Így hangzik: 7 tipp egyedülállóknak, hogyan ne érezzék magukat magányosan. Nem értem, hogyan is érezhetné magát valaki magányosnak, ha egyedül él, amikor ez a legeslegjobb dolog a világon? És miért csak az lehet magányos, akinek nincsen se kutyája, se macskája? Tán még nem hallottak a társas magányról? Na, ugye, hogy igazam van. Szóval nem tudom, mit kell annyira parázni ezen az egyedülléten, de mondom, mik az előnyei, és ti is igen hamar rájöttök igazam örökkévaló érvényére:

Senki nem szól hozzád

Ha hazamész egy hosszú, rendkívül fárasztó nap után, amit feltehetően emberek között kellett eltöltened, akkor nem kell még további egyedekkel kommunikálnod egy csomó hülyeségről. Például, hogy a gyerek megint egyest kapott, vagy a kutya összeszarta a szőnyeget, és rohadtul büdös van. Senki nem fog baszogatni a saját kínjával, sőt, a te kínjaidat se kell az elejéről a végéig kivesézni, hanem meghagynak a csöndes magányodban, és lesz elég időd gondolkodni magadon, vagy az emberi létezés totális értelmetlenségén, kinek mi jut eszébe éppen.

Azt csinálsz, amit akarsz

Oda kapcsolsz a távirányítóval, ahova akarsz. Olvashatsz könyvet vagy újságot, nem fog senki zavarni. Nézhetsz pornót, ami persze tök káros, meg amúgy se csinál senki ilyen disznóságot, de nem fog senki rád nyitni közben, ha mégis… Engedhetsz magadnak egy hatalmas kádnyi forró, habos és illatos fürdővizet, aztán abban addig ázhatsz, ameddig csak akarsz. Főzhetsz kedvedre, magadnak, a saját igényed szerint, nem a finnyás gyerekedhez/férjedhez/feleségedhez igazodva, és az egészet meg is eheted egyedül, senki nem fog belezabálni, sőt, ha kedved tartja nézheted közben a tévé előtt a Titanicot, és akár bőghetsz is. Kiülhetsz az erkélyre, és bámulhatod a csillagokat egy pohár borral a kezedben, miközben senki nem fogja megkérdezni, hogy „hol a zoknim?”.

Kimaradhatsz bármeddig

És a kutya nem fog számon kérni, hogy hol voltál, mit csináltál, és kivel. Szórakozhatsz a barátaiddal, nem kell engedélyt kérned senkitől, hogy melyik napon léphetsz le otthonról, mert bármikor leléphetsz, amikor csak kedved tartja.

Bárkit felhívhatsz magadhoz

És nem fog nyavalyogni a férjed/pasid/feleséged/csajod, hogy kit hoztál már megint haza.

Kevesebb a rezsi

Egyedül ugyan mennyi lehet szerinted a fogyasztás? Alig valami. Az a kis áram, meg a kis vízdíj hol van ahhoz képest, amit egy család felzabál, kipancsol, elpazarol.

Úgy rendezkedhetsz be, ahogy akarsz

Nem lesz beleszólása senkinek a bútorok színébe, méretébe, formájába, senki nem fogja számon kérni rajtad, miért piros függönyt és szőnyeget választottál. Ha pedig egy alacsony asztalt van kedved pakolni  a szoba közepére ebédlőalkalmatosság gyanánt, körbe pedig mini puffokat teszel, akkor sem fog senki baszogatni érte. Milyen jó már, nem?

Nyugodtan alhatsz

Se egy hátadba fúródó láb, se egy reggeliért nyavalygó kölyök, se egy ideges férj/feleség nem fog felébreszteni éjszaka. Senki, de senki. És a tiéd lehet az egész ágy az elejétől a végéig, a bal szélétől a jobb oldaláig.

U.i.:

Mindezek persze akkor vesztenék tökéletesen érvényüket, ha találkoznék végre Brad Pitt-tel, mert ez esetben az összes állítást visszaszívom. Nagyon szeretnék az ő kénye-kedve szerint élni, és még azt is elviselném neki, hogy éjszakánként a sarokba szorítson az ágyon, és a hátamba nyomja a könyökét. Vállalnám, hogy az ő kedve szerint főzök, és leszarnám, hogy sok vizet pancsol el a kádban. 

Szentesi Éva

Kép és GIFek: Batman visszatér (Batman Returns, Warner Bros, 1992)