Valójában Anna barátnőinek köszönhetik a szerelmüket

A pár 1996-ban találkozott, éppen Kiss Gergely születésnapján. A sportoló mozival és bulizással ünnepelt – épp abban a városban, ahol Anna akkor tanult. A szórakozóhelyen táncoltak, majd hajnalig beszélgettek egy padon. A beszélgetés végén Kiss Gergely közölte, fogalma sincs, hol a szállodája, de ha Anna elkíséri, akár meg is pihenhet ott. Bár a lány segített neki megtalálni a szállodát, végül egy szájra puszival elbúcsúztak, és abban maradtak, hogy talán még találkoznak az életben. Viszont másnap Valkai Annát győzködték a barátnői, hogy talán a megismert férfi élete szerelme. Úgy érezte, mégis adnia kellene egy esélyt a dolognak, így a testvérével elküldte a kollégium telefonszámát egy papírfecnin Kiss Gergelynek. A többi pedig már – ahogy mondani szokták – történelem.

A pár a Ki vele! adásában nagyon őszintén beszélt arról, hogy szerintük min múlik egy hosszú párkapcsolat sikere.

Minták és döntések

Kiss elmesélte Orvos-Tóth Noéminek, hogy neki egyszerre volt jó és rossz mintája a párkapcsolatokról: „A nagyszüleim és a szüleim is egész életükben egy párt alkottak. Viszont gyerekként átéltem nagyon sok konfliktust a párok között.

Ancsával nem voltunk még húszévesek, amikor elhatároztuk, hogy együtt fogunk élni.

Azután mire elkezdtünk volna komolyabban gondolkodni arról, hogy mit gondolunk egy párkapcsolatról, már benne voltunk.”

Az egyik kihívás, amivel nagyon hamar szembesültek, az volt, hogy Kiss Gergelyt Olaszországba hívták vízilabdázni. A társa pedig úgy döntött, hogy halaszt a főiskolán, félreteszi a saját vízilabda-karrierjét, és követi őt. Hangsúlyozza, hogy ő ezt egyáltalán nem élte meg önfeladásnak: „Nem nevezném áldozatnak. Ezek olyan döntések, amiket az ember abban a helyzetben, abban a pillanatban hoz meg.

Nem lehet mindig előre felmérni, hogy valaminek mekkora súlya lesz a jövőd tekintetében.

Az, hogy egy főiskolai félévet halasztasz azért, hogy kipróbáld, milyen együtt élni a pároddal egy külföldi városban, szerintem simán vállalható. Sőt, elég nagy menőség húszévesen Olaszországba költözni.”

Orvos-Tóth Noémi pedig hangsúlyozza, hogy amit Valkai Anna és Kiss Gergely mond, nagyon fontos: egy párkapcsolat nemcsak az érzelmeken, de a döntéseken is múlik.

házasság párkapcsolat Kiss Gergely tartós párkapcsolat titka
Fotó: Fábián Borbála / Viasat3

A jó párkapcsolat nem azt jelenti, hogy nincs konfliktus

Valkai Anna azzal folytatja, hogy az ő habitusának hála a szőnyeg alá söpört problémákat is feltárták: „Megbeszéltük, hogy együtt akarunk lenni, de biztos, hogy lesznek konfliktusok. Mind a ketten elég erős és határozott személyiségek vagyunk, így ki van zárva, hogy nem lesz konfliktus, de

soha nem fekszünk le úgy aludni, vagy soha nem köszönünk el úgy egymástól – Gergely az elején nagyon sokat volt külföldön a vízilabda miatt –, hogy haragban vagyunk és hogy nem zártuk le a konfliktust.”

Erre Gergely nevetve jegyzi meg: „Volt, hogy hajnal háromig tartott, de lezártuk.”

Orvos-Tóth Noémi szerint ahhoz szerencse is kell, hogy ezen a téren a pár tagjainak hasonló működési módjuk legyen: „Ehhez két ember kell, mert lehet, hogy az egyik azt mondja: én nem akarom, hogy ott maradjon egy konfliktus, a másik pedig olyan habitusú, olyan kötődési mintával rendelkezik, hogy konfliktushelyzetben elzárkózik. Aki ezt hozza, az nem azért nem beszél meg dolgokat, mert nem akarja, hogy feloldódjon a konfliktus, hanem mert egyszerűen neki nem ez a komfortos. Olyan is van, akinek ilyenkor az jelenti a biztonságot, hogy felvesz egy távolságot a másiktól. Ezekben a helyzetekben

fontos, hogy a kötődési mintáink illeszkedjenek.” 

A klinikai szakpszichológus hozzáteszi, hogy azzal a helyzettel is lehet mit kezdeni, ha mégsem passzolunk ilyen téren, főleg, ha megpróbáljuk megérteni, a másik miért menekül a konfliktus elől, és nem úgy tekinteni a helyzetre, hogy már nem vagyunk fontosak számára. 

Röviden a titok: kommunikáció és elköteleződés

Anna mondja ki a beszélgetés végén, hogy szerinte leginkább az elköteleződésen múlik a kapcsolatuk. Gergely hozzáteszi: „Azért is lettünk jó pár szerintem, mert mindkettőnkben megvolt az a biztonságra, nyugalomra, biztos háttérre való törekvés, amit egymásnak tudtunk adni.”

Ha érdekel, hogy ehhez a témához hogyan tudott csatlakozni a beszélgetés két másik résztvevője: Esztergályos Cecília, Kossuth-díjas színművész, aki ötször vált, de már 40 éve boldog házasságban él, és Nyáry Luca, Z generációs író és újságíró, akkor nézzétek hétfő este 21 órától a Ki vele! című közösségi talkshow-nkat a Viasat3 csatornán. Nagyon jó lesz!

Kiemelt kép: Fábián Borbála / Viasat3

Tóth Flóra