Élvezzük, amit lehet, amíg még lehet 

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy nincs két egyforma viszony, mint ahogy két teljesen egyforma ember sem létezik. 

Éppen ezért az, hogy egy kapcsolatot mi tesz működőképessé, rengeteg mindenen múlhat, és ez ma már jóval messzebbre vezet, minthogy valaki hűséges-e a partneréhez, vagy sem. 

poliamoria Ki vele! poliamor nyitott kapcsolat nyílt házasság
Fotó: Fábián Borbála/ Viasat3

Nyáry Luca, aki a Z generációt képviseli a Ki vele! premierepizódjában, többek közt elárulta: generációjának a jövőképe már teljesen más, mint a náluk idősebbeké, ez pedig kihat arra is, ahogyan a kapcsolataikat definiálják, illetve amit a leendő párjuktól várnak. Mint mondta, amiatt, hogy ma ezer katasztrófa lebeg a fejünk fölött, és nem tudjuk, melyik csap le előbb – a klímakatasztrófa, egy újabb háború, vagy egy újabb világjárvány, esetleg ezek együtt –, a fiatalok már egyre kevésbé gondolkodnak a klasszikus párkapcsolati- és családmodellben.

Nem tudni, mennyi adatik meg nekünk még viszonylagos jólétben ezen a Földön, szóval élvezzük ki, amit lehet és amíg még lehet – hangzik az elv, ami mentén a párkapcsolati keretek is egyre csak lazulni látszanak.

Konszenzuális kísérletezgetés

Sokan keverik össze a nyitott és a poliamor kapcsolatokat, úgyhogy kezdjük azzal, hogy tisztázzuk a fogalmakat. 

Az etikus nyitott kapcsolatok lényege, hogy a partnerek mással is lefeküdhetnek, de itt nincs szó érzelmekről, csak szexről. Így miközben lehetővé teszi a pároknak, hogy kiéljék egyéni vágyaikat, az érzelmi biztonságukat a párkapcsolatban nem fenyegetik ezek a kalandok. 

Arról, hogy ez a gyakorlatban hogy néz ki — mert korántsem csak idillről van itt szó —, a nyitott házasságukat feketén-fehéren vállaló Járai házaspár is őszintén mesélt premierepizódunkban. 

Ezzel szemben a poliamor párkapcsolatokban ennél is tovább mennek: azokban több, mint két ember közti hosszú távú érzelmi és szexuális kapcsolatról van szó. Csak hogy tisztázzuk: ez nem azt jelenti, hogy a pár egyik fele létesíthet csak másik kapcsolatot, hanem mindkét fél involválódik a harmadik, újonnan belépővel. Mindenki egyenrangú, ideális esetben persze.

A hagyományos berendezkedéshez szokva szinte elképzelhetetlen, hogyan tud működni egy ilyen viszony, de ma már erről is sokkal nyíltabban kommunikálnak az emberek.

Így például Megan Smith, aki százezer követőjének rendszeresen készít videókat a kapcsolatáról, amiben hárman vannak. Csaknem három évvel ezelőtt ugyanis ő és a párja kalandvágyból édeshármast szerveztek maguknak, de az este olyan jól sikerült, hogy azóta is együtt vannak – mindhárman mindenkivel, boldogságban. Bár azt kimondottan hangsúlyozzák, hogy oda kell figyelniük pár dologra ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön ez a kapcsolat, alapvetően a saját jóllétüket így sikerült megtalálniuk. 

A kulcs a kommunikáció

Fontos viszont tudni, hogy ezek a párkapcsolati formák nem mindenki számára megfelelőek, és kőkemény önismereti munkára, valamint bizalomra van szükség ahhoz, hogy az ember ne csak azért nyisson feléjük, hogy a másiknak megfeleljen. Ezekben a kapcsolatokban különösen fontos, hogy a határok világosan le legyenek fektetve.

Ezer ponton vérezhet el egy ilyen felállás akkor, ha nem teljesen tiszta mindenkinek, hogy meddig mehet el, hogy hol vannak a határok, hogy mi fér bele a közösen felállított keretekbe, és mi nem. Különösen fontos, hogy minden fél őszintén kommunikáljon az érzéseiről, arról is, ha épp valami nem oké. Nagyon könnyen felbillenhet az egyensúly, ezért ennek hiányában nem nagyon van esély hosszútávú boldogságra. 

Mindazonáltal ezek az alternatív formák lehetőséget adhatnak a feleknek arra, hogy új módon közelítsenek önmagukhoz, a szerelemhez, a kapcsolataikhoz. 

Közben, ahogy a társadalom is egyre nyitottabbá válik az ilyen típusú viszonyok iránt, remélhetőleg egyre több ember találhatja meg a boldogságot a maga egyéni útján. 

Persze nincs arról szó, hogy a hagyományos kapcsolatok fölött már eljárt volna az idő. Erre jó példa a műsorban Kiss Gergely és Valkai Anna házassága, ami több mint húsz éve működik jól – kizárólag kettesben.  

Végül is, akármilyen párkapcsolati formát is választunk, az a lényeg, hogy minden fél tisztelve és szeretve érezhesse magát, nem igaz? 

A WMN és Viasat3 közösségi talkshow-ja, a Ki vele! első adásában a hűség, a házasság és a tartós monogámia kérdéseiről beszélget Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Valkai Anna, valamint Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, D. Tóth Kriszta a WMN alapítója, Nyáry Luca író, újságíró, modell, Esztergályos Cecília színésznő, és moderátorként Krajnyik Cintia újságíró. A Ki vele! első részét április 22-én 21 órától láthatjátok a Viasat3-on!

Források: ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Viktoriia Miroshnikova

Szabó Anna Eszter