A Drogkutató Intézet által végzett nem reprezentatív felmérés, egy teljes körű kutatási projekt előkészítése gyanánt jött létre, aminek során a három különböző kérdőívet töltettek ki az erre vállalkozó fesztiválozókkal. Az elsőben a fesztiválon történő drogfogyasztási szándékról kérdeztek, a második a fesztiválon kívüli kábítószerhasználatot, a harmadik pedig a fesztiválon megvalósult fogyasztói viselkedést vizsgálta.

Az első kérdőívet olyan magyar és külföldi fesztiválozók töltötték ki, akik aznap érkeztek a rendezvényre, a másodikat bárki kitölthette, a második és a harmadik kérdőív kombinációját pedig azok, akik a válaszadás pillanatában már legalább egy napja a fesztiválon tartózkodtak. A kitöltőkről – mint a nagy zenei fesztiválok közönségéről általában – összességében elmondható, hogy a legtöbbjük egyetemet vagy főiskolát végzett, illetve átlagos, vagy a fölötti az anyagi helyzete.

Az első kérdőívből kiderült – amit 383 személy töltött ki –, hogy 16,7 százalékuk úgy érkezett a fesztiválra, hogy a tervei között szerepel a drogfogyasztás, 16,9 százalékuk pedig nem tudta megmondani, fog-e kábítószerezni a fesztivál alatt.

A válaszadók 66,4 százaléka válaszolt úgy, hogy nem tervez drogozni a fesztivál alatt. 

A második és harmadik kérdőívet kitöltők több mint harmada, 41,7 százalékuk próbált már ki valamilyen drogot, és arra is válaszoltak a kitöltők, hogy milyen típusú szereket terveztek fogyasztani a fesztiválon: a valóban drogozni készülők 70 százalékának marihuána, 50 százalékának extasy szerepelt a tervei között. A kutatók számára ez nem volt meglepetés, évek óta ezek a leggyakrabban előforduló kábítószerek a fesztiválokon.

Az adatokból továbbá az is kiderült, hogy egy személy átlagosan 2,2 féle szert fogyasztott korábban élete során, 2,1 féle szert tervezett fogyasztani a fesztiválon, és kétféle szert fogyasztott valójában a rendezvény alatt.

A kérdőívben arra is rákérdeztek a Drogkutató Intézet munkatársai, hogy milyen céllal drogoznak a fesztiválozók a rendezvényen és úgy általában.

Az adatokból az derül ki, hogy a válaszadók mind a fesztiválon, mind korábban elsősorban új élmények megszerzésének céljából használnak kábítószert.

„Összességében tehát elmondható, habár számos szigorú intézkedést vezettek be a fesztiválok szervezői a beléptetéstől a kilépésig, látható, hogy a kábítószerek jelen vannak a fesztiválokon. Ez természetesen világjelenség, Magyarország az uniós mezőny második felében helyezkedik el, ha az életprevalencia-adatokat nézzük. Miközben a terjesztőkkel szemben nagyon szigorúan kell fellépni, érdemes a prevenciót is kiemelten erősíteni, hiszen ha releváns információkkal látjuk el a fiatalokat, akkor képesek lesznek nemet mondani a drogokra. Ennek érdekében tervezi a Drogkutató Intézet pilotprojektjének kiszélesítését a 2024-es fesztiválszezonban” – írja az intézet a kutatásról szóló közleményében.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty IImages/ funebre

Dián Dóri