Lélektani határ
Lélektani határ

Az ember „gyerekévé” tette a kutyát – akkor miért akarja leuralni?

Lélektani határ – 2023.08.08. – DTK

A falkaelméletet totálisan félreértjük. Az állandó jutalomfalatozással az egyik legfontosabb természetes képességét, a szociális tanulást neveljük ki belőle. A gyerekekéhez hasonló kötődésével pedig teljes ellentmondásban áll, ha egész napra egyedül hagyjuk. Az ELTE etológusa kihúzza egy sor kutyás tévhit méregfogát.

Pillanatok, amikor ráeszmélhetünk, kik vagyunk és kik nem lettünk (eddig)

Lélektani határ – 2023.07.30. – KAd

Mi értelme van a szenvedésnek? És az életnek? Vágyunk a szabadságra vagy rettegünk tőle? Honnan tudhatjuk, hogy nem azok vagyunk, akik lehetnénk? Mit jelent a kreatív élet? Húsba vágó kérdések, meghökkentő válaszok dr. Kőváry Zoltántól.

„Egy szülő-gyerek kapcsolatban a tiltás helyett a tudatosság a célravezető”

Lélektani határ – 2023.07.18. – MZS

„Az elvárásainkat rendszerint fölé- vagy alálőjük, mert nem tudjuk, hogy a gyerekünk valójában mire képes” – Szél Dávid pszichológus nemrég a Lélektani határ című podcastunk vendége volt, és most megmutatjuk, miért érdemes meghallgatni.

„Amikor az ember a droghoz, az alkoholhoz kapcsolódik, az egy érzelmi kötődés”

Lélektani határ – 2023.07.02. – FR

„Az életközép időszakát, a negyven-ötven éves kor környékét addiktológiai szempontból is egy krízisfolyamatnak tekintjük. Ott azt írták le, hogy megugrik a függőség aránya” – dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus gondolataiból válogattunk.

Az a kamasz, aki megéli, hogy elengedik, sokkal könnyebben fog visszatalálni – Lélektani határ évadzáró

Lélektani határ – 2023.06.01. – MD

A gyerek az autonómiát nem a szülő ellen, hanem a szülőtől kéri. Mennyire bízhatunk benne, és abban, hogy nem esik baja? Mikortól hagyjuk önállóan közlekedni, mászkálni az online és offline terekben, vagy bulizni? Lehetnek-e titkai, és megijedjünk-e, ha néha egyáltalán nem tudunk kapcsolódni hozzá? Új podcastunk vendége Szél Dávid pszichológus, az Apapara szerzője.

A bőrtünet olyan, mint egy lámpa, ami kigyullad, ha valami nincs rendben – Lélektani határ

Lélektani határ – 2023.05.25. – MD

A bőrünk állapota gyakran stressz forrása, de a minket érő stressz is meglátszik a bőrünkön – ahogyan a sérüléseink, az elfojtott feszültségeink, a testünkben lévő gyulladások is. Mi mindent jelenthet az ekcéma, a pikkelysömör, az akne, a túlzott izzadás vagy a hajhullás? És hogyan visz közelebb a megértés a tünetek enyhítéséhez? Új podcastunkban dr. Kiss Dorottya bőrgyógyász, pszichoterapeuta-jelölt.

A szenvedés olyan tapasztalat, ami a meg nem valósult létlehetőségeket tárja fel – Lélektani határ

Lélektani határ – 2023.05.18. – MD

Kríziseken keresztül – azok minden fájdalmával és eksztázisával együtt – hozzuk létre önmagunkat. Ha viszont nem küzdjük meg, amit meg kell küzdenünk, azt kockáztatjuk, hogy irányt tévesztünk. Hogyan tudunk az önbecsapás, a másoknak való megfelelés és az instant boldogságpótlékok helyett értelmes, autentikus életet élni? Új podcastunk vendége dr. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus.

Az egyéves gyereket sem hagynád egész napra magára, akkor a kiskutyát miért? – Lélektani határ

Lélektani határ – 2023.05.11. – MD

Jelenlegi tudásunk szerint a kutya az egyetlen faj, amely úgy kötődik az emberhez, mint kisgyerek a szülőhöz. Ez nem véletlen, mi tettük őt ilyenné a háziasítás során – ezért nekünk is kéne vigyázni rá. De hogyan? Mi a baj a falkavezér-koncepciókkal, vagy épp a túlkényeztetéssel? Új podcastunk következő részében dr. Gácsi Márta etológus.

< 1 2 >