Miközben a világ nagy része csinnadrattával lép át az új esztendőbe december 31-én, Kínában nyomtalanul és petárdamentesen múlik el a szilveszter, hogy aztán pár héttel később teljesen felbolyduljon ez az 1,4 milliárd lakosú ország. Sokmilliós metropoliszok borulnak pirosba, a boltok teljes szekciót szentelnek a piros-arany újévi dekorációknak, és a horoszkópnak megfelelően nyuszi-, kakas- vagy, mint az idén, bivalyképek köszönnek ránk a kasszánál, a sarki közértben, irodaházak bejáratain. Megindul a legnagyobb népvándorlás, ami jóval felülmúlja az amerikai ötvenmilliós tömeget megmozgató hálaadás körüli utazást, vagy a Gangeszhez járuló hindu zarándokok 150 milliós számát. 

2019-ben 415 millióan keltek útra, és keresztül-kasul szelték át az országot. Sokan közülük évente csak egyszer láthatják több ezer kilométerre élő családtagjaikat. Nagyvárosokban dolgozó nők találkozhatnak végre gyermekeikkel, akiket a nagyszülők nevelnek, csillagászati magasságokba szöknek a vonat- és repülőjegyárak, és az útra kelőket zsúfolásig teli, 350 km/órás sebességgel robogó vonatok viszik Sanghajból Pekingbe, valamint az ország számos pontjára, és az ülőjegyek mellett ilyenkor állójegyeket is lehet kapni. 

Egyedülálló fiatalok szembesülnek a házastársat számonkérő rokonokkal, így sokan kölcsönzött partnerüket prezentálják. A szinglikre nehezedő hatalmas társadalmi nyomásra ugyanis piaci résként tekintettek vállalkozó szelleműek, és új üzletág született: újévi családlátogatásra temérdek pénzért partnerek bérelhetők.

Számos babona kapcsolódik az újévhez, miként az ünnepi ételsor mögött is szövevényes hiedelemsor áll. Az sem mindegy a számoknak nagy jelentőséget tulajdonító kínaiak számára, hány darab gombóc vagy mandarin kerül az asztalra, ahogy a színeket sem lehet csak úgy random, ötletszerűen alkalmazni. Az ünnepi fogásokat azonban egy hetekig tartó, fontos tevékenység előzi meg: a lakás alapos kitakarítása és a már nem használt dolgok kiselejtezése nélkül senki nem kezd neki az ünnepnek és az új évnek, ezzel a tevékenységgel készítik fel ugyanis a lakást és magukat is a régi, már nem használt elengedésére és az új befogadására. 

A kollégáim a lelkemre kötötték, hogy ilyenkor csak hat vagy nyolc darab, szerencsét hozó mandarint vagy almát vásároljak a piacon, ahogy azt is elmesélték, hogy a gyász színét, fehéret senki nem visel, és nemcsak mindenki, de nagyon sok minden pirosban pompázik: az ünnepi ruha piros, a pénzzel teli „hung-pao” (hongbao) nevében és színében is piros, sőt az egész ország által használt WeChat alkalmazás ajándék ikonja is piros. 

A hatalmas ország elképesztően színes gasztronómiával büszkélkedhet, így az egyes régiókban némiképp különböző ételek kerülnek az asztalra. Az egyben sült hal vagy kacsa a bőséget és a teljességet jelenti, szerencsét hoz a földimogyoró, termékenységet jelképez a rizs, anyagi jólétet a húsos vagy zöldséges táska, és hosszú életet a méteresre nyújtott, spagettiszerű tészta, amelyet néhány étteremben a vendégek feje felett többméteresre nyújtva zsonglőrként készítenek. Nálunk az asztalra kerül még az ország nyugati részéből származó csípős krumpli mogyoróval, zöldhagymával és korianderrel.

A tonikus kínai nyelv, amelyben azonos szótagok és szavak különböző intonációja jelentésbeli különbséget hordoz, és a hasonlóan hangzó szavak is további lehetőségeket adnak egy-egy szó továbbgondolására: a 8-at jelentő „ba” hangzása a „fa” szóra hasonlít, amelynek jelentése jólét, gazdagság, így nem véletlen kollégáim felhívása a nyolc darab mandarin vásárlására, ahogy a pekingi olimpia kezdetébe is a lehető legtöbb nyolcast csempészték bele: 2008. augusztus, azaz az év nyolcadik hónapjának 8. napján kezdődött 8 órakor. Az első este a családé, és éjfélkor kerül asztalra a húsos táska, majd az államilag szabadságként meghatározott – idén – hét napban megkezdődnek a rokonlátogatások, majd a baráti összejövetelek. Ilyenkor gyakran játszanak madzsongot, egy römihez hasonlító kombinatorikai játékot, majd a kéthetes ünnepet a lampionfesztivál zárja, amikor is piros lampionokba rejtett, megvilágított üzeneteket küldenek az ég felé.

Nemcsak Kína ünnepel ilyenkor, hanem a világ népességének negyede: Vietnám és Dél-Korea mellett a nagyszámú kínai lakosú Szingapúrban, Malajziában, Thaiföldön, valamint London és Los Angeles Chinatown negyedében is előkerülnek a lampionok. 

 A koronavírus miatt az idén limitálták Kínában a szokásos utazást.

A kínai horoszkóp tizenkét állatövi jegyének története Jáde, a Mennyei Nagyatya nevéhez fűződik, aki versenyt írt ki az állatok között, és némi csellel a patkány úszta át a folyót elsőként, majd őt követte a bivaly. Az európai idő szerint 2021. február 11-én kezdődő fehér fém bivaly éve 2022. január 31-ig tart. Talán Katalin fengsuj-szakértő szerint a patkány éve után, ami jelentős átrendeződést, megújulásokat hozott, a bivaly már jóval szerencsésebb jövőt vetít elénk. 

A középpontba az emberi kapcsolatok kerülnek majd, és fontos, hogy beszéljünk az érzelmeinkről, reményeinkről, együttműködésünkről társunknak, barátainknak, munkatársainknak. 

Az idén érdemes lesz a „kevesebb több” elve alapján tervezni, tevékenykedni, a kemény munka és a módszeresség szerint haladni. Gondoljunk csak a bivaly jellemvonásaira: küllemében testes, erős izomzatú, nagy munkabírású, és fizikai ellenálló képessége kiváló. De vegyük figyelembe azt is, hogy nemcsak a bivaly erejével leszünk felvértezve, hanem a fém elem tulajdonságával is. A fémfelületek szinte tükörként mutatják meg a valóságot. Néha fájóan őszinte és kíméletlen képet láthatunk, ami nem mindig kedvünkre való. A fém bivaly a fém eme tulajdonságával segít majd megláttatni, mire van szükségünk, és mitől kellene megválnunk. 

Ne ragaszkodjunk semmihez, ami idejétmúlt, vizsgáljuk felül a kapcsolatainkat és a környezetünket. 

Kínai kollégáim felhívták a figyelmemet arra, ne gondoljam, hogy a jegyem éve bármi jót jelentene, sőt ők kifejezetten szerencsétlennek tartják, amire egyáltalán nem cáfol rá a tavalyi évem. Patkány vagyok, és a patkány évében pikk-pakk el kellett hagynunk Kínát, júniustól nincs munkám, és átéltünk egy földrengést Törökországban. A bivaly szülötteinek továbbítom munkatársaim javaslatát: az év első harminc napján piros alsóneműt vagy övet érdemes hordani a rossz energiák elűzésére.

Fém bivaly éve utoljára hatvan esztendeje volt. A ciklusok az öt elem, a fa, fém, víz, levegő és a tűz mellett és tizenkét zodiákus jegy szorzatából valók. Talán Kati iránymutatóként minden évben átgondolja, mi történt hat évtizede. 1961-ben a világ és a nemzetek sorsát nagyban meghatározó események között szerepelt, hogy beiktatták Kennedy elnököt, Gagarin felszállt az űrbe, felépítették a berlini falat, súlyos zavargások zajlottak Amerika-szerte a feketék hátrányos megkülönböztetése miatt, Sztálin testét pedig kivitték a mauzóleumból. Azt hiszem, én azzal bőven elégedett leszek, ha a bivaly fogja, és helyre teszi a patkány okozta kavarodást. 

Trembácz Éva Zsuzsanna

Trembácz Éva Zsuzsanna írásait Facebook-oldalán és honlapján is olvashatod. 

A képek a szerző tulajdonában vannak

Kiemelt kép: Getty Images/wellsie82