-

Magyarország

Egy prostituált lány mesélte, hogy új stricihez került, aki az első munkanapján megkérdezte tőle, hogy ki akar-e menni a kocsisorra vagy marad inkább a bordélyban. Mivel a lány úgy gondolta, hogy a kocsisoron többet kereshet, ezért azt választotta. De sajnos – ez állt a tanúvallomásában – nem tudta, hogy a kedd és a csütörtök „rendőrnap", amikor neki ingyen kell szolgálatokat tennie az odaérkező rendőröknek.

Az első döbbenet után rögtön elkezdtem átnézni az akta többi részét, hogy hány rendőr ellen indult eljárás (hiszen a tanúvallomásban ott volt a hely, az időpont – tehát minden, ami alapján nyomozás indulhatott a prostituáltakat „igénybe vevő” rendőrökkel szemben). De az akta semmi ilyen információt nem tartalmazott. Viszont több olyan megjegyzést is fűztek a rendőr és ügyész kollégák a tanúvallomáshoz, amiből egyértelműen kiderült:

egy „ilyen lánnyal” bármit büntetlenül meg lehet tenni, és nem gondolják, hogy aki pénzért szexel, azt meg lehetne erőszakolni.

Ezt a lányt ugyanis a stricije és annak barátai rendszeresen megerőszakolták, megverték.

Egy prostituált, vagy aki más módon a „szexből él”, a magyar igazságszolgáltatási rendszerben elég komolyan meg kell hogy küzdjön az igazáért, ha nemi erőszak áldozatává vált.

De ez nem csak Magyarországon van így.

Amerika

2015. novemberében az egyik legismertebb amerikai pornósztár, Stoya, a twitter oldalán tette közzé, hogy volt férje (aki szintén pornószínész) számos alkalommal megerőszakolta őt, ugyanis szex közben nemet mondott, kérte, hogy hagyja abba, és a biztonsági szavakat is használta – a lány ugyanis bevallottan szadomazochista, BDSM, érdeklődésű. (Az ilyen szexjátékok közben a felek általában megállapodnak olyan kódszavakban, amelyek elhangzásakor a másiknak azonnal abba kell hagynia, amit csinál – A szerk.) .

A Stoya által megvádolt – és korábban, a mellrák elleni adományai és feminista megnyilvánulásai miatt komolyan sztárolt – James Deen ezek után gyakorlatilag 24 órán belül kegyvesztetté vált a pornószakma, és az amerikai társadalom nagyobbik része számára. Azóta Stoya mellé még kilenc másik pornószínésznő csatlakozott a James Deen elleni vádakhoz, a pornóipar pedig egyértelművé tette, a szadomazo szexnek is megvannak a maga szabályai. Csak addig megengedhető az erőszak, amíg mindkét fél beleegyezik és örömét leli benne. Ezt azért is fontos tisztázni, mert pszichológiai felmérések szerint a társadalom öt-huszonöt százaléka tartja vonzónak az ilyen típusú erőszakot a szexben (egyenlő arányban a férfiak és a nők).

A nemet mondás komolyan vétele (a szadomazo-játék végét kérő biztonsági szó használatával) azonban mindenkit kötelez. Aki ezt nem tartja be, az egyértelműen „abúzer", vagyis erőszaktevő, nem számít, ki az áldozat.

Stoya körül nagyon hamar komoly támogató közeg alakult ki, de azért sokan megkérdezték, miért éppen a Twitteren hozakodott elő a váddal. Amire a nő azt válaszolta: egy magamfajta lányt a bíróságon nem igazán vesznek komolyan ha azzal áll elő, hogy megerőszakolták. Főleg ha az erőszaktevő a férje.

Újra Magyarország

Ez utóbbiban is igaza lehet. Elég csak visszagondolni arra a parlamenti vitára, ami 1997-ben zajlott Magyarországon. A végén a nemi erőszak büntető törvényi tényállását úgy módosították, hogy igen, bűncselekménynek minősül, ha házasságon – vagy bármilyen párkapcsolaton – belül történik erőszak. Viszont a tisztes honatyák egy része az országgyűlési vita során meglehetős vehemenciával érvelt amellett, hogy nehogy már ne élhessen egy férfi a férfiúi jogaival kénye s kedve szerint.

Pedig ne élhessen. Akár férfi, akár nő, akár szereti, ha rácsapnak a fenekére vagy megkötözik, akár nem,

a szexuális együttlétnek megvan az a nagyon egyértelmű szabálya, hogy csak akkor, és csak úgy van rendben, ha a felek beleegyeznek abba, ami történik.

Abban a pillanatban, hogy valamelyikük nemet mond, onnantól erőszak történik.

Ez ilyen egyszerű.

Dr. Gyurkó Szilvia

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/eldar nurkovic