Kettős mérce

A nyugati világban évtizedek óta tendencia a népességfogyás, azaz egyre kevesebb gyerek születik, miközben az átlagéletkor egyre csak nő. A probléma valós próbatételek elé állítja a társadalmakat, amire minden ország vezetése más-más megoldásokat próbál adni. Magyarországon is a közbeszéd egyik központi kérdése a népességcsökkenés, a kormánypártok pedig többféle családtámogatási intézkedéssel igyekeznek gyerekvállalásra buzdítani a magyarokat. Az, hogy ezek mennyire hatásosak vagy kívánatosak, nem tárgya ennek a cikknek, de a Ki vele! következő epizódjában megvitatják a vendégek.

Az viszont egyértelmű, hogy ha a népességfogyás a téma, elsősorban a nők felelőssége kerül terítékre – nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Ugyanis ha rákeresünk a témára, se szeri, se száma azoknak a cikkeknek, amik a nők gyerektelenségével foglalkoznak, ugyanakkor a férfiak ebbéli döntéséről már sokkal kevesebb szót ejtünk.

Ez nyilvánvalóan azért is van így, mert biológiailag a nők képesek gyereket szülni, de míg a gyerektelenséget választó nőket súlyosan megbélyegzik, az ugyanígy döntő férfiak esetében már sokkal megengedőbb a közvélemény.

A tudatos gyerektelenség nem új jelenség, csak már könnyebb beszélni róla

Az elmúlt évtizedekben könnyen lehet az a benyomásunk, hogy egyre több az olyan ember, aki nem akar gyereket (nem azért, mert nem lehet neki, hanem mert így döntött) – őket gyakran önzőnek titulálják, akik „jó dolgukban csak magukkal törődnek”. Azonban a választottan gyerekmentes élet nem új keletű, csak az elmúlt tíz évben lett rá szavunk, és már bátrabban beszélnek róla azok, akik ilyen döntést hoztak.

Az az igény ugyanis, hogy valakinek ne legyen gyereke, szinte egyidős az emberiséggel. Már az ókorban is voltak különböző fogamzásgátló technikák, nem beszélve a változatos (gyakran horrorisztikus) módszerekkel végzett magzatelhajtásokról. Ezek egy része azért történt, amiért most is védekezünk, és amiért nők abortuszra kényszerülnek: különböző okokból akkor és ott nem akartak gyereket. Csakhogy régen is volt olyan, hogy valaki nem vágyott szülői szerepre: a középkori Európában például nemcsak a hitbuzgó nők álltak apácának,

hanem ez az életforma egy lehetséges út volt ahhoz, hogy valaki úgy legyen gyerekmentes, hogy nem bélyegezték meg miatta.

Heves indulatok

Ahogy a közbeszéd kormány által vezérelt része egyre hangosabban sulykolja a gyerekvállalás fontosságát és a „hagyományos” család értékét [lásd: „női princípium beteljesítése” (Kovács Ákos), „azé a világ, aki teleszüli” (Németh Szilárd)], a hazai közbeszédben is egyre többen adnak hangot annak, hogy vannak, akik tudatosan nem szeretnének gyereket. Interjúk, riportok és könyvek is születtek már a témában, és több civil is megosztotta már a nyilvánosságban a döntését. Köztük Horváth Viktória, aki a Breakout Room vodcastban reagál D. Tóth Krisztának a tudatos gyerekteleneket érő kritikákra, ítéletekre, illetve elmeséli, miért nem akar szülő lenni – a beszélgetésből egy részletet láthattok majd a hétfői műsorban is.

Ugyanis azokat, akik előállnak ezzel a döntésükkel, az emberek egy része elítéli és megbélyegzi, a kommentek stílusa és hangneme alapján pedig egyértelmű, hogy heves indulatokat vált ki az emberekből, ha valaki nyíltan vállalja, hogy nem akar gyereket.

Hírességek gyerek nélkül

Annak, hogy valaki miért nem szeretne gyereket, számos oka lehet. Az egyik ilyen, hogy nem vágyik szülői szerepre. Oprah Winfrey például Gwyneth Paltrow Goop című podcastjában azt mondta, mindig is úgy érezte, hogy a szülői szerep nem neki való, és nem hiszi, hogy jó anya lett volna. A 2021-ben elhunyt Betty White sem vágyott arra, hogy szülő legyen:

„Szeretem a gyerekeket, de az a baj velük, hogy felnőnek, és hát én jobban szeretem az állatokat, mint az embereket. Ez ennyire egyszerű.” 

Kim Catrall, a Szex és New York Samanthája pedig azt nyilatkozta, hogy bár kiskorában szeretett volna gyereket, később rájött, hogy ez valójában nem az ő vágya volt, hanem a külső nyomás miatt gondolta azt, hogy kell neki gyerek, de sose érezte magában, hogy készen állna egy ilyen feladatra. Ricky Gervais hasonló megfontolásból nem lett apa: „Az a fajta ember vagyok, akinek azt is háromszor kell ellenőriznie, hogy bezárta-e az ajtót, így, ha lett volna gyerekem, valószínűleg egész nap csak bámultam volna, hogy ellenőrizzem, lélegzik-e”nyilatkozta.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ricky Gervais (@rickygervais) által megosztott bejegyzés

Aztán vannak, akik a karrierjüket helyezték előtérbe, és úgy gondolták, nem fér bele az életükbe egy (vagy több) gyerek. Ilyen például Helen Mirren is, aki így nyilatkozott a Vanity Fairnek 2015-ben: „Soha nem éreztem, hogy kellene nekem gyerek, és azt sem, hogy kimaradok valamiből. Mindig is a munkám volt számomra az első.” Patricia Clarckson is hasonlóan gondolkodik a témáról: „Volt olyan időszaka az életemnek, amikor felmerült a gyerekvállalás, de a munka mindig előrébb való volt számomra. A gyerekvállalás hatalmas elköteleződés, amiért sok mindent fel kell adnod, hogy nagyszerű szülő lehess, és féltem, hogy így én nem lehetek elég jó.” Seth Rogen és felesége, Lauren Miller is azért választották a gyerekmentes életet, mert imádnak dolgozni – a pár mindkét tagja a negyvenes éveiben jár most, és állításuk szerint hálát adnak az égnek, hogy nem vállaltak gyereket, mert így teljes és igazán boldog az életük.

A tudatosan gyerektelenek gyakran hozzák fel a döntésükre indokként a bolygónk helyzetét. Ilyen Miley Cyrus is, az énekes így nyilatkozott az Elle-nek:

„A bolygó, amit rájuk hagyunk, egy darab szar lesz. Nem vagyok hajlandó gyereket szülni egy ilyen világba.”

A gyerekvállalás kérdése tehát megosztó téma. Vannak, akik szerint mindenkinek, aki tud, kötelessége gyereket vállalni, mert tartozik ezzel a szüleinek, a családjának, a hazájának. Mások szerint pedig mindenkinek a magánügye, hogy vállal-e gyereket, és senkinek semmi köze ehhez a döntéshez. A Ki vele! következő epizódjában is különböző álláspontok ütköznek a témában, a vendégek nem értettek egyet a kérdésben – ha kíváncsi vagy, ki milyen érveket hozott fel a véleménye mellett, nézd meg az adást május 6-án, hétfőn, 21 órától, a Viasat3-on!

Forrás: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Frazer Harrison / Staff; Getty Images/ Vera Anderson / Contributor; Getty Images/ Amanda Edwards / Contributor

Dián Dóri