Ezt nézd az HBO Maxon

A Fehér Lótusz

Hatalmas népszerűségnek örvend az HBO saját gyártású dramedyje, A Fehér Lótusz, és nem véletlenül: a sorozat egy fiktív szállodalánc hoteljaiban játszódik (az első évadban Hawaiin, a másodikban Szicíliában), ahová a szupergazdag vendégek egyhetes nyaralásra érkeznek, ám az álomvakáció súlyos drámába torkollik. A zseniális szatírában van minden, ami kellő feszültséget teremt: hatalom, pénz, szex, drogok és gyilkosság. Mindezt pedig álomszép környezetbe csomagolva kapjuk meg, fantasztikus atmoszférával párosítva, és bár nagyon kemény emberi drámák bontakoznak ki a szemünk előtt, mi mégis istenien szórakozunk.

 ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet A Fehér Lótusz című sorozatból – Forrás: HBO

Az ifjú pápa

Jude Law mint a katolikus egyház feje.

Kell ennél többet mondanom? Szerintem sem, de azért vázolom, miről is szól a történet. Lenny Belardo XIII. Piusz néven lett az első amerikai pápa, és mivel elég fiatal, azt gondolná az ember, hogy megválasztása az egyház modernizálását vonja maga után. Hát elég nagyot tévedünk ezzel a várakozással! Az ifjú pápát ugyanis nem érdekli a liberálisabb és a konzervatívabb vonal összebékítése és kompromisszumra bírása, sokkal inkább a saját pápaságáról kialakított kép megformálásával van elfoglalva. Az egyház többi vezetője és egy idő után már a hívek sem tudják hova tenni az új pápát, aki Cherry Coke-ot iszik, megkérdőjelezhető döntéseket hoz, és látszólag a legliberálisabb és legkonzervatívabb pápa egyszerre. Jude Law pedig brillírozik ebben az ellentmondásos szerepben, nagyon megéri adni neki egy esélyt.

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet Az ifjú pápa című sorozatból – Forrás: HBO

Barry

Egy tengerészgyalogosból lett bérgyilkos szeretne jó útra térni, és színész akar lenni. Ez lehetne egy Zs kategóriás sitcom alapsztorija is, de szerencsénkre Alec Berg és Bill Hader, a sorozat alkotói, egy velős karakterdrámát prezentálnak nekünk az eddigi háromszor nyolc epizód alatt, némi fekete humorral megfűszerezve. Zseniális húzásokkal mossák el a határokat a komédia és a dráma között, ettől pedig igazán egyedi lesz a sorozat hangulata.

Olykor meghökkentő, máskor szürreális, mégis nagyon jól működik a Barry, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése.

Mindezek mellett persze számos nagy sikerű és közönségkedvenc sorozat található meg a platformon. Ha valami ismerősre és komfortosra vágysz, megtalálod a kínálatban a Jóbarátokat, a Trónok harcát, A mentalistát, az Agymenőket és a Vészhelyzetet is.

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet a Barry című sorozatból – Forrás: HBO

Ezt nézd a Disney+-on

Gyilkos a házban

Erről a sorozatról tavaly ódákat zengtem, de nem hagyhattam ki az ajánlóból. A Gyilkos a házban középpontjában a New York-i patinás Arconia nevű épület három lakója áll (Selena Gomez mint Mabel, Martin Short mint Oliver, és Steve Martin mint Charles), akikben csupán annyi a közös, hogy mindannyian magányosak és imádják a true crime podcastokat. Utóbbi szenvedélyük hozza össze őket akkor, amikor a kilencediken meghal valaki, a trió pedig arra gyanakszik, hogy gyilkosság történt. Neki is állnak a nyomozásnak, ami során nem várt fordulatok derülnek ki az ügyről és saját magukról is.

Ez a sorozat azon túl, hogy izgalmas, egyszerűen imádni való a három főszereplő közötti kémia miatt.

Eddig két évad jött ki, és éppen forog a harmadik, úgyhogy aki nem látta, azonnal kezdjen neki!

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet a Gyilkos a házban című sorozatból – Forrás: Disney+

Isten hozott a Chippendalesben

Tudtad, hogy a chippendale-show-k ötlete egy férfi fejéből pattant ki a hetvenes évek végén? És hogy a férfi vetkőzés történetét gyilkosságok, gyújtogatások, fenyegetések és kapzsiság szövi át? Nem? Akkor érdemes ránézned az Isten hozott a Choppendalesben című nyolcrészes sorozatra, amiben a műfaj kitalálójának, Steve Banerjeenek a történetét mesélik el. Az egyébként komikusi oldaláról ismert Kumail Nanjiani istenien hozza a pénzéhes és gátlástalan klubtulajdonost, de a show-t mégis a Nick De Noia koreográfust alakító Murray Bartlett viszi el, aki egyszerűen minden másodpercben fantasztikus. Érdekes és izgalmas történet felemelkedésről és bukásról, hatalomvágyról és pénzéhségről.

