Nők ezrei az utcákon

Miután a hír napvilágra került, a bolgár nőjogi szervezetek tüntetések szervezésébe fogtak: idestova másfél hete zajlanak demonstrációk Bulgária több mint 15 városában. A megmozduláshoz szolidaritásuk jeléül más országok nőjogi szervezetei is csatlakoztak – együttérzését és támogatását fejezte ki többek között Berlin, Párizs, Koppenhága és Nicosa is.

„Nem maradunk csendben!”, „Több nőt nem!”, és „Állítsuk meg a nők népirtását” transzparensekkel több mint 5000 nő vonul folyamatosan az utcákon, kiállva a 18 éves sértettért, és a párkapcsolati erőszakra vonatkozó törvények szigorítását követelve.

A demonstráció hatására az ügyben eljáró kerületi ügyészség egyik vezetője lemondott, a bolgár parlament pedig egy tegnapi, rendkívüli ülésen módosította a büntetőjogi szabályozást. Az elkövető Georgijevet – aki továbbra is ártatlannak vallja magát – letartóztatták, de a törvényben még mindig nem történt érdemi változtatás.

A tüntetők ezért a jövő hétre újabb megmozdulásokat szerveznek.

„Megdöbbentőnek találjuk, hogy 400 öltés és egy orrtörés a »könnyű testi sértés« kategóriába esik

– nyilatkozta a Bolgár Nőkért Alapítvány.

– Egy ilyen döntés azt üzeni az áldozatoknak, hogy a fájdalom és a rettegés, amin keresztül kell menniük, büntetlenül maradhat.”

A szervezet úgy gondolja: további módosításokra lenne szükség a törvényhozásban, hiszen a jelenlegi szabályozás nem kezeli külön büntetőjogi tényállásnak a házasságon kívül történő erőszakot. Ennek ügyében nyílt levelet fogalmaztak meg a követeléseikkel, amit eddig 48 szervezet írt alá.

Bulgáriában eleve nem túl fényes a helyzet

A 28 éves férfi, Georgij Georgijev és 18 éves párja, Debora Mihaylova esete sajnos csak egy a sok közül. A Nemi Egyenlőség Európai Intézetének 6 évvel ezelőtti felmérésén Bulgária kapta a legalacsonyabb pontszámot a nők elleni erőszak helyzetének kezelésére, és többek között az is kiderült, hogy több mint 30 ezer nő tárcsázta a segélyvonalat, és havonta legalább két nő hal bele családon belüli erőszakba.

És noha a kormány akkor azt mondta, a helyzet javítása a legfőbb feladataik közé tartozik, 2023 első negyedévében átlagosan havonta hat nőt gyilkoltak meg, és bár Bulgária aláírta az isztambuli egyezményt, a parlament még mindig nem ratifikálta (és valószínűleg nem is fogják, mivel a „gender” kifejezés legalizálna egy harmadik nemet, és ez „ellenkezik Bulgária alkotmányával”).

Mindeközben Magyarországon

Noha Bulgáriában extrém súlyos a helyzet, a nők elleni erőszak a világ minden táján megoldásra váró probléma. Ennek felismeréséhez nem kell túl messzire mennünk –

csak az elmúlt másfél hónapban három gyilkossággal – vagy gyilkossági kísérlettel végződő eset rázta meg Magyarországot is (legalábbis ennyi került be a médiába).

Július 13-án, Angyalföldön T. Róbert megölte a 27 éves M. Petrát, majd elmenekült, és öt nappal később fogták el a rendőrök. A hírt különösen sokkolóvá tette, hogy az elkövető egy „barátai által szelídnek ismert, kifejezetten szimpatikus férfi volt” – ennek kapcsán írt egy nagyon fontos cikket Mózes Zsófi arról, miért félrevezető és meglehetősen veszélyes a bántalmazó megjelenése és kifelé mutatott magatartása alapján következtetnünk a szándékaira. Zsófi saját ügye szintén idetartozik – kollégánkat több mint hat évvel ezelőtt bántalmazta súlyosan az akkori párja, ügye viszont a mai napig nem zárult le.

Szintén júliusban egy elrabolt nő esetétől volt hangos a sajtó, aki reszketve kért segítséget egy élelmiszerboltban: a nőt külön élő férje munkából hazafelé menet rabolta el, megkötözte, és az autója csomagtartójába tuszkolta, majd a domonyvölgyi erdőbe vitte, ahol késsel fenyegette és megerőszakolta. Ezt követően a férfi maga mellé ültette és újra behajtott vele a városba. Amikor pedig a nő egy gyorsétteremnél szabadulni próbált, üvöltve kért segítséget, de a közelben lévő járókelők közül senki sem segített neki. Végül egy falusi üzletben a bolti eladó hívta ki a rendőröket, akik elfogták a férfit, míg a nő a mellékhelyiségben bújt el.

Szintén júliusban egy 32 éves nőt és két és fél éves kislányát mészárolta le az egykor katonaként dolgozó férfi – ők talán ma is élnének, ha a nő megkapja a távoltartási végzést, amit korábban többször is kérelmezett.

És ez csak az elmúlt másfél hónap szomorú magyar mérlege

Három hónap alatt ezek voltak hazánkban a sajtó ingerküszöbét is elérő végzetes esetek. Nem kell sok képzelőerő ahhoz, hogy felmérjük: valójában sokkal több nő éli fenyegetettségben mindennapjait, mint gondolnánk.

A Nők joga 2018-as adatigénylése alapján nyolc hónap alatt 27 nőt gyilkolt meg olyan férfi, akivel alkalmi vagy tartós kapcsolata volt, és minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az édesapa fizikailag is bántalmazta az anyát.

A NANE tavalyi becslése alapján több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, és minden ötödik nőt bántják testileg élete folyamán legalább egyszer – és ez független a családok társadalmi helyzetétől, korosztályától és beosztásától. 

Néhány szó arról, hogy mit tehetünk

Bár a téma mind lélektani, mind jogi értelemben messzire nyúlik, összegyűjtöttem azokat a korábbi cikkeinket, amiket a bántalmazás témájában írtunk, valamint alább találjátok a NANE és a Patent elérhetőségét is.

NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala a 06-80/505-101-es számon elérhető (hétfő-kedd-csütörtök-péntek 18–22, kedd 8–12 és szerda 12–14 óra között).

Patent Egyesület ingyenes jogsegélyvonala is hívható: szerdánként 16–18 óra, csütörtökönként 10–12 óra között. Csetügyelet is elérhető szombatonként 16–18, valamint hétfőnként 10–12 óra között a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A szakértők e-mailben is kereshetők a [email protected] címen.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Hristo Vladev / NurPhoto

Takács Dalma