Egy brit médium, a The Economist 2023-ban megalkotta a Szex és New York sorozat főhőséről elnevezett Carrie Bradshaw- indexet, mellyel azt mérik, mennyire megfizethető a nagyvárosokban a lakások egyedüli fenntartása – ez olyan luxus, amit Sarah Jessica Parker ikonikus szingliként elhíresült karaktere köztudottan megengedhetett magának New Yorkban.

Idén 35 európai város adatait elemezték, és megállapították, hogy a lakásbérlés az átlagkeresetekhez képest Budapesten a legdrágább, a bérleti díjak 19 százalékkal nőttek a fővárosunkban 2022-hez képest. A kutatás bizonyíték lehet arra (is), hogy miért nő a bumerángfelnőttek száma a Y generáció tagjai, azaz a milleniálok között. A kifejezéssel azokra utalunk, akik egyszer (vagy akár többször) már elhagyták a szülői házat, de később anyagi megfontolásból kénytelenek voltak visszatérni oda, mert egyedül képtelenek megfizetni a magas albérlet-, és ingatlanárakat. De egyre többen akadnak olyanok is, akik nem a családjukra támaszkodnak ebben a kényszerhelyzetben, hanem a párjukra – ők azok, akik inflationshipben élnek, tehát az infláció miatt költöznek össze a partnerükkel.

Szerelem + párkapcsolat helyett infláció + párkapcsolat

A párkapcsolatoknak számtalan mérföldköve lehet: ezek közé tartozhat az, amikor a felek először vallanak szerelmet egymásnak, amikor bemutatják a másikat a családjuknak, de az is, amikor elhatározzák, összeköltöznek. Csakhogy a gazdasági válság és a magas infláció hatására folyamatosan nő azoknak a száma, akik nem érzelmi alapon döntenek a közös otthonról, hanem anyagi megfontolásból bútoroznak össze a társukkal, mert a megélhetési költségeket ma sokan képtelenek egyedülállóként vállalni – ezt igazolja a fent említett Carrie Bradshaw-index is.

„A milleniálok, illetve a Z generáció tagjainak kapcsolatai átalakulnak az infláció hatásának fényében”

– magyarázza Tim Elmore a TikTok-csatornáján. A magára a „következő generáció szakértőjeként” hivatkozó szerző azt mondja, a gáz-, az élelmiszer-, a bérleti díjak és egyéb költségek megosztása többnyire pragmatikus döntés a részükről – a jelenség az inflation (infláció) és a relationship (kapcsolat) szavak összevonásából az inflationship nevet kapta.

Sebességre kapcsoltak a kapcsolatok?

A párok tehát egyre gyakrabban kénytelenek tulajdonképpen felgyorsítva élni a kapcsolatukat, amivel túl hamar véget vethetnek az úgynevezett „nászutas időszaknak”. De az sem szerencsés, ha nem szánnak elég időt az ismerkedés szakaszára, mert ezáltal számtalan nézetkülönbség, szakítóok csak akkor derülhet ki, amikor már összebútoroztak – és akár évekre is összeköti őket egy lakásbérleti szerződés.

Egy 2023-ban végzett felmérésben a megkérdezettek 60 százaléka arról számolt be, hogy a megélhetési költségek miatti anyagi válság negatív hatással volt a viszonyára a párjával,

30 százalékuk pedig azt is elismerte, csak azért nem szakít a partnerével, mert „nem engedheti meg magának, hogy egyedül éljen”.

De sajnos olyanok is akadnak, akik a szakítás után is kénytelenek osztozni a lakásukon, mert a pénzügyi helyzetük miatt nem tudják vállalni a különköltözéssel járó költségeket.

Plátói lelki társ kerestetik!

Sőt, egy utazóvlogger, Ben Keenan 2023 decemberében nyíltan kijelentette, hogy jelenleg nem is szerelemből randevúzik, csak szeretne megismerkedni valakivel, akivel plátóian egymás mellett alhatnak – mert akkor vele együtt ki tudná fizetni a bérleti díjat, amit egy egyszobás lakásért kérnek tőle. „Mert most legyünk k*baszott őszinték a számlákkal kapcsolatban… A bérleti díjakat, a számlákat, az élelmiszerek árát nem egyedülálló embereknek találják ki” – mondta. „Szóval szükségem van a plátói lelki társamra, aki a következő 100 évben az ágyamban alszik.”

De egyre népszerűbb trend a „Cash-candid” kifejezés is a randizás világában, ami az egyik társkeresőappon, a Bumble-ön terjedt el: ez azt jelenti, hogy az emberek más az ismerkedés kezdeti szakaszában kifejezetten nyíltan beszélnek a pénzügyeikről a randipartnerükkel. Mert a havi kiadásaink összege valóban folyamatosan csak emelkedik, a fizetésünk értéke viszont változatlan, de inkább csökken. A KSH-ingatlan.com lakbérindex év eleji adataiból például kiderült, hogy a bérleti díjak újra emelkedtek,

Budapesten ma havonta átlagosan 250.000 forintot kell fizetni az albérletekért.

A megélhetés ára

„Ha egy pár kénytelen összeköltözni, az hatással lehet a felek önbizalmára, és a kiszolgáltatottság érzését keltheti bennük” – mondja Jo Nicholl pszichoterapeuta. „Ez egy nagyon érzékeny téma.” 

A szakember szerint az inflációkapcsolatok megelőzésének legjobb módja nem más, mint az őszinte kommunikáció. „Mindenkinek meg kell kérdezni magától, valóban elérkezett-e az ideje annak, hogy megtegyék ezt a lépést.”

A pszichoterapeuta szerint az elhamarkodott összeköltözések miatt egy pár gyorsan halad előre, ami próbára teszi a kapcsolatuk érettségét, és a gyengeségeit is felerősítheti – eltúlozhatja.  

Persze Jo Nicholl sem ellenzi a közös lakásról, illetve a pénzügyekről való beszélgetést, sőt, azt vallja, a kihívásokhoz való pozitív hozzáállás, az ezekhez való felnövés hosszú távon segíthet a kapcsolatok fejlődésében. Az empátia és a jó kommunikációs készségek pedig kulcsfontosságúak ahhoz, hogy segítsenek a pároknak beilleszkedni az új kapcsolati dinamikába. Mindazonáltal a szerelem talán túl nagy ár azért, hogy a megélhetésünkért fizethessünk vele.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Catherine Falls Commercial

Barna Borbála