A rák jellemzően az 50-es, 60-as éveikben járókat érinti, az utóbbi évtizedekben azonban a korábban jelentkező rákos megbetegedések – amelyeket általában úgy határoznak meg, hogy 50 évnél fiatalabb betegeket érintenek – egyre nagyobb arányban fordulnak elő, különösen a fejlett országokban.

A The British Medical Journal (BMJ) 2023-as elemzése szerint 1990 és 2019 között világszerte közel 80 százalékkal nőtt 29 különböző rákos megbetegedés fiatalabb felnőtteknél való megjelenése.

Ezzel párhuzamosan a JAMA Network Open szaklapban, ugyanebben az évben közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 2010 és 2019 között az 50 év alatti amerikai felnőttek – különösen a nők – körében megnőtt a rákos megbetegedések előfordulása.

A megbetegedések növekedésének nagy része a vastag- és végbélráknak tulajdonítható

2019-ben százezer 14 és 49 év közötti emberre mintegy 5,7 vastagbélrákos eset jutott az Egyesült Államokban, ami 63 százalékos növekedést jelent 1990-hez képest. 

Bár továbbra is az emlő-, a méhnyak- és a bőrrák az 50 év alatti felnőtteknél a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés, a vastagbélrák előfordulása is növekszik, és ismert hírességek – például Chadwick Boseman színész 2020-ban bekövetkezett – halálát is okozták, ami az utóbbi években láthatóbbá tette ezt a tendenciát.

A világon 2040-re a vastagbélrák lehet a második leggyakoribb, halált okozó daganatos betegség az 50 év alatti felnőttek körében, Magyarországon pedig már most minden tizedik beteg 55 évnél fiatalabb.

A hólyag, a vese, a petefészek, a hasnyálmirigy, a prosztata, a pajzsmirigy és a méh rákja is jelentősen gyakoribbá vált a BMJ-ben közzétett globális vizsgálat által lefedett közel három évtized alatt.

John Marshall, a Georgetown Egyetemen működő Ruesch Center for the Cure of Gastrointestinal Cancers igazgatója nemrég elmondta, hogy pályafutása elején ritkán találkozott 50 év alatti betegekkel, ma már azonban a páciensei fele ebbe a korosztályba tartozik. Eleinte a fiatalabb betegek jellemzően vastagbélrákkal jelentkeztek, de Marshall egyre gyakrabban találkozik a gyomor-bélrendszer más részeit megtámadó rákos megbetegedésekkel is.

A fiatalok körében látható rákos megbetegedések növekedéséért nem egyetlen tényező felelős

A tudósok kezdik összerakni a képet a korunk egyik legfontosabb orvosi rejtélye mögött meghúzódó valóságról.

A Frontiers in Nutrition című szaklapban 2022-ben megjelent egyik kutatás szerint számos étrendi tényező összefüggésbe hozható a korai vastagbélrákkal. A sok mélyhűtött és feldolgozott, valamint a magas zsírtartalmú ételek, a cukros italok és desszertek fogyasztása jelentős kockázati tényező, csakúgy, mint a rostban szegény étrend. Más tanulmányok szerint a magasabb alkoholfogyasztás összefügg a korai rák kialakulásának fokozott kockázatával.

Egy új-zélandi kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a rákos megbetegedések számának emelkedése a fiatal felnőttek körében összefügg azzal, ahogy a mikroműanyagok mértéke egyre nő a környezetben.

Kutatási eredmények azt sugallták, hogy a mikroműanyagok elősegíthetik a daganatok növekedését, és bár további vizsgálatokra van szükség, ezek a részecskék olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek megzavarhatják a hormonokat, és veszélyt jelentenek az egészségünkre. 

Ezek azonban egyelőre még csak elméletek. Míg Katalin elmúlt hónapokban történt háttérbe vonulásának oka kiderült, addig a tudósok abban még nem teljesek biztosak, hogy mik a fiatalabb életkorban jelentkező rákos megbetegedések hátterében álló fő tényezők. 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Justin Paget

Mózes Zsófi