Közel négy évtizedes barátság

A két idősebb férfit alakító Steve Martin és Martin Short a valós életben már 37 éve barátok, amióta együtt szerepeltek az 1986-os megjelenésű A három amigó című westernparódiában (ahol a harmadik levitézlett sztárt nem más, mint Chevy Chase alakítja). A barátságuk születéséről Steve Martin azt nyilatkozta a People magazinnak, hogy Short csinált valamit, amitől ő azonnal megkedvelte. „Komikusként az ember értékeli azokat, akik viccesek, és ő épp ilyen volt.”

via GIPHY

Bár az amigós forgatáson kétségkívül jól szórakoztak együtt, azért az igen ritka, hogy a színészek a „vége”, csapó után is intenzíven tartsák egymással a kapcsolatot. A két Martint azonban valóban lenyűgözhette a másik humorérzéke, innentől fogva ugyanis nyaralni és a családi események kapcsán is összejártak. Szerintem ez a mély barátság a Gyilkos a házban epizódjain is tetten érhető, érezni lehet, hogy a két színész igencsak bírja egymást. „Néha, amikor Martyval lógok, rájövök, hogy két hónapja nem nevettem ennyit. És ez nagyszerű érzés” – nyilatkozta egy ízben Steve, aki azt is elmesélte, milyen értékeket tart nagyra a barátjában.

„Marty tökéletes ember. Okos és vicces. Sok barátja van. Ő a legnépszerűbb a vacsorapartin. Ha eljön, akkor az egy csodás vacsoraparti lesz. Ha nem tud jönni, akkor lemondod a partit.”

Short szerint pedig Steve rendkívül erkölcsös, nagyon hűséges és példaértékűen etikus.

Barátság közös tetkóval megpecsételve

Ám nem csupán Steve Martin és Martin Short elválaszthatatlan jó cimborák, ugyanis Selena Gomez és Cara Delevingne is igen jó barátok a való életben azóta, hogy 15 éves korukban összeismerkedtek. Ők is szoktak együtt nyaralni, partikra, gálákra, meccsekre járnak, volt, hogy a karácsonyt is együtt töltötték, de még közös tetoválást is csináltattak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MANIFESTO Magazine (@manifestomedia) által megosztott bejegyzés

Mrs. Martin – kétszer

A sorozat egyik visszatérő poénja, hogy a podcaster szupersztár, Cinda Canning (Tina Fey színész, komikus, író és producer – akinek amúgy elég jól cseng a neve az amerikai szórakoztatóiparban, olyan produkciókhoz köthető ugyanis, mint a Bajos csajok, a Bébi mama vagy a Saturday Night Live) mindig magához igen hasonló kinézetű asszisztensekkel veszi körül magát, akik közül néhánynak ráadásul a neve is hasonló. Az egyik ilyen asszisztenst, Cindyt, Anne Stringfield, Steve Martin felesége játssza. Tina Fey egyébként ezen a hasonlóságon maga is szokott humorizálni. Amikor például Steve Martin AFI-életműdíjat kapott 2015-ben, Fey a következőkkel köszöntötte: „Olyan sokat tanultam tőled, Steve, el sem tudom mondani, mennyire hálás vagyok, hogy ismerhetlek. Olyan sokszor és olyan sokféleképpen segítettél nekem: elvettél egy nőt, aki a fiatalabb, vékonyabb, okosabb verzióm, csak hogy ne hagyj cserben.”

Érzékenyítés

A Theo Dimast alakító James Caverly a valóságban is halláskárosult, így sokat tudott segíteni abban is a sorozat alkotóinak, hogy tiszteletteljesen és hitelesen ábrázoljanak egy siket figurát.

Caverly állítása szerint sok levelet kap, amiben a rajongók hálájukat fejezik ki azért, hogy láthatnak egy magukhoz hasonló embert a képernyőn, illetve a jelbeszédet is értik.

A fogyatékkal élők intelligens megjelenítése valóban az egyik nagy érdeme a sorozatnak, itt kell megemlítenünk még Alyson Mackenzie Strokert is, aki kerekesszékes színésznőként játssza a podcasterek egyik nagy rajongóját. Ő volt egyébként az első kerekesszékes színész, aki fellépett a Broadway-n. Ali kétéves korában bénult le egy autóbaleset következtében mellkastól lefelé, munkásságával pedig olyan fogyatékkal élőket szeretne inspirálni, akik hozzá hasonlóan az előadóművészként szeretnének kiteljesedni. Mindenkit arra biztat, hogy ne adja fel az álmait.

Nézd, amíg nézheted!

Tavaly augusztusban azt nyilatkozta Steve Martin, hogy a Gyilkos a házban lesz az utolsó szerep, amit elvállal, azaz Charles-Haden Savage megformálásával lezárja fél évszázados karrierjét. „Ha ez a tévéműsor véget ér, nem fogok más filmeket keresni. Nem akarok cameókat csinálni. Furcsa módon ennyi volt az egész.” Unatkozni azért valószínűleg nem fog, hiszen a színészet mellett Martin Grammy-díjjal is kitüntetett bendzsóművész, illetve Az eladólány című könyv szerzője (amiből aztán forgatókönyvet is írt, a romantikus regényből készült filmnek pedig ő volt az egyik főszereplője). Lehet, hogy a színjátszást majd végleg az írógépre cseréli?

via GIPHY

Sztárdömping

A Gyilkos a házban egyik legnagyobb pozitívuma a fordulatos sztorin és a humorán kívül, hogy csak úgy hemzsegnek benne a sztárok. Vannak, akik (hellyel-közzel) magukat alakítják, így például Amy Schumer, Sting és Jimmy Fallon. De mellettük is számos A-listás színészóriás tűnik fel a sorozatban. Ott van például Jayne Houdyshell, aki A Blake családban való alakításáért Tony-díjat érdemelt (ő játssza Bunny Folgert, az Arconia tanácsának elnökét), Nathan Lane (Teddy Dimast alakítja, a gazdag csemegebolt-hálózat tulajdonost, és a podcastot finanszírozta egy ideig), akinek a hangja sokaknak lehet ismerős, méghozzá Az oroszlánkirályból, ahol Timont, a szurikátát bírta szóra. 

A harmadik évadban pedig nem más fog feltűnni, mint a háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas Meryl Streep (aki nem mellesleg a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében).

És Paul Rudd, aki többek között A Hangyát/Scott Langet is alakítja a Marvel-moziverzumban, ezúttal pedig Ben Gilroyt fogja játszani: az ő szerepe körül forog az egész harmadik évad, ugyanis ő lesz az, akit titokzatos körülmények között, nyílt színen (pontosabban színpadon) tesznek el láb alól. Aztán ott van még Jesse Williams (ő A Grace klinika Jackson Averyjeként lett népszerű), aki dokumentaristaként fog majd Mabel, Charles és Oliver tevékenységére koncentrálni.

via GIPHY

Talán nem árulok zsákbamacskát, ha kijelentem: én már rettentően várom, hogy végre újra beköltözhessek az Arconiába, és tövig rághassam a körmömet egy újabb bűnügy felgöngyölítése során.

Kiemelt kép: Disney+

Fiala Borcsa