kedvencem).

Sőt: mostantól minden évben fogok készíteni, hogy megalapozzam az ünnepi hangulatot december elején. Ami pedig különösen szimpatikussá teszi a házi tojáslikőr szürcsölésének gondolatát, hogy nagyon könnyű elkészíteni. 

Honnan is ered a tojáslikőr?

Ezt a nedűt állítólag a XIII. században élt briteknek köszönhetjük, szerzetesek feljegyzései szerint az őse a „posset” nevű ital volt, azaz a meleg aludttej alkohollal és fűszerekkel ízesítve. Akkoriban ez igazi luxusterméknek számított, emiatt főként ünnepekkor került elő a „posset”-es üveg. A hozzá szükséges alapanyagok a tej, a tojás és a sherry vagy a grog (szeszes ital, vizezett rum – a szerk.) drága alapanyagoknak számítottak, így csak az igazán tehetős családok szürcsölhették. Létrejöttét valószínűleg egyszerűen az okozta, hogy ezeket az értékes alapanyagokat hasznosítani szerették volna, nehogy megromoljanak.

Később a gyarmatosítók átvitték Amerikába is a „posset” receptjét, amit a 1700-as években csak eggnogként (állítólag az egg és a grog – tojás és a vizezett rum – szavak összeolvadásából jött létre), azaz tojáslikőrként emlegettek. A helyi kolóniák területein tejből, tojásból és olcsó rumból temérdeknyi volt, így nagyon gyorsan elterjedt, és népszerű itallá vált.

Mexikóban „rompope”-nak hívják, Brazíliában pedig „coquito”-ként emlegetik, ott tej helyett, kókusztejjel készítik – ezt is kipróbáltuk, mennyei lett!

Anna klasszikus tojáslikőr receptje

Nem tudom, te, hogy vagy vele, de nálunk kevés olyan ünnepi fogás van, ami ne lenne macerás – gondolok itt a marhahúslevesre vagy a hat órán át sülő, belül omlós, kívül ropogós kacsacombokra. Úgyhogy számomra igazi ajándék, ha van egy olyan recept a menüsorban, amivel pikk-pakk megvagyok, előkészületekkel, elkészítéssel és takarítással együtt. Ilyen a tojáslikőr készítése is. 

Egyetlen része „időigényes”, és az a türelmi idő, amíg vársz pár napot vagy egy hetet, hogy összeérjenek az ízek. Ha azt szeretnéd, hogy karácsonyra finoman beérjen a likőr, akkor készítsd el, mondjuk, most a hét végén. Természetesen fogyasztható frissen is, de higgyétek el, érdemes érni hagyni pár napot.

Én most azt a receptet fogom nektek ajánlani, amit képszerkesztőnk, Anna javasolt, amivel én magam is megszerettem a tojáslikőrt. Hátha nektek is bejön. Alatta pedig a kókusztejes Mautner Zsófis „Coquito”-t is megtalálhatjátok.

Hozzávalók 1–2 liter (nálunk 2 db 0,7-es csatos üvegnyi) tojáslikőrhöz

500 ml 3,5 %-os tej

250 ml habtejszín (30–32 százalékos)

2 db vaníliarúd (belseje és héja)

100 g porcukor

5 db tojássárgája

250 ml fehér rum, vodka vagy whiskey

150 g porcukor

Az elkészítés két részből áll. Önts egy lábosba fél liter tejet, minimum 2,5 százalékos zsírtartalmút, ha lehet, akkor ennél még zsírosabbat, hogy jó krémes, kellemes állagú tojáslikőrt kapj. A fél liter tej és habtejszín keverékébe tegyél négy púpozott kanálnyi porcukrot (100 grammot), kapard bele a vaníliarúd belsejét, nyugodtan dobd bele a héját is, hogy még intenzívebb legyen az íze, majd forrald össze az egészet. 

Amíg forr a tej, jöhet a második része a főzésnek. Öt darab tojássárgáját és négy–öt púpozott kanálnyi cukrot (ez tényleg elég) elektromos habverővel keverj jó habosra.

A következő ponton nagyon ügyeljetek, itt lehet elrontani a tojáslikőrt! Ha túl meleg még a vaníliás tej, akkor az összeöntéskor kicsapódhat a tojássárgája, és lesz egy jó leveses, cukros tojásrántottád. Ezt viszont nyilvánvalóan senki sem szeretné. Úgyhogy itt egy picit türelmesnek kell lenni, amíg langyos lesz a tej.

Na, szóval, ha már eljött ez a pillanat, akkor nagyon lassan csurgasd hozzá a habosra és simára kevert cukros tojássárgájákat. Ha ezzel kész vagy, akkor jöhet bele végre az alkohol: fehér rum, brandy, vodka vagy whiskey. Bármelyik nagyon jó alap lehet hozzá.

 

Mautner Zsófi kókuszos „Death by eggnog” tojáslikőr receptje

Ha igazán szereted az ínyencségeket, akkor pont neked írta Mautner Zsófi ezt a receptet, itt találjátok. A klasszikus tojáslikőrhöz képest annyi újdonság van benne, hogy a legelején öt deci (2,8–3,5 százalékos zsírtartalmú) tejet összeöntesz négy deci kókusztejjel. Ebbe mehet bele a vaníliarúd, és a 100 gramm porcukor, ízlés szerint szerecsendióval, fahéjjal gazdagítható. (Én vaníliát és végül szerecsendiót tettem bele).

Készítheted eritrittel is, vagy bármilyen más cukorpótlóval, amit szeretsz használni – ha kicsit csökkentenéd a kalóriákat. Arra mindenképp ügyeljetek, hogy az alkohol keserűbbé teszi az italt, így bármilyen édesnek is tűnik eleinte, az alkohol hozzáöntése után érdemes még cukrozni.  

Ha csak egy kókusztejes receptet szeretnél kipróbálni még idén, akkor az ez legyen, mert állati finom. 

Ha már mindkét receptet szereted és ismered, akkor kipróbálhatod a mandulatejes verziót is a fentebbi receptjeink alapján.

Szőcs Lilla

Képek: Kerepeczki Anna/WMN