A Merkúr néha tényleg retrográdban van

Dr. Kiss László csillagász autós példával illusztrálta, pontosan hogyan is kell elképzelni a csillagászati jelenséget: „Az, hogy retrográd a Merkúr, azt jelenti, hogy visszafelé megy a csillagokhoz képest. Minden »előre«, vagyis jobbról balra mozog az égen, és amikor leelőzi a Föld a térben a Marsot (aminél sokkal látványosabb, ha retrográdban van) vagy éppen a Merkúrt, akkor úgy tűnik, mintha visszafelé haladna a bolygó, amit éppen megelőzött a Föld. 

Mint amikor az autó megelőz egy másikat az autópályán, és akkor hirtelen látszólag visszafelé kezd el haladni mögötte a tőle lassabban haladó autó. Ugyanez van a bolygókkal.”

Ebből kiderül, hogy a Merkúr valójában nem változtat irányt, tehát nem kering ténylegesen visszafelé a Nap körül, csak úgy tűnik a Földről. Ez a helyzet egyébként évente háromszor-négyszer fordul elő, ebben a pillanatban is egy ilyen időszakban vagyunk épp, egészen pontosan holnapig (ez a retrográd időszak április 2. óta tart, szóval elég hosszú). A következő retrográd időszak augusztus 5. és 29. között lesz és idén még november 26. és december 16. között is vár ránk egy ilyen.

csillagászat asztrológia merkúr ki vele retrográdban peller mariann
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

De mit mondanak az asztrológiában hívők erről a jelenségről?

Kis túlzással azt mondanám, hogy ha a Merkúr retrográdban van, akkor az asztrológiai oldalak szerint jobb, ha leginkább nem teszünk semmit. Amit semmiképpen se kellene: nagyobb értékben vásárolni, pláne hitelt felvenni. Nem ajánlott szerződést kötni, viszont nagyon is érdemes azokra a területekre fókuszálni, ahol elakadást tapasztaltunk az életünkben, és átszervezni azokat (rendrakás a fehérneműs fiókban).

Ebben az időszakban úgy érezzük, hogy nem akarnak haladni a dolgaink, pedig ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy új dolgokba fogjunk. Emellett nem működik jól a kommunikáció, sem a kommunikációs eszközeink. Ez azt is jelenti, hogy ilyenkor sokszor félrekommunikálunk dolgokat, vagy olyanok jelentkeznek be, akikkel nem annyira vágyunk kapcsolódni.

De ez az időszak egyfajta lelassulással és akadozással is jár, amire persze azt írják, hogy mindenkinek jó lehetőség a befelé figyelésre – az már más kérdés, hogy tényleg épp akkor van-e lehetőségünk rá. És persze az is

viccesen hangzik, hogy azért szarakodik a telefonunk vagy az internetünk, meg azért akarnak bennünket átverni valami bizniszben, mert a Föld éppen leelőzte a Merkúrt, de az azért érdekes, hogy mi az alapja ennek a kommunikációs, illetve pénzügyi kapcsolódásnak.

A Merkúr a kereskedelem istene és az istenek hírnöke volt

A római mitológiában a Merkúr, amellett, hogy a kereskedelem istene volt (nevéből erednek a mai merchant = kereskedő és commerce = kereskedelem szavak). Később azonosították Hermésszel, a mozgás, áruszállítás, kereskedelem istenével és az istenek hírnökével. Az ókorban ezek a tevékenységek ugyanis szorosan összefüggtek, az utazó kereskedők vitték a híreket is. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ókori kapcsolódás validálja a mai jelentéstartalmat, de azért izgalmas az összefüggés. 

A bolygók mozgása valójában egy analógia?

Peller Mariann is erre hívja fel az asztrológia témájában nagyon is szkeptikus Kiss László figyelmét a Ki vele! című műsorunkban, az úgynevezett védikus, indiai eredetű asztrológia kapcsán: „Hosszú évszázadokon át megfigyelték, hogyan mozognak és hogyan viszonyulnak egymáshoz a bolygók. Ezeket a bolygókat felruházták különböző tulajdonságokkal, mint amikkel az emberek is bírnak. Ez nem azt jelenti, hogy a bolygók tényleg befolyásolják az emberek életét, 

nem ők szabják meg a jövőt, de az igaz, hogy analógiaként tekintettek rájuk. 

Az ő viszonyulásukból egymáshoz (mint például, hogy a Merkúr retrográdban van), következtettek arra, hogy mik fognak a Földön az életünkben analógiaként megjelenni. De ez nem azt jelenti, hogy megmondják: ez vagy az fog történni.”

„A korreláció nem jelent ok-okozati kapcsolatot” – jegyzi meg dr. Kiss László.

csillagászat asztrológia merkúr ki vele retrográdban peller mariann
Fotó: VIASAT3 / Fábián Bori

Ez csak egy apró, kiragadott részlet volt a Ki vele! második epizódjának témáiból, mert a spiritualitás és asztrológia mellett szó lesz még a hitről, a pszichológiai igényről, hogy hinni „kell” valamiben, az egyházról és annak megkérdőjelezhető ügyeiről, vagyis szinte mindenről, ami a hit, spiritualitás, vallás tengelyen felmerülhet. Hodász András, D. Tóth Kriszta és Milanovich Domi is válaszolt Csepelyi Adrienn kérdéseire.

Nézzétek meg az adást április 29-én 21 órakor a Viasat3 csatornán, iszonyú érdekes lesz!

Egyébként ti mit tapasztaltatok az elmúlt szűk hónapban? Éreztétek a Merkúr retrográd jelenlétét?

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Elen11

Tóth Flóra