Még csak néhány hete, hogy visszakaptunk valamit az „azelőtti” idők nyaraiból. A maszkok pihenőt kaptak, újra vannak koncertek, kisebb fesztiválok, színházi előadások, és valamennyire utazni is lehet.

Fellélegezhetünk. Egyelőre. De vajon fel is lélegzünk? Szabad? Kell? Ha igen, mennyire? 

Gyárfás Dorka, a WMN szerkesztője moderálta a beszélgetést, partnerei voltak L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója, Al