Kult
Kult

„Kinyújtott karmokkal álltunk egymással szemben” – Harmos Ilona nem csak Kosztolányiné volt

Kult – 2023.12.05. – BG

„Maga szerencsétlen, tájékozatlan lúd” – így kezdte a már nagybeteg Kosztolányi szerelmének, Radákovich Máriának szóló levelét a feleség: Harmos Ilona. Éles eszű, éles nyelvű nő volt, tehetséges színész és író, aki nehéz súlyt vett magára, amikor igent mondott Kosztolányinak.

A dadogó-halandzsázó énekes, Scatman John meghódította a világot

Kult – 2023.12.03. – NP

A „scattelés” egy hangzók és szótagok véletlenszerű összefűzéséből létrejövő improvizációs énektechnika. Scatman John azért használta, mert a halandzsázás közben felszabadultan dadoghatott is akár, senki sem bántotta érte.

Motivációt, kitartást, biztonságot adhatnak a visszatérő karakterek – de hogyan neveljünk olvasó gyereket?

Kult – 2023.12.03. – SzHA

Bár sosem volt még versenyben ennyi minden a gyerekek figyelméért, óriási előnyökkel jár, ha a streaming helyett könyvsorozatokkal töltik az időt. Ez persze nem újdonság, a feladat azonban épp az, hogyan lehet erre őket ránevelni.

Őrölt múmia, tehénvizelet: bizarr festékek a múltból (és a jelenből)

Kult – 2023.12.02. – CSA

Szerintetek melyik volt a legdurvább a cikkben felsoroltak közül?

Benedek Ágota: Ha valaki nagyon el akar ítélni valamiért, meg is fogja tenni – interjú

Kult – 2023.12.02. – KC

Benedek Ágota a saját könyveiből készülő sorozat forgatókönyvét írja, miközben egy újonnan indult kiadó szerzője és művészeti vezetője, nemrégiben pedig megjelent a harmadik kötete. Sok minden történik körülötte, de Krajnyik Cintia megpróbált a szakmaiság mögé nézni: mi az, amit eddig még a könyvein keresztül sem tudhattunk meg Ágotáról?

„Anya nem akar visszamenni Magyarországra” – a Hoztok nekünk túrórudit? című kötetet ajánljuk

Kult – 2023.11.30. – BG

„Az otthon nem egy földrajzi hely, hanem egy hely a szívemben, amit érzek, amikor rágondolok.” Gyerekektől származó szívszorító mondatok egy új kötetből, amit Both Gabi ajánl figyelmetekbe:

Majdnem meghalt tüdőembóliában, azóta a boldogság a múzsája – Marina Abramović londoni, retrospektív kiállítása

Kult – 2023.11.30. – KAd

A ma 77 éves Marina Abramović az első nő, aki a londoni Királyi Művészeti Akadémián önállóan kiállít. A retrospektív kiállításról (amely január 1-jéig látható) Kurucz Adrienn és lánya, Dolák-Saly Dorka közösen írt:

„Szüljünk, ha kell, az életünk árán is” – a mai magyar egészségügyről is szól a Semmelweis-film

Kult – 2023.11.30. – KK

A Semmelweis méltó emléket állít főhősének, de Kőrizs Kata, aki újságíróként régóta foglalkozik a magyar szülészeti rendszerrel, sokszor elfacsarodott szívvel és összeszoruló gyomorral nézte a jelenkori párhuzamok miatt.

< 1 2 3 4 5 6 7 >