Jó sorozatot készíteni nem könnyű, de azt jól lezárni még nehezebb. Nem lehet minden sorozat Jóbarátok és Breaking Bad, amik nemcsak hogy nem laposodtak el a végére, de olyan befejezést kaptak az alkotóktól, ami példaértékű lehet a sorozatkészítőknek.

Persze az, hogy egy sorozat kinek tetszik és kinek nem, ízlés kérdése, de az alábbi öt produkció vége olyan össznépi felháborodást váltott ki a nézők körében, hogy tiltakozó petíciók, fan-made alternatív befejezések születtek miattuk, vagy „csak” simán bojkottálták az utolsó részeket, évadokat.

Vigyázat, spoilerveszély!

1. Így jártam anyátokkal

A nem titkoltan sok tekintetben a Jóbarátokból építkező, és szinte hasonló népszerűségnek örvendő sorozat amilyen izgalmasan indult, olyan rossz véget ért. A hagyományos szitkomalapokon – miszerint néhány patikamérlegen kimért személyiségű huszonnégy–harminc éves jóbarát egész nap a törzshelyükön bandázik, miközben az életük problémáiról értekeznek és vicces szituációkba keverednek – azzal csavartak egy jókorát, hogy már a cím is elárulja, mi lesz a vége. Ted Mosby leülteti a gyerekeit, és elmeséli nekik, hogy hogyan ismerkedett meg az anyjukkal.

Az anya kiléte körüli titokzatosságot egy ideig kiválóan építették, hogy aztán sutba dobják az egészet, és a záróepizódban az legyen a nagy csavar, hogy a történet mindvégig Ted és Robin regényes szerelmi huzavonájáról szólt.

Ezzel az alkotók nemcsak a koncepciónak, de a komplett utolsó évadnak is jegyet váltottak az értelmetlenség süllyesztőjébe, hiszen az utolsó évad Barney és Robin esküvőjéről szól, hogy aztán a fináléban öt perc alatt elintézzék a teljes történetet azzal, hogy ők elválnak, Ted gyerekeinek anyja pedig halott, így már semmi sem állhat az építész és Robin közé.

via GIPHY

A rajongók felháborodása akkora volt, hogy a készítők a DVD-változatra összevágtak egy alternatív befejezést, de erre mondják, hogy eső után köpönyeg.

2. Lost

Repülőgép-baleset és egy csapat idegen túlélő egy lakatlan szigeten. Izgalmas alaptörténet volt a Losté is, azonban az idő előrehaladtával csak egyre kuszább lett minden. Egyesek szerint már akkor lejtmenetbe indult a sorozat, amikor J. J. Abrams levette róla a kezét, de annyi biztos, hogy aki hat éven keresztül követte az időközben egyre több misztikus elemmel felturbózott sorozatot, nem ilyen végkifejletre várt. Rengeteg karakter lógott a levegőben, vagy éppen teljesen logikátlan módon alakult a sorsuk. Az egyre több misztikummal járó egyre több kérdést pedig néhány kivételével nem magyarázták meg. De a legnagyobb hiba mégis a végső csavar: az írók egy időben hangoztatták, hogy a Lost nem úgy fog véget érni, hogy a szereplők mind halottak, és a sziget egyfajta purgatórium.

És a befejezést lehet ugyan többféleképpen értelmezni, de ez a sokak által előre kitalált fordulat is lehet az egyik magyarázat. 

via GIPHY

3. Dokik

A Dokik vége tökéletes: ahogy a főszereplő, J. D. végigmegy a kórház falai közt, miközben kísérik az ott elhunyt betegek, akikhez valamilyen szálon kötődött, majd leperegnek előtte az elmúlt idők fontos pillanatai és egy elképzelt jövő képei, nagyon megható. A nyolcadik évad végére minden és mindenki a helyére kerül, boldog és méltó lezárás… lehetett volna. Ugyanis a készítők ezek után belekezdtek egy kilencedik évadba új szereplőkkel, a régiek meg feltűntek egy-egy cameo erejéig. A koncepciót máig nem értjük, de a folytatás finoman szólva sem aratott nagy sikert, alig nézte valaki. Aztán anélkül, hogy rendesen elvarrták volna a szálakat, be is fejezték a sorozatot.

via GIPHY

4. Dexter

A rendőrségnél dolgozó sorozatgyilkos története mindvégig szuperül működött, aztán az utolsó évad második felére mintha beletört volna az írók pennája. Különösen a nagy egészet lezáró epizódba. Az egy dolog, hogy az utolsó évad főgonosza nem hozta az elvárt szintet, de időközben annyi mellékszálat szuszakoltak a történetbe, hogy nem volt idejük rendesen elvarrni őket.

A totális csalódás mégis inkább a záróepizód: Dexter nem hal meg, nem kap feloldozást és nem is bűnhődik meg a tetteiért.

Inkább eljátssza a saját halálát, majd favágóként mered borús ábrázatával a semmibe.

via GIPHY

5. Trónok harca

Igen, egy ilyen listáról nem maradhat le az utóbbi évek legnagyobb csalódása. Tavaly májusban a Trónok harca befejezésétől volt hangos az internet – teljesen jogosan. A világ legnagyobb költségvetésű sorozatának utolsó évadáról ugyanis ordít, hogy összecsapták, elkapkodták, és már csak a „legyen már vége” felirat hiányzik minden epizód végéről az írók aláírásával. Bár sokak szerint ott kezdődtek a problémák, amikor a történet elhagyta a könyveket, és adaptáció helyett immár saját történetet kellett kitalálniuk az alkotóknak, de a népharagot az utolsó évaddal és még inkább az utolsó részekkel vívták ki a készítők. Már az elején egyértelmű volt, hogy mindössze hat epizód túl kevés ahhoz, hogy ezt a rengeteg szálon futó cselekményt érdemben elvarrják, és sajnos igazuk is lett azoknak, akik ezt jósolták.

A nagy sietség következtében Daenerys egyik pillanatról a másikra veszti el az eszét, Havas Jon igazából Targaryen, de tök mindegy, és végül azé a Brané lesz a Vastrón, aki jóformán csak ült és komolyan nézett különböző helyeken.

Ezzel együtt a Trónok harca az elmúlt évek méltán egyik legkomplexebb és legsikeresebb sorozata, nagy kár, hogy elkapkodták a végét.

via GIPHY

Ti melyik sorozatokkal tudnátok folytatni a sort?

Dián Dóri