Nem kellett volna így történnie

Amikor az HBO és George R. R. Martin megállapodtak A tűz és jég dala sorozatként való adaptációjáról, még arról szólt az egyezség, hogy mire a sorozat a befejezéshez ér, Martin megírja az utolsó részeket. Tehát a sorozat alkotói az elején arra vállalkoztak, hogy képernyőre adaptálják Martin művét, nem pedig arra, hogy maguknak kell kitalálniuk, mi lesz a vége.

Ám az írónak csak nem akaródzott befejeznie a sztorit, így D. B. Weiss és David Benioff kénytelenek voltak saját lezárást kreálni, a végeredmény pedig nem lett méltó a sorozat addigi epizódjaihoz.

Ennek persze több oka is van. Egyrészt érthetetlen döntés, hogy egy ekkora volumenű történetet ennyi cselekményszállal mindössze hat rész alatt akartak elvarrni a megszokott tíz helyett. És ott van az is, hogy Martin nem igazán vett részt a hetedik és a nyolcadik évad kreatív folyamataiban – legalábbis ő ezt nyilatkozta a nyáron a New York Timesnak. Ebből pedig egyenesen következik a gyengébb minőség, hiszen nem lehet elvárni két forgatókönyvírótól, hogy azt a színvonalat hozzák, amit a könyvek szerzője. Ezzel nem azt mondom, hogy az ő verziójuk ne lehetett volna jobb, ha többet dolgoznak rajta – mert hiszem, hogy ennél azért többre lettek volna képesek –, ám nem igazán meglepő, hogy a sorozat minősége erőteljes lejtmenetbe kapcsolt, amint az írók magukra maradtak.

via GIPHY

A gyászos vég tragikus mélypontjai

Nem szeretném túlságosan részletezni, hogy mi és miért volt baj az utolsó hat epizódban, hiszen mindannyiunknak, akik végignéztük a sorozatot, valószínűleg beleégett a retinánkba. Inkább csak emlékeztetőnek emelném ki azt a néhány kivételesen fájó cselekményszálat, ami nem sült el jól, vagy totális érdektelenségbe fulladt:

  • Daenerys egyik pillanatról a másikra kattan meg, nem volt idő a fokozatos megőrülésére.
  • Jon Snow született Targaryen – de kit érdekel?!
  • Arya Stark kőkemény kiképzése, hogy arcnélkülivé váljon – mindez azért, hogy a legnagyobb „hal”, akit így megöl a listájáról, a rég nem látott Walder Frey legyen.
  • Nyolc évig rettegtünk a gondolattól, hogy a legyőzhetetlennek tűnő mások átjutnak a Fal túloldalára, és amikor ez megtörténik, egy jól irányzott késszúrás a végét jelenti az egész hullakolóniának.
  • Jaime Lannister évadokon átívelő jellemfejlődése, aminek csúcspontja, hogy elárulja a nővérét (és egyben szerelmét), de végül mégis csak visszakullog Királyvárba, hogy Cercei ne legyen egyedül, amikor ráomlik a mennyezet.
  • És végül: az a Bran lett a Hat Királyság uralkodója, aki, miután kilökték a torony ablakán – tehát az első évad első részének végétől kezdve –, nem csinált nagyon mást, mint baltaarccal nézett a távolba. Azon kívül, hogy ő lett a Háromszemű Holló, nem igazán tudunk semmit Branről, így azt is nehéz megmondani, hogy végső soron a Hat Királyságnak jó vagy rossz, hogy ő lett a király. Ti meg tudnátok mondani, hogy milyen király lesz Bran? Én sem.

És ezek mellett persze még jó pár dolgot fel lehet sorolni, most csak azokat szedtem össze, amik úgy igazán megdobják a vérnyomásomat.

És hát nagyon úgy tűnik, ezzel a lezárással kell beérnünk, ugyanis továbbra sincs hír arról, hogy George R. R. Martin dolgozna rajta. Sőt, eddig feltehetően az erre irányuló kreatív energiáit a Sárkányok háza című Trónok-harca spin off sorozatba fektette.

via GIPHY

Nem jó, csak jobb véget akarunk!

2021 végén a Tyrion Lannistert alakító Peter Dinklage a New York Timesnak adott interjújában azt mondta, a rajongók azért voltak csalódottak a sorozat befejezése miatt, mert azt akarták, hogy jó vége legyen. Minden tiszteletem a színészé, de téved. A Trónok harca az a sorozat, ami hamar megtanította a nézőinek: egyik karakter sincs biztonságban, bárki bármikor meghalhat, teljesen mindegy, hogy a rajongók kedvelik-e, vagy sem. Pont ez volt az egyik legnagyobb vonzereje a szériának, hogy kiszámíthatatlan volt, és meg is teremtette azt az igényt a nézőkben, hogy merész csavarokat kapjon a történet újra és újra.

Szerintem – de cáfoljatok meg, ha nem így van – nincs olyan ember, aki követte a sorozatot, és meg volt győződve arról, hogy jó vége lesz.

Sőt, nagyon sokan az előzmények vérengzéseiből és fordulataiból kiindulva nagyon is reális esélyt láttak arra, hogy a mások nyerik a csatát, és az lesz a vége, hogy az emberiség megsemmisül.

De annak, hogy mekkorát tévedett Dinklage, a legjobb bizonyítékai a rajongók által kreált alternatív befejezések.

via GIPHY

1. Daenerys, az éjkirálynő

A történetben ott tartunk, amikor Daenerys elmondja Samnek, hogy megölte az apját és a bátyját, mert azok nem ismerték el királynőjüknek. Sam pedig, ahelyett, hogy zokogva elkullogna, heves vitába kezd Jonnal és Danyvel, hogy mégis csak Jonnak kellene a vastrónra ülnie, ő a jogos örökös. A vita hevében Sam leszúrja Daeneryst egy tőrrel, amiről kiderül, hogy sárkányüvegből van. Így lesz Daenerysből éjkirálynő, aki ezután Királyvárba indul, hogy leigázza az emberek birodalmát, Jon pedig utánamegy, hogy az éjszaki sereggel legyőzze.

via GIPHY

2. Daenerys visszautasítja a trónt, Jaime beteljesíti a jóslatot

Vannak, akik nem csináltak volna Daenerysből gonoszt. E történet szerint Jaime megöli a nővérét, így beteljesíti a jóslatot, miszerint Cercei halálát a testvére okozza majd. Emiatt pedig Dany előtt megnyílik az út a vastrón felé, ám ő ahelyett, hogy elfoglalná, elpusztítja azt sárkánytűzzel.

Ezzel a kör bezárul: a trón, amit a Targaryenek készítettek, most egy Targaryen által pusztul el, Daenerys pedig visszamegy Essosra, hogy az ottani birodalmát irányítsa.

via GIPHY

3. A mások legyőzésének sokkal borsosabb az ára

Sokan támadták a sorozat befejezését amiatt, hogy az éjkirályt és seregét – akit a valaha volt legnagyobb veszedelemnek állítottak be – egy rész alatt kiiktatták a sztoriból. Nekik okozhat megnyugvást az a rajongói befejezés, ami szerint a deresi csatát a mások nyerték, az életben maradt karakterek pedig visszavonulnak Királyvárba segítséget kérni. Ám ennek az az ára, hogy Daenerys elismeri Cerceit a Hét Királyság királynőjének és hűséget fogad neki. Ezt Dany a népe védelme érdekében meg is teszi, a holtak serege pedig ostrom alá veszi a fővárost. Mindeközben kiderül, hogy az Éjkirályt csak úgy lehet megölni, ha elpusztítják a fát, ami alatt az erdő gyermekei létrehozták őt.

A csavar a dologban, hogy a fa felégetésével minden varázslat eltűnik, így Jon Snow, akit mágiával hoztak vissza az életbe, meghal.

A végén kiderül, hogy Dany terhes Jontól, aki szintén a Jon nevet kapja, és először Daenerys, majd a fia ül a vastrónon.

via GIPHY

4. Bran, a főgonosz

Már a sorozat lezárása előtt népszerű rajongói teória volt, hogy Bran valójában nem is olyan unalmas, mint amilyennek tűnik, ez csak az álcája annak, hogy a háttérben ő mozgatja a szálakat. E szerint Bran keze mindenben benne van: ő irányítja az Éjkirályt, ő éri el, hogy Daenerys elpusztítsa Királyvárt, mindezt azért, hogy ő üljön a Vastrónon.

via GIPHY

Nektek melyik alternatív befejezés tetszik a legjobban? Ti hogyan zártátok volna le a sorozatot? Írjátok meg nekünk kommentben!

Forrás: ITT

Dián Dóri