WMN: Mennyi energiát fordítasz önmagadra, a lelkedre, és ez miben nyilvánul meg?

Dr. Márky Ádám: Szorosan kapcsolódik a munkámhoz, ezért viszonylag sokat. Egyfelől járok csoportos, illetve egyéni szupervízióra, általában képződőm valamilyen módszerben, aminek fontos része a sajátélmény. Heti többször sétálok az erdőben, reggelente teázom, miközben télen a tüzet, nyáron az erdőt nézem.  

WMN: Volt előtted példa a lélekápolás tekintetében és ha igen, milyen? 

M. Á.: Biztos volt, de azt hiszem, nem olyan direkt formában, hogy konkrétan meg tudnám fogalmazni, hogyan.

WMN: Miért tűnhet olyan félelmetesnek mélyre menni önmagunkban? 

M. Á.: A változást generáló önismereti tapasztalataim szinte mindig csoportból származnak, és nekem ezekben mindig az a legnehezebb, amikor azzal szembesülök, hogy amit gondolok magamról, és ahogyan a csoport látja a működésem, az különbözik. Ilyenkor bennem mindig a szégyen kapcsol be, az meg egy elég nehéz érzés, és elindít egy lavinát emlékekkel, érzésekkel. Ezt elég nehéz elbírnom.  

WMN: Honnan, kiből, miből merítesz erőt, amikor úgy érzed, kibillentél az egyensúlyodból? 

M. Á.: Ezt én a legtöbbször nem veszem észre, de szerencsére a feleségem segít. Például amikor meg vagyok győződve, hogy a lányaim teljesen meg vannak őrülve, akkor szól, hogy ugyanolyanok, mint mindig, csak én vagyok fura. Amúgy általában a kapcsolódás tölt, és ez lehet csoport, személy vagy akár az erdő. Azt nagyon szeretem, amikor néha összejön, hogy míg a lányok iskolában, óvodában vannak, addig mi elmegyünk kettesben sétálni, teázni az erdőbe a feleségemmel. Azt is élvezem, hogy hetente többször viszem én a lányokat, és ilyenkor biciklizünk, vonatozunk, mesélünk, átsétálunk a mezőn, és közben egyszerűen csak együtt vagyunk.  

WMN: Mit jelent szerinted ma a hit? Szerinted szükséges-e hinni valamiben/valakiben? 

M. Á.: Itt hamar ellentmondásba kerülök magammal. Egyfelől nem tudom, hogy lehet-e hit nélkül élni. Valószínűleg én nem tudok. Nekem a hit valami olyan, amit nemcsak fejjel tudok, hanem lényem legmélyéig meg vagyok győződve róla. S azt hiszem, most éppen nem találom, hogy miben hiszek. Ez új, és sokszor nehéz. Manapság inkább csak remélek, reménykedem. 

Az eseményre ITT tudtok jegyet venni.

Hello, WMN! kerekasztal-beszélgetés támogatója a TorTer e-Design.

Kiemelt képünk forrása: Dr. Márky Ádám

Szabó Anna Eszter