Milyen út vezethet a fiatalkori prostitúcióhoz?

Bár a jelenséget rengeteg előítélet és óriási megbélyegzés övezi, fontos látni, hogy a fiatalkori prostitúcióhoz traumák sora vezet. Ahogy arról már korábban is beszámoltunk:

az érintett lányok, nők általában diszfunkcionális családból jönnek, ahol nemcsak elhanyagolást, hanem verbális és fizikai bántalmazást is elszenvedtek. Sokuk pedig gyerek- vagy tinédzserkorában szexuális abúzus áldozatává is vált.

Ennek folyományaként nincs egészséges önértékelésük, önbecsülésük, nem rendelkeznek valódi énhatárokkal. Szeretetre vágyva könnyen behálózhatók, érzelmileg zsarolhatók, sakkban tarthatók – ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a prostitúció csapdájába sodródjanak.

Amikor annak idején a program létrehozásában közreműködő Névtelen Utak Alapítvány (NUA) egy munkatársát kérdeztem arról, pontosan hogyan válik valaki áldozattá, többféle utat is felvázolt. „Vannak, akiket azzal a munkalehetőséggel csábítanak külföldre, hogy takarítani fognak vagy konyhán dolgozni, valójában azonban bezárják és prostitúcióra kényszerítik őket. De szerelemmel, az érzéseiket kihasználva is meg lehet vezetni sokakat. Lakhatási problémák ugyanúgy erre az útra vezethetnek, de olyan is van, amikor a mélyszegénység miatt épp a családtagok adják el lányaikat, fiaikat prostituáltnak” – tudtam meg.

Lehetőség a kiugráshoz

A Kiállok érted előadás – amelynek a prevenció és a figyelemfelhívás a célja – épp azt mutatja be, hogyan lesz egy fiatalkorú az emberkereskedelem áldozata. Láthatóvá teszi a „behálózási” folyamatot, segít felismerni a jeleket, ahogy azt is megmutatja, hol lehetnek a kilépési pontok, a fontos döntéshelyzetek, és kikhez fordulhatnak baj esetén az érintettek. 

gyermekjogok emberkereskedelem kiállok érted fiatalkori prostitúció
Jelenet a Kiállok érted című előadásból - Forrás: Stúdió K Színház

Az előadás egy speciálisan kidolgozott modell alapján épül fel, amelyben egyedi módon kapcsolódik össze és épül egymásra a színházi és a szociális szakterületek munkája.

A programot – amely kifejezetten veszélyeztetetteknek és érintetteknek hívtak életre – több éves kutatómunka előzte meg (az alkotók több hónapig dolgoztak például a Nyírszőlősi Görögkatolikus Gyerekotthonban is).

„Az előadás a gyermekotthonos fiatalokról, az ő nyelvükön szól, ami miatt nagyon át tudják élni – rendre ezt a visszajelzést kapjuk tőlük.

A program eddigi, nyolcéves története során több olyan fiatal lány volt, aki az előadás hatására ki tudott lépni a prostitúcióból, vagy jelezte, hogy ehhez segítséget kér. De volt olyan kiskorú áldozat is, akit futtatónak is beszerveztek, ő az előadás hatására új életet tudott kezdeni a kisfiával együtt.

A Névtelen Utak Alapítvány ehhez egy rehabilitációs programmal segít nekik, védett házban” – közölték a WMN-nel az alkotók.

A századik előadáshoz közeledve a program eddig több mint hatezer emberhez jutott el. És bár az elsődleges célközönségük a gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok és nevelőik, de az Országos Rendőr-főkapitányság felkérésére, illetve a velük való együttműködésben rendőröknek is rendszeresen játsszák érzékenyítés céljából.

Szükség van a társadalmi összefogásra a program további fenntartásához

Az alkotók azonban kiemelik: fontos azt is tudni, hogy ezeknek a sikereknek az elérése lassú, hosszadalmas és költséges folyamat, így a három szervezet nevezte az előadást a MagNet Bank Közösségi Adományozási Programjába, amelynek keretein belül 4,5 millió forint összegyűjtését tűzték ki célul. 

A Közösségi Adományozási Program egy olyan kezdeményezés, amelynek célja – a MagNet Bank teljes ügyfélkörét mozgósítva –, hogy pozitív társadalmi és környezeti változásokat indítson el civil projektet támogatásán keresztül. Ennek keretein belül a bank tulajdonosi köre az előző üzleti év nyereségének egy részét az ügyfeleinek ajánlja fel, akik a rájuk eső összeget egy nonprofit szervezet javára adományozhatják.

A fontos ügyek támogatására idén 108 millió forint áll rendelkezésre, az ügyfelek pedig csak a rájuk eső nyereséghányadot ajánlhatják fel. Ha valaki nem rendelkezik az adott összeggel, az a banknál fog maradni.

A gesztus tehát a felajánlónak nem kerül semmibe, ám adomány formájában – akár a Kiállok érted programnak – sokak életét változtathatja meg.

A támogatható projektet teljes sorát ITT találod.

Kiemelt kép forrása: Stúdió K Színház

Filákovity Radojka