Szicíliai rakott padlizsán, ahogy az internet szereti

Szicíliai lasagne lépésről-lépésre🍷 Én még sziciliai lasagneként ismertem meg, de biztosan van többféle neve is. A lényege, hogy tészta helyett vékonyra szeletelt cukkinit és padlizsánt használsz "tesztalap" gyanánt. A padlizsánt, cukkinit előtte meg kell sütni picit hogy kijöjjön belőle a nedv es a kesernyés mellekíz (ha van otthon pannini/kontaktgrill suto az tokjo, ha nincs, akkor csak siman megy be a sütőbe). Ha készen vannak a zöldség lapok, akkor már csak rétegelni kell (besamel mártás opcionalis, en elhagytam) a legvégén, amikor összeáll szórd meg sajttal, ha van otthon parmezan akkor az is mehet rá👌mennyei A paradicsomragu szinten ízlés szerint bármelyik jó lehet, en fűszeresen húsosan szeretem, ezt a receptet hasznalom: Hagyma, fokhagyma, só, bors, pulyka/marha daralthús, paradicsom passata, oregano, bazsalikom, pici fahéj, es a végen balzsemecetkrém, és egy kis vörösbor👌 Bon àppetit!🍷 #quarantinelife . . . . #healthylifestyle #healthyfood #lasagne #italian #gastronomy #foodporn #omnomnom #staythefuckhome #recipe

Nem szívesen használom azt a kifejezést, hogy „eredeti recept”, hiszen ahány ház, annyiféle recept létezik. Magam is sokszor másképp készítem a bolognai ragut annak függvényében, hogy épp milyen kedvem és mennyi időm van. Úgyhogy senkinek se legyen bűntudata, ha épp nincs otthon friss kakukkfüve, fenyőmagja vagy modenai balzsamecete. Ezek a receptek módosítva is működnek. 

Az autentikus szicíliai rakott padlizsán lényegében három hozzávaló rétegzéséből áll: paradicsomos ragu, padlizsánszeletek és sajtok (ricotta, parmezán, esetleg mozzarella). 

Az olasz barátaim szoktak élcelődni azon, hogy nincs olyan, hogy milánói, csak olyan van, hogy paradicsomos tészta. A többi a marketing – mondják.

Mindenesetre a „szicíliai rakott padlizsán” vagy „szicíliai lasagne” keresőszavak nyomán igazán jó változatokat találhatsz erre a klasszikusra.

Én rendszerint bolognai raguval, cukkinivel és padlizsánnal készítem, ahogy a Tastyn láttam öt-hat évvel ezelőtt, azóta pedig folyamatosan csiszolom a receptet, most nagyjából meg vagyok elégedve vele. 

Hozzávalók a raguhoz:

kb. 500 g darált pulykahús/darált marhahús 

kb. 500 ml paradicsom passata 

2-4 gerezd fokhagyma

2 db vöröshagyma 

balzsamecetkrém

vörösbor

egy lapos evőkanál cukor – ízlés/diéta szerint elhagyható

friss bazsalikom (ez az egy, amit ne pótolj mással!)

oregánó, kakukkfű (elhagyható, ha épp nincs otthon)

1 szál sárgarépa

1 szál zeller (ezt rendszerint elhagyom, mert lusta vagyok)

A vöröshagymát, sárgarépát, zellert kis lyukú reszelőn lereszelem. Lepirítom a zöldségeket és a darált húst is, a fokhagymát összenyomom, és épp csak egy percre teszem hozzá, addig, amíg az első fokhagymaillatú felhő fellibben a serpenyőből. (Ha tovább hagyod benne, kesernyés íze lesz.)

Ha szárított fűszerekkel dolgozom, akkor rendszerint a hagyma dinsztelésekor adom hozzá őket, ha frissel, akkor jobb szeretem csak a végén fűszerezni. Ráöntöm a paradicsomszószt, egy löttyintésnyi vörösbort, sózom, borsozom, és hagyom, hogy alacsony lángon fedő alatt rotyogjon negyven percig. Miután leveszem a tűzről, teszek bele egypár csepp balzsamecetkrémet, ilyenkor cukrozom, sózom és fűszerezem, ha van otthon épp friss fűszernövényem. Ez után állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek (másnap amúgy mindig sokkal finomabb, mint frissen). 

Ha épp nincs időm megcsinálni ezt, akkor egy egyszerűbb, de ugyanilyen finom paradicsomos ragut készítek. Ebből elhagyom a répa és a zeller reszelését, csak vöröshagymából, fokhagymából, paradicsomszószból, bazsalikomból, balzsamecetből meg darált húsból áll. Hús nélkül pedig tök jó pizzaszószalapnak.

Elkészítése:

Ragu

1 db padlizsán

2 db cukkini

Parmezán/mozzarella/trappista

Vigyázat, ez pepecselős lesz, de nagyon megéri szöszmötölni vele!

A padlizsánt és a cukkinit vékony szeletekre vágom, megsózom, egy szűrőbe teszem, és egy nehezék (lehet az például tányér, vagy ami épp a kezed ügyében van) segítségével megpróbálom belőle kiszorítani a vizet – így nem lesz olyan kesernyés íze és nem lesz vizes a lasagnád. Hagyom, hogy így álljon egy fél órát-órát, majd egy papírral leitatom a szeleteket, paninisütőn/kontaktgrillen, vagy csak simán serpenyőben olajon kisütöm.

Ha ezzel megvagyok, kész a ragu, készen vannak a szeletek, akkor elkezdem egymásra rétegezni őket, a végén az egészet bőségesen megszórom sajttal, és beteszem a sütőbe fél órára, hogy jól rápiruljon. És kész is!

 

Cukkinispagetti

Hozzávalók 4 főre

4-5 db cukkini 

bolognai ragu

 

Ragu gyanánt a fenti bolognaireceptet szoktam használni. A cukkinispagettihez beszereztem egy zöldséghámozót, ami különböző formájúra szeli a zöldségeket. Két- és tizenháromezer forint közötti áron sokfélét találni, ez egy elektromos hámozó, amit használtan vettem a Marketplace-en. 

Most, hogy ez a cukkini spagetti ennyire bitang jol sikerült, a nyár hátralevő resze azzal fog telni, hogy felfedezzem meg milyen zöldségek alkalmasak spagettinek😂 felkeszul főzőtök és edesburgonya👌

Egy normál méretű cukkiniből egy adag spagetti készül el, nagyjából harminc deka. Én rendszerint előre felszelem, és kis adagokra lefagyasztom a cukkinispagettit. Felhasználás előtt pedig előkapom a mélyhűtőből, és forró, sós vízben nagyjából öt-hat percig főzöm. Van, hogy a ragu mellé teszek csicseriborsót, quinoát, esetleg lencsét.

Bármilyen spagetti tök jó helyettesítője lehet, szerintem dal makhanival is nagyon finom lehet, ehhez itt találtok egy szuper receptet Szentesitől.

 

Egyszerű töltött főzőtök

Hozzávalók:

1 db főzőtök

kb. 500 g darált pulyka-/marhahús

1-2 db vöröshagyma

1 tasak rizs (ízlés és diéta szerint barna rizs, basmati stb.)

só, bors, oregánó, bazsalikom

trappista sajt

görög joghurt vagy tejföl

Ha kell egy kaja a haveroknak, ami tésztamentes - mert ehhez ragaszkodnak🤷‍♀️- es mindenki megeszi, akkor ezt csinald. Töltött tök👌 ronda, de finom♥️Rohadtul finom.

Szintén szuperfinom recept, amit imádok. A tököt vékonyan meghámozom, kivájom a közepét, és megsózom, majd beteszem a sütőbe sülni. Amíg sül, addig előkészítem a tölteléket.

Vöröshagymát dinsztelek, hozzáteszem a darált marhahúst, fűszerezem (só, bors, oregánó, bazsalikom, esetleg fűszerpaprika). Amikor kész, összekeverem a főtt rizzsel, majd ezzel a húsos-rizses keverékkel megtöltöm a tököt. Rizs helyett használhatsz quinoát, esetleg bulgurt. Megkenem görög joghurttal/tejföllel, és a végén megszórom sajttal. Visszateszem a sütőbe, és magas hőfokon, húsz-harminc perc alatt rápirítom a tetejére a sajtot.

Illetve nagyon szeretem töltelék/ragu gyanánt a muszakát is. Az olyan különleges hozzávalók miatt, mint a görögszéna, jobb szeretem készen megvenni, és így csak a tök kisütésével, megtöltésével bíbelődnöm.

 

Csillagtöktorta

Végezetül pedig jöjjön egy desszert!

Egészben sült csillagtök görög joghurtos-gránátalmás mártogatóval. A csillagtököt meg kell szurkálni, olívaolajjal jól megkenni, és sózni, majd betenni a sütőbe, és jól átsütni. Ez körülbelül negyven percig tart. Hozzá tökéletesen passzol egy finom édes-sós, gránátalmás, görög joghurtos mártogató.

Ha kész a tök, pont úgy tudod felszeletelni, akár egy tortát.

Jótanács a jövőre nézve: ezt a receptet inkább fekete öves zöldségevőknek ajánlanám, ha most kezdesz csak ismerkedni a műfajjal, akkor próbáld ki, amikor a cukkinispagetti már alapétele az étrendednek. Addig is jó kísérletezést, és csak ügyesen a konyhában!

Szőcs Lilla