Lélektani határ
Lélektani határ

A diagnózis segít megérteni a saját működésedet – A félreértett autizmusról

Lélektani határ – 2024.07.05. – FR

Az első autizmussal kapcsolatos leírásokban zömében kisfiúkról írnak, csak az elmúlt 10-20 év hozta meg azt a felismerést, hogy lányok, nők esetén is lehet autizmusról beszélni. A diagnózis pedig, akkor is ha későn érkezett, generációk életét terelte új mederbe.

Az autisták elveszett generációja: rengeteg felnőtt, középkorú nő kapott téves diagnózist

Lélektani határ – 2024.07.04. – MD

Nem minden autista ember fehér, középosztálybeli és/vagy férfi, és egyre többen vannak azok is, akik csak most, felnőtt korukban jutnak el a diagnózisig. Akár évtizedeket is leélnek a mélyebb önmegértés lehetősége nélkül egy olyan világban, ahol másodpercek törtrésze alatt formálunk egymásról véleményt, és gyakran elutasítjuk azokat, akiket „furának” észlelünk. Hogyan érthetnénk meg egymást jobban?

„Az a jó, ha azok a gyerekek születnek meg, akiket nagyon várnak” – gyerekvállalás és tudatos gyermektelenség napjainkban

Lélektani határ – 2024.06.28. – FR

Sokféle ok húzódhat a gyermektelenség hátterében. Bár a hazai társadalom gyerekközpontú, és a mindenkori kormányok is évtizedek óta a születésszám növeléséért küzdenek, tavaly minden eddiginél kevesebb gyerek született Magyarországon. Ez a trend pedig nemzetközi színtéren is megfigyelhető. De vajon miért? És mire lenne igazán szükség a gyerekvállalási kedv javulásához?

A gyerekvállalást néha azért is kötjük külső mérföldkövekhez, mert belül vagyunk bizonytalanok

Lélektani határ – 2024.06.27. – MD

Sok esetben sem a gyerektelenség, sem a gyerekvállalás nem tervezett. Ám amennyiben az utóbbi döntés eredménye, úgy fontos hozzá, hogy a leendő szülő(pár) biztonságban érezze magát. Mi minden sértheti ezt a biztonságérzetet napjaink Magyarországán? Lélektani határ Bátki Annával és Herczog Máriával.

Az aggodalom, a félelem, a szorongás a testünkben is leképződik – És ha odafigyelnénk, azt is észrevennénk, hogyan

Lélektani határ – 2024.06.21. – FR

A közgondolkodásban erősen jelen van az a nézet, amely szerint minden fejben dől el, elég csak akarni a gyógyulást. Dr. Csabai Márta egészségpszichológus szerint azonban haszna is van, hogy megjelenik ez a fajta gondolkodásmód, mert az önmenedzsment, az öngondoskodás gondolatát beviszi a köztudatba.

Gyerekkorban tanuljuk meg, mit jelent betegnek lenni: mennyire fenyegető, tartós, kontrollálható

Lélektani határ – 2024.06.20. – MD

A Lélektani határ új epizódjában szó lesz az önkövető eszközök, futóappok lélektanáról, a különféle diéták már-már vallásos jellegéről, és arról is, mi adhat biztonságot a szorongásainkkal szemben – a vendégünk dr. Csabai Márta egészségpszichológus.

Kezdj el gyanakodni, ha „meglátod és megszereted” – csak a maladaptív sémáid léptek működésbe

Lélektani határ – 2024.06.16. – FR

Ha nem szeretnénk a jelenben is a múlt árnyaival hadakozni és kiszolgáltatva lenni a vakfoltjainknak, akkor ideje, hogy megismerjük a gyerekkorból hozott sémáinkat. A Lélektani határ legújabb adásának témája: a sémakémia.

A szerető, a megcsalt fél, a hűtlen: a gyerekkori hiányaid is befolyásolják, melyik szerepbe kerülsz

Lélektani határ – 2024.06.13. – MD

Ha ismétlődő mintázatokat tapasztalunk a vonzalmainkban, a konfliktusainkban, a szakításainkban, akkor jó eséllyel működésbe léptek a maladaptív sémáink. Mi van a mélyükön, és hogyan lehet felszabadulni az irányításuk alól, hogy változni, változtatni tudjunk? A Lélektani határ e heti vendége dr. Szabó-Bartha Anett klinikai szakpszichológus.

< 1 2 3 4 >