-

Amikor elhatároztam, hogy most egy almás desszertet fogok készíteni, akkor nem is volt kérdés: a Tarte Tatin, vagyis fordított almás pite lesz az, amit megsütök. Egyszerű, mert négy hozzávaló kell csak hozzá, és viszonylag gyors is, ráadásul imádom, mert az alma a főszereplő benne, és egyébként nálam minden nyerő, ami karamellás.

Az én receptem – bár isteni – lehet, hogy túl egyszerű, és utánanéztem, milyen verziók keringenek még az éterben. Sokfajta, sokféle, több lépéses, fahéjas, olyan, ami az almát előpárolja, sok vaj... én meg csak úgy kapkodtam a fejem. De a lényeg az volt, hogy mindegyik recept alapja a következő:

Készíts karamellt, tedd bele az almákat, adj hozzá vajat, fedd be leveles tésztával, süsd meg, edd meg. Na, hát ez fog történni, de előtte pár javaslat egy veterán tarte Tatin készítőtől (életem első sütije volt ez olyan 16 évesen. Ja, khm, persze most is csak 26 vagyok. Majdnem.).

1. Olyan almát válassz, ami tartja a formáját: jonatán, idared  stb... (ezek általában savanykásak is, és ez nem is baj).

2. Én szeretem a karamellt egy evőkanál vízzel készíteni: így kissé feloldódik a cukor, és egyenletesebben karamellizálódik.

3. Ha bármilyen fűszert használsz, csak a sütés előtt add hozzá, különben megég a karamellben.

4. Én elő szoktam párolni az almát a serpenyőben, így sziruposabb lesz a végeredmény, és a szirupnak erőteljesebb almaíze lesz. Elősütés nélkül is finom, úgyhogy ezt a lépést átugorhatod, de tudd: a klasszikus, francia receptben előpárolják az almát.

Hozzávalók:

– 6-8 kisebb alma

– 9 dkg vaj (6 dkg hidegen, kockákra vágva, 3 dkg olvasztva)

– 10 dkg cukor

– 30 dkg leveles tészta

Elkészítése: az almákat hámozd meg szeleteld fel. A sütőt melegítsd elő 180 ºC-ra. A cukrot egy evőkanál vízzel karamellizáld sütőbiztos serpenyőben úgy, hogy jó sötét legyen, de ne égjen meg, ez körülbelül öt-hét percet vesz igénybe közepesen magas lángon.

Az almákat rendezd a serpenyőbe, majd tedd a sütőbe, kend meg az olvasztott vajjal, és süsd harminc percig. Ezalatt vágj a leveles tésztából kissé nagyobb kört, mint a serpenyő, és tedd a fagyasztóba. Ha az almák elkészültek, borítsd be a tésztával, jól nyomkodd is a gyümölcsök alá, majd villával szurkáld meg, és mehet vissza a sütőbe, negyvenöt percre, illetve addig, amíg a tészta megpirul.

Várj nagyjából tíz percet, hogy, hogy kissé kihűljön, majd fedd be egy tányérral a serpenyőt, szorítsd hozzá, és az egészet fordítsd meg.

Voilá, tarte Tatin!

Horvát Sára

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.