Köszöntsük együtt a Nyúl évét!

A kínai újévet – vagy más néven holdújévet – a világ népességének negyede ünnepli, számukra ez az egyik legnagyobb és legfontosabb ünnep.

Január 22-től a Nyúl éve köszönt majd ránk, ami a kínai asztrológia szerint megnyugvást, gyógyulást hoz majd; békés év elébe nézünk, ami a merész, kiszámíthatatlan és vad Tigris éve után igazi felüdülésnek ígérkezik.

A kínai újévet a hazai kínai közösség is nagy csinnadrattával ünnepli. Három év kihagyás után január 28–29-én a gazdag kínai kultúrából kaphatunk újra ízelítőt: különleges ünnepi ételekkel, változatos kulturális programokkal, ingyenes kivizsgálással (a tradicionális kínai orvoslás szerint) és többek közt teaszertartással várják a látogatókat a budapesti Chinatownban.

Lesz oroszlán- és sárkánytánc, kínai népviseletes felvonulás, bepillanthatsz a tradicionális szecsuani (maszkváltós) kínai operák világába, elsajátíthatod a csiaoce (jiaozi), azaz a kínai töltött tésztabatyu készítésének titkait, belekóstolhatsz a kínai konyha remekeibe, és még megannyi izgalmas programon vehetsz részt. Bővebb információkat ITT találsz a kétnapos eseményről.

Élsz-halsz a rejtélyekért? Most rajtad áll, megtalálják-e a gyilkost!

Ha már gyerekként is a keménykalap és a rajzolt Poirot-bajusz volt a stilód, ha a szimatod csalhatatlan, és legfőképp, ha élsz-halsz a rejtvényekért és rejtélyekért, akkor ennél jobb programot keresve sem találhatnál magadnak.

Ezen az estén visszarepítenek a szesztilalom korába: helyet foglalhatsz a Don asztalánál, ám mielőtt belekóstolhatnál az első fogásba, egy váratlan gyilkosság történik.

Az asztaltársaságoddal a ti feladatotok lesz, hogy kinyomozzátok, mi is történt pontosan – két óra áll majd rendelkezésetekre, hogy megfejtsétek a fogásokkal felszolgált logikai rejtvényeket, és rájöjjetek, ki volt a gyilkos. Micsoda izgalmak, és nem mellesleg micsoda fogások várnak majd rád! Bővebb információkat ITT találsz a vacsorával egybekötött nyomozásról.

A törökök a fürdőben vannak – csatlakozz hozzájuk te is!

Nincs is jobb annál, mint megfáradt tagjaidat a meleg vízben áztatni. A fürdőzés azonban nem csak a testnek, a léleknek is igazi gyógyír. A törökök valódi mesterei voltak a fürdőkultúra élvezetének, ezt a hagyományt pedig szerencsére hazánknak is örökül hagyták – egy különleges épülettel egyetemben. Ez Magyarország legautentikusabb oszmán kori fürdője, a világhírű Király Gyógyfürdő, amelynek történetét február 2-án egy vezetett séta keretében ismerheted meg.

A budai törökfürdősétán nemcsak a XVI. század közepén épült gyönyörű fürdőt lehet bejárni, hanem előtte még azt is megnézheted, mi maradt és mi lett Tojgun pasa 1555-ben épített dzsámijából.

Megismerheted az oszmánok fürdőkultúráját, Buda legfontosabb törökfürdőit, valamint az Alsó-Víziváros fontosabb látnivalóit. Ha még hezitálnál, vedd figyelembe, hogy a fürdő hosszú évekig tartó régészeti feltárás és felújítás előtt áll, a munkák hamarosan megkezdődhetnek, így elképzelhető, hogy jó ideig ez lesz az utolsó fürdőséta. Jelentkezni a sétára január 20-ig tudsz, bővebb információkat pedig ITT találsz az eseményről.

Sokszor álmodoztál már róla, hogy ott ülsz a Legyen Ön is milliomos! székében?

Hogy Vágó István elégedett mosollyal jutalmazza, ahogy egyik sikeresen megválaszolt kérdéstől menetelsz a másikig? Magazinok helyett mindig is a lexikonokat bújtad, és bármilyen műveltségi kérdésre csípőből tudod a választ? Akkor január 18-án irány a Cooltour Bar 3, ahol ingyenes kvízesten csillogtathatod a tudásod: lesznek fejtörők a világ érdekességeiről – amiket talán még te sem tudtál –, és gyorsaságot tesztelő kérdések is.

Verbuválj magadnak csapatot, jelentkezzetek a kvízestre, és vigyétek el a nyereményt. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ITT tehetsz meg. 

Töltsd az estéket dzsesszel!

A dzsesszklubok sejtelmes hangulata rögtön magával ragadja az embert. Régóta mondom már, hogy a dzsessz az egyik legszínesebb, legizgalmasabb zenei műfaj – jó dzsesszt hallgatni igazi ajándék, felüdülés a léleknek és a szellemnek. A Budapest Jazz Clubban pedig mindezt most ingyen teheted meg: keddtől szombatig ugyanis jobbnál jobb dzsesszzenészek jammeléseit, azaz örömzenélését hallgathatod este tíztől, a nagykoncertek után.

Én most a Tálas Áron Trio január 13-i koncertjét ajánlom a figyelmedbe.

Tálas Áron a hazai fiatal dzsesszgeneráció egyik legfigyelemreméltóbb alakja, aki zenéjében remekül ötvözi a klasszikus dzsesszelemeket a mai áramlatokban tetten érhető hirtelen tempó- és lüktetésváltásokkal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tálas Áron (@aron.talas) által megosztott bejegyzés

De Tálas zenéjében magyar népzenei, illetve könnyűzenei elemek is felfedezhetők. Pályája során olyan nemzetközileg ismert zenészekkel lépett már színpadra, mint Pat Metheny kedvenc gitárosa, Mike Moreno, a norvég dzsessztrombitás, Nils Petter Molvær vagy Ed Neumeister. A Junior Prima-, Artisjus- és Gramofon-díjas virtuóz dzsesszzongorista és zeneszerző nevét viselő trió már számtalan fesztiválon bizonyított, játékuk energikus, dinamikailag széles skálán mozog – így az örömzenélésük ezúttal is fergetegesnek ígérkezik. Bővebb információkat ITT találsz róla.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Unsplash / Jeyakumaran Mayooresan