Egy nő – kis túlzással – szinte bármikor képes teherbe esni. Ezért is kénytelen valamilyen módon védekezni, ha nem akar gyereket. Persze nem mindegy, hogy egyéjszakás kalandról van-e szó, laza barátságról extrákkal, vagy egy hosszú távú kapcsolatról. És most nem az érzelmi részére gondoltam. Harmincöt fölött pedig jön a szintlépés, a helyzet fokozódik – és bonyolódik. Egy jó hírű szülész-nőgyógyász segítségével szedtem össze, mit tehetünk, mi, kései harmincasok, korai negyvenesek – és mindenki, aki fölötte van, és még fogamzóképes –, ha el akarjuk kerülni a nem kívánt terhességet. 

De mi a baj a fogamzásgátló tablettával? 

A nőgyógyászok 35 éves kor felett nem igazán ajánlják a tabletták szedését, és maguk a gyógyszergyárak is feltüntetik a betegtájékoztatóban, hogy főleg a dohányzó, 35 év feletti nők esetében számolni kell egyes betegségek (például tromboembóliás megbetegedések, szívinfarktus, agyvérzés) kockázatának növekedésével.

Szerencsére van más lehetőség is, amivel meg lehet akadályozni a teherbeesést, és most nem a naptármódszerre, illetve a legkevésbé hatásos, épp ezért a szülészek által kedvelt „megszakított közösülés”-re gondolok. 

A legbiztosabb módszer, a művi meddővé tétel, aminek Európában a legszigorúbb a szabályozása. A 2014-ben életbe lépett törvény akkor engedélyezi a művi meddővé tételt, ha az adott személynek legalább három gyereke van, illetve elmúlt 40 éves. Ha valamelyik nem így van, akkor csak egészségügyi okokból kerülhet sor a beavatkozásra. Egy név nélkül nyilatkozó nőgyógyász szerint ezt általában „megoldják okosba'”. Például a császármetszés során, mintegy „mellékesen”, amit aztán nem tüntetnek fel sehol. Ez persze csak akkor járható út, ha a delikvens éppen szült, és tudja, hogy többet nem szeretne. De mi a helyzet azokkal, akiknek ez nem opció? Íme, öt módszer – és ami, khm... mögötte van.

1. Hüvelygyűrű
Nem, ez nem összekeverendő a farokra húzható vibrációs gyűrűvel. Ez – nem meglepő módon – megakadályozza a teherbeesést. A gyűrűt három héten át kell alkalmazni, aztán levenni. A kétféle női nemi hormont tartalmazó eszköz folyamatosan bocsájtja ki a hormonokat, ezért is kell odafigyelni, hogy folyamatosan a hüvelyben legyen. Ha kiesik, és három órán túl nincs a hüvelyben, erősen javasolt más fogamzásgátló módszert alkalmazni. Harmincöt feletti, dohányzó nők számára nem ajánlott (tehát ugyanott vagyunk, ahol a part szakad – a tablettával). Havi adagja 4000 forint körül alakul.

Egy WMN-közeli ismerősünk így látja a hüvelygyűrűvel való kapcsolatát: 

„Nagyjából tizenkét évvel ezelőtt állítólag az elsők között voltam az országban, akik kipróbálták a hüvelygyűrűt, de a nőgyógyászom páciensei között mindenképpen. Persze csak azután került sor rá, hogy elvégeztetett velem egy alapos laborvizsgálatot, és hogy meggyőztem róla: a tabletta nem válik be nálam, mert folyton elfelejtem beszedni. A hüvelygyűrű előnyei közé azonban nemcsak az tartozott, hogy 21, sőt, akár 28 napon keresztül is meg lehet feledkezni róla, és csak az a lényeg, hogy ugyanabban az időpontban vegyük ki, mint amikor betettük (például hétfő reggel vagy szombat este), hanem az is, hogy jóval kisebb a hormontartalma, mint akár a legjobb tablettának, és helyben hat, vagyis nem terheli a vesét és a májat (ezt ismerősünk rosszul tudta - a szerk.) Nem sokkal azután kezdtem el randizni a mostani férjemmel, hogy először használtam a gyűrűt, így ő volt a tesztalanyom arra, zavar-e szex közben.

Marhára érdekelt a dolog, de mivel még alig ismertük egymást, nem akartam az első alkalom előtt felvilágosítani a kísérletről. Csak amikor már javában benne voltunk, akkor vetettem fel a kérdést: „Nem érzel valami furcsát?” Szegény, hogy megijedt.

„Ja, nem, semmi, ne aggódj, csináljuk csak...” – próbáltam elterelni a témát, hiszen így is egyértelmű volt, hogy ezek szerint nem érzi. De pár perccel (vagy ki tudja, mennyivel) később, amikor elkezdte lefejteni magát rólam, hirtelen a gyűrű is kipattant a napvilágra, körül akart nézni. Addigra szerencsére már nem volt ciki, jót röhögtünk rajta...

Később nem okozott feltűnést, diszkréten meghúzódott a mélyben, kivéve egyszer-egyszer lovaglópózban. (Amikor a nő van felül.) Ilyenkor inkább kikaptuk, és aktus után visszatettem. Az, hogy abban a kis időben szünetel a hormonadagolás, szerencsére nem jelent semmit.

A hüvelygyűrű egyértelműen kényelmesebb megoldásnak tűnt hosszú távon, mint a tabletta. Így is előfordult, hogy elfelejtettem kivenni időben, de ilyenkor pár nappal később magától megjött a menstruációm, mert ha kifogy a gyűrűből a hormon, csak egy plasztiktárgy marad odabent, ami nem sok vizet zavar. A menstruáció pedig sokkal rövidebb, és ráadásul enyhébb tünetekkel jár, mint a gyűrű előtti időszakban. Azért nem árt felírni több helyre is, mikor teszi be az ember, és mikor kell kivenni, mert éppen attól, hogy olyan ritkán kell rá odafigyelni, könnyen megfeledkezem róla. Jut eszembe, meg is kéne néznem, hogy áll!"

2. Injekció
Létezik egy fogamzásgátló injekció is, amely úgy hat, hogy megakadályozza a tüszőérést, és ezáltal az ovulációt, és a kiszabadulását a petefészekből a menstruációs ciklus alatt. Növeli a méhnyakban a nyák vastagságát, mely szintén csökkenti a terhesség kialakulásának esélyét. Három havonta egy ampullát szúrnak izomba. A gyógyszer hatását nem lehet megszüntetni, ki kell várni a három hónapos ciklus végét. Egy adag, azaz három hónapnyi védekezés ára: 2770 Ft. 

„Egyszer felírta a doki, ki is váltottam, de olyan rémületes mellékhatásokat sorolt fel, és annyira nem győzött meg, hogy azóta is a fürdőszobámban pihen, mert lusta vagyok visszavinni a patikába a lejárt gyógyszer gyűjtőbe” – írta egy kollégánk. 

3. IUD-eszközök
A szép nevű IUD jelentése intrauterin device, azaz méhen belüli eszköz. Itthon a spirál szót használják erre a köznyelvben. Létezik hormonos és hormonmentes változata egyaránt. A patikában egy jó 30 centi hosszú dobozt kapsz majd, de nem kell megijedni, az IUD mindössze 25-35 mm. A spirált a méhbe helyezik fel, általában a menstruáció után, amikor nyitva a méhszáj. A spirál legnagyobb előnyének azt tartják, hogy a felhelyezés után típustól függően három-öt évig nem is kell foglalkozni vele, és sok esetben megszünteti a menstruációt, aminek nagyon sok nő örül. A hormonkibocsátása nagyon alacsony, 65-85 naponként nagyságrendileg egy tablettányi hormon kerül a szervezetbe. A benne lévő mennyiség 7,1 évre elegendő. A hormonos spirál mellett szóló érv, hogy csökkenti a vérzés mennyiségét, sőt sokszor el is marad a menstruáció, így gyakran alkalmazzák hypermenorrhoeában szenvedő nőknél, vagyis olyanoknál, akiknek túl erős a vérzésük. A hormonmentes spirálok alapvetően rézből készülnek, de vannak ötvözetek is köztük. Ezek nagy hátránya, hogy növelik a menstruáció mennyiségét. A hormonmentes spirálok működési elve, hogy a méh steril gyulladásos reakcióját okozzák, ami által megváltozik a méhnyálkahártya. Mind a hormonos mind a mentes változatot már szült nőknek ajánlják. A hormonos IUD-eszköz ára 50.000 forint körül van, patikától függően, plusz ehhez jön a felhelyezés ára. 

„Ez a második hormonos spirálom, nekem nagyon bejött. A felhelyezése kicsit kellemetlen, de kábé ennyi negatívumot tudok elmondani róla. Tudom, hogy van, akit zavar, hogy emellett nem menstruál, de én cseppet sem bánom, sőt, baromira örülök, hogy nem kell a menzeszemmel veszkődnöm minden hónapban, illetve ehhez igazítani a nyaralásokat vagy a sportolást. Az ára nem épp alacsony, viszont öt évig nem kell vele foglalkozni, így leosztva tökre megéri”–  vázolta a helyzetet egy 35 pluszos nőismerősöm.

4. Pesszárium
A más néven diafragma egy olyan eszköz, amelyet a méhnyakhoz kell felhelyezni. Hatása mechanikus: egyszerűen megakadályozza, hogy a spermiumok a méh közelébe jussanak. Az eszköz 24 órán át lehet fent, és az utolsó aktus után hat órával lehet eltávolítani. A spontaneitást csökkenti, hogy a leendő szex előtt legalább 20 perccel kell felkerülnie, úgy, hogy takarja a méhszájat. A pesszáriumhoz spermicid gélt kell használni, ami megöli a virgonc spermiumokat. Meg a nem virgoncokat is. Hátrahajló méh esetén nem javasolt a használata. Átlagos hordási ideje: két év. A pesszárium 15000 Ft, a hozzá való zselé pedig 3000.

5. Óvszer
Sok pasi (és nő) rémálma. Másoknak viszont nem okoz semmilyen problémát a használata. A legegyszerűbb védekezési mód, nagy előnye – az olcsósága mellett –, hogy számos nemi betegségtől is megvédi az embert. Egyéjszakás kalandok esetén kötelező a használata. Ha a pasi nem akarja használni, akkor legyél kemény – ha már ő nem az –, és mondj nemet. Viccen kívül, a legtöbb nemi rémtörténet úgy kezdődik, hogy a pasi nem húzott gumit. 

„Volt olyan pasim, akinek egyszerűen azonnal lekonyult, ha gumit húzott. Nem tudtam semmit tenni ellene, a fejemen is pöröghettem volna, akkor sem lett jobb a helyzet, pedig ha Kovi látta volna a teljesítményemet, azonnal leigazolt volna. Nőként semmi bajom vele, de nem nekem kell magamra húzni, szóval simán elhiszem, hogy kevesebbet érez a pasi. Volt már dolgom elszakadt óvszerrel, túl kicsivel, recéssel, illatossal egyaránt. Kicsit illúzióromboló a használata, a vad szex közben megkeresni, kibontani, felhúzni... macera, de mivel jelenleg csak ez véd a nemi betegségek ellen, ezért ez a szükséges rossz. Ja, és egyáltalán nem terheli meg a szervezetet semmivel, tehát biohívők számára tökéletes lehet”... 

És akkor most ti jöttök. Kinek mi vált be? Ti miben hisztek?

Zimre Zsuzsa

  Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/itakdalee