WMN Ügy
WMN Ügy

Ne nézz félre, ne hallgass, ne tabusíts! – Így segíthetsz a családon belüli erőszak áldozatain

WMN Ügy – 2020.11.25. – SE

„Minél kevésbé hagyjuk magára az áldozatot, annál kevésbé kiszolgáltatott, és annál kevesebb hatalma van felette a bántalmazójának. Az elkövetők általában félnek a külvilág véleményétől, attól, hogy kiderülnek a tetteik, gyakran nagyon fontos nekik a társadalmi megítélés.” November 25-én van a nők elleni erőszak megszüntetésének napja, ebből az alkalomból osztjuk meg veletek újra Sebestyén Eszter pszichológus fontos írását:

Nem tehetsz róla, de jó eséllyel tehetsz ellene – Néhány szó a rákról

WMN Ügy – 2020.11.24. – BS

„A gének töltik meg a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt”.

„Mert velünk senki sem húzatta le a bugyinkat egy darab csokiért” – Tetteink, amikért már sosem kérhetünk bocsánatot

WMN Ügy – 2020.11.23. –

„Valaki a fülembe súgja, ahogy közelít felénk: ő Linda, beteg, be szokott kakilni. A kislány köszön nekünk, megkérdi, mit játszunk, és megpróbál közelebb jönni. Erre a játszótársam indulatosan ráförmed, mire a kislány keservesen sírni kezd, a kézfejébe harap, és könnyezve eloldalog. A kézfején már állandósultak a fogsora nyomai.”

A gyerekbántalmazás az a trauma, aminek nemcsak múltja, hanem jövője is van – és az arca ismerős

WMN Ügy – 2020.11.20. – DTK

„Minden pofon nyomot hagy. Minden lelki és szóbeli bántalmazás trauma, aminek hatása van. Az otthonunkban tanulunk szeretni. Gondoskodni. És az otthonunkban tapasztaljuk először az erőszakot is. Túl sokan, túlságosan gyakran.” Ma van a gyerekjogok világnapja. Ideje, hogy kimondjunk néhány fontos dolgot.

Kislányom, te szép legyél, ne mérnök! – Falak, amelyek gátolják a nőket az előrejutásban a természettudományos és műszaki pályákon

WMN Ügy – 2020.11.20. – CSA

Pécsi Eszter mérnök még 70 évesen is terepen dolgozott: egyszer, amikor a bámészkodók meglátták, hogy „egy idős néni” mászik az egyik építkezés állványzatán, kihívták rá a rendőrséget, mert azt hitték, le akarja vetni magát a mélybe. Eszükbe se jutott, hogy ő az épület szerkezetét tervező mérnök…

„Ha összefogunk, akkor nem lehet baj!” – Önkénteskedő orvostanhallgatókkal beszélgettünk a jelenről és a jövőjükről

WMN Ügy – 2020.11.19. – BKK

„Amikor azt mondják, hogy összeomlik az egészségügy, nekem mindig eszembe jut, hogy a magyar orvos arról híres világszerte, hogy a semmiből épít várat. Ez annyira igaz! Az átlagember el sem tudja képzelni, hogy micsoda kreativitás és munkabírás uralkodik a kórházakban.” – Szerzőnk egy csapat medikussal és medikával beszélgetett. Arra volt kíváncsi, miként látják helyzetüket most a járvány alatt, és mire számítanak a jövőben: mi lesz az egész orvostársadalmat érintő változások hatása?

A depresszió az egész test betegsége! – Milyen társbetegségek kialakulásával kell leggyakrabban számolnia egy depressziós embernek? – Interjú Prof. Dr. Rihmer Zoltán pszichiáterrel

WMN Ügy – 2020.11.17. – KAd

Egy egész sor testi és pszichés betegség esetén kell gondolni arra, hogy esetleg fel nem ismert depresszió állhat a háttérben. A depressziósok fele más betegség(ek)kel is küszködik, és a kezeletlen depressziós betegek 15 százaléka vet véget az életének. Kurucz Adri egy pszichiáterrel járja körbe ezeket a körülményeket.

< 1 2 3 4 5 6 7 >

Legkedveltebb

WMN közösség

Podcast