Nem új keletű felismerés, hogy a rendszeres szexuális életnek számtalan pozitív hatása van mind a testi, mind az érzelmi jóllétünkre nézve. Számtalan kutatás kimondta már korábban, hogy az aktív nemi élet kis túlzással életet menthet – hiszen voltaképpen egyenrangú eredményeket mutat a rendszeres testmozgással –, a The Journal of Sex Researchben megjelent kutatás pedig még tovább megy: ők ugyanis a korosodással járó agyi funkciók megváltozását és neurodegeneratív betegségek kialakulását vizsgálták a rendszeres együttlétek fényében.

A kutatásban 2409 időskorú vett részt, akik 5 év eltéréssel kétszer töltötték ki ugyanazt a kérdőívet – először „fiatalabb idősként”, azaz a 62 és 74 éves koruk között, majd „idősebb idősként”, 75 és 90 között. A résztvevőknek be kellett számolniuk arról, milyen gyakran vannak együtt a partnerükkel, valamint arról is, hogy mennyire találják testileg és érzelmileg kielégítőnek az aktusokat.

Az eredmény több érdekes összefüggésre is rámutatott.

Kiderült például, hogy minél aktívabb szexuális életet éltek a 75 és 90 éves kor közötti megkérdezettek, annál jobb kognitív funkciókról számoltak be. Azoknak, akik minimum heti egyszer összebújnak, legalább másfélszer olyan jó az agyműködésük öt évvel később, mint azoknak a társaiknak, akiknek az életéből már kikopott a szex.

A kutatók szerint ez nagyjából egyenértékű azzal, mintha időskorban egyetemet kezdenének – ami lássuk be, nem kis szellemi feladat –, a hátterében pedig valószínűleg a fizikai aktivitás serkentette vérkeringés állhat. 

A vizsgálatban azonban nemcsak a szex rendszerességét, hanem a minőségét is vizsgálták. Mint kiderült, az érzelmileg és testileg is kielégítőnek ítélt nemi élet szintén összefügg a szellemi frissességgel, és ez egybecseng egy korábbi kutatással, ami pedig az intimitás memóriára gyakorolt pozitív hatásaira mutatott rá. A szexuális izgalom és az orgazmus ugyanis megemeli a dopaminszintet, ami nemcsak az emlékezőképességért, de az általános elégedettségért is felel, emellett pedig fokozza a véráramlást. 

Szintén érdekes felismerés, hogy férfiaknál és nőknél nem azonosak az eredmények. A férfiak esetében ugyanis jóval látványosabb volt a szexuális aktivitás és a kognitív funkciók közötti összefüggés – csakúgy, ahogy a korábban említett, memóriával kapcsolatos kutatásban is –, aminek az oka pedig valószínűleg a szexuális szocializációban keresendő.

A szakértők szerint nagy valószínűséggel az áll az eltérés hátterében, hogy a férfiak kielégülése nagyobb figyelmet kap általában, mint a nőké.

Bár általánosságban elmondható, hogy a szexuális étvágy csökken a korral, a kutatásból kiderül: ez egyáltalán nem törvényszerű. Sőt! A megkérdezettek között többen is voltak, akik időskorukra sokkal kielégítőbbnek találták az együttléteiket – valószínűleg azért, mert addigra ismerte meg igazán a preferenciáit és a partnere vágyait. Akárhogy is van, fontos látni: a rendszeres nemi élet testi és érzelmi egészségre gyakorolt hatásai univerzálisak, és túlmutatnak az életkori határokon. A szex élettani előnyei – a dopaminfelszabadulás, a memória serkentése, valamint a kognitív funkciók karbantartása – életkortól függetlenül mindenki számára elérhetők. Ugyanúgy, ahogy az öröm is.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / jacoblund

Takács Dalma