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet az Isten hozott a Chippendalesben című sorozatból – Forrás: Disney+

24

A 24 nem egy új sorozat, 2010-ben jött ki az utolsó, nyolcadik évada, de azóta sem fogy a rajongók tábora, sőt. Az akció-thriller főhőse Jack Bauer (Kiefer Sutherland) szövetségi ügynök, aki egy fiktív terroristaelhárító ügynökségnél dolgozik, és az ő nyomozásait követhetjük. A sorozat különlegessége, hogy minden epizód valós időben játszódik, és egy óra eseményeit meséli el, az évadonkénti 24 rész pedig összességében egy nap eseményeiről szól.

Igazán egyedi élményt ad az amúgy feszült cselekménynek az, hogy ami a képernyőn egy perc, az a valóságban is annyi, ha még nem láttad, indítsd be azon nyomban!

Persze ezen a platformon is megtalálható rengeteg jól ismert és bejáratott sorozat, mint például a Grace klinika, az Így jártam anyátokkal, a Született feleségek, a Lost és minden a Marvel- és Star Wars-sorozat.

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet a 24 című sorozatból – Forrás: 20th Century Fox Television

Ezt nézd a Netflixen

Shadow and Bone – Árnyék és csont

A Shadow and Bone – Árnyék és csont közkívánatra került fel erre a listára, mert az egy dolog, hogy a Netflix hazai sikerlistáján ez az első sorozat, de a szerkesztőségben többen is a lelkemre kötötték, hogy mindenképpen írjam bele a cikkbe, mert erre vannak rácsavarodva. A fantasytörténet középpontjában egy Alina nevű árva lány van, akiről kiderül, hogy olyan képességek birtokában van, amelyekről eddig csak legendák szóltak. A nagy erőhöz pedig nagy felelősség is társul, meg kell küzdenie az Éjúrral, és el kell pusztítania a sötét és halálos Zónát, ami kettészeli az országát. A sorozat egy remek könyvadaptáció, a fantasy- és young adult történetek kedvelőinek kötelező program!

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet a Shadow and Bone című sorozatból – Forrás: Netflix

Szexoktatás

Még az idén érkezik a Szexoktatás negyedik évada, úgyhogy, ha nem láttad még, azért, ha pedig már kívülről fújod, akkor azért érdemes nekiállni az eddigi három évadnak. A történet egy csapat középiskolásról szól, akik kezdik felfedezni a testüket,

tombolnak a hormonjaik és szinte minden gondolatuk a szex körül forog.

Amellett, hogy nagyon szórakoztató (és a téma jellege miatt olykor pedig rém kínos) ez a méltán népszerű sorozat, sokat lehet belőle tanulni például az LMBTQ-kamaszok belső küzdelmeiről. Az egészet persze a remek karakterek viszik el a hátukon, mindenki megtalálhatja köztük a kedvencét, akivel azonosulni tud.

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet a Szexoktatás című sorozatból – Forrás: Netflix

Mindhunter

Bár elég szomorú vagyok, mert David Fincher nemrég szögezte le egy interjúban, hogy nem lesz harmadik évad, de leborulok a rendező és alkotótársa, Joe Penhall előtt, amiért ezzel a két évaddal megajándékoztak minket. A történetben az 1970-es évek végén járunk, és azt követhetjük végig, ahogy az FBI két különleges ügynöke kitartó (és megterhelő) kutatómunkával lefekteti a profilozás alapjait. Ehhez sorozatgyilkosokkal készítenek részletes interjúkat, és elképesztően érdekes, bizarr és meghökkentő vallomásoknak lehetünk fültanúi. Ez nem egy dokusorozat ugyan, de a meginterjúvolt gyilkosokat valódi elkövetőkről mintázták és az ő neveiket is használják (egy ponton például Charles Manson van „terítéken”), ami elég nagy pluszt ad az amúgy is kiváló sorozatnak.

Ritkán lehet bűnös elmék működésébe ilyen mélyen belepillantani, ha még nem láttátok (vagy már régen néztétek), mindenképpen nézzetek rá!

És természetesen továbbra is elérhetők ezen a platformon olyan sikersorozatok, mint a Breaking Bad, a Stranger Things, A Bridgerton család, a Squid Game, A Nagy Pénzrablás, A korona, és a Szívek szállodája.

ajánló sorozat Szexoktatás gyilkos a házban shadow and bone a fehér lótusz
Jelenet a Mindhunter című sorozatból – Forrás: Netflix

Kiemelt képünk forrásai: HBO, Netflix, Disney+

Dián Dóri