1. Az aktív pihenés egy nem létező dolog. De minimum oximoron.

2. Útikönyvet lapozgatni amatőr húzás, de elveszni sokkal kínosabb.

3. A Big Mac mindenhol ugyanolyan.

4. Ha bárki rád köszön magyarul, tégy úgy, mintha nem hallottad volna. Valószínűleg jobban jársz.

5. Vigyázz a szádra. A világ minden pontján vannak magyarok. De tényleg. Mindenhol.

6. Ha egy külföldi megnéz, nem biztos, hogy azért teszi, mert tetszel neki.

7. A szendvics csak akkor ciki, ha otthoni szalvétába van csomagolva.

8. Ha azt hiszed, valami nagyon egyedi szuvenírt vettél, tuti, hogy másnap az egy eurós boltban találsz egy ugyanolyat.

9. Ha külföldi esküvőre vagy hivatalos, pénzt viszel ajándékba, és helyben akarod megtölteni a borítékot egy automatánál, akkor vigyél magaddal bankkártyát. És ne felejtsd el a PIN-kódodat!

10. Ha Mexikóban úgy hozza a sors, hogy a helyi rendőrfőnök autóját töröd össze, valószínűleg csirkékkel teli buszon kell elmenekülnöd az országból…

11. Az életkorral egyenes arányban nő az ember igénye a szállodai csillagok után. A pénztárcája nem biztos, hogy kellőképpen követi ezt a változást.

12. Az életkorral fordított arányban nő az ember komfortzónája. Van, hogy egyszer csak azon kapja magát, már a kerületből sem szívesen teszi ki a lábát. Erre találták ki a kanapét és a könyveket.

13. A honvágy nem attól függ, hogy hová mész és mennyi időre.

14. Semmi nem tudja olyan jó kimosni az emberből a fáradtságot és szomorúságot, mint a tenger.

15. Ha veszélybe kerülsz, iszonyú gyorsan tudsz futni. Igen, még te is.

16. Tud olyan borzalmas lenni az útlevélképed, hogy kiállítanak a sorból, külön szobába visznek, hosszasan mustrálnak és kérdezősködnek.

17. A legnagyobb körültekintés mellett sem mindig sikerül tökéletesen az internetes szállásfoglalás, így simán előfordul, hogy az éjszaka kellős közepén egy valódi, működő kuplerájban kötsz ki.

18. Ha a nyolcvanas évek végén, egy dobozból kiugró meglepetésfigurát vásároltál a nyugat-berlini bolhapiacon, akkor Kelet-Berlinben a határon rád fogták a fegyvert, amikor kiugrott a bohóc a dobozból.

19. Sokkal többet számít kivel vagy, mint az, hogy hol vagy.

20. Az egyedüllét egy önismereti gyorstalpaló tanfolyam. Főleg külföldön.

21. Semmi nem ad akkora önbizalmat, mint az, amikor egy idegen környezetben, a nyelvet menet közben tanulva, az új közeg megismerése közben is jól teljesítesz.

+1

„Nincsen semmi illat, elszívom a békepipát magammal, fügét harapok és olívát, felnézek hozzá, majd le az emberekre. Riasztó a felismerés, mennyire messze éltem tőlük eddig. Nem is néznek rám, a fehér bőrű idegenre, úgy hiszik, mindig is itt laktam köztük. Ugyanolyan földi halandó vagyok, mint ők. Nem képzelek többet. Mindnyájan csak egyszer járunk erre. Ezt az őslakosok mindig is tudták, most már tudom én is. Szabad vagyok és velük nevetek. Átutazó, ne higgy te sem többet!” (Rúzs és Tükör)

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Masson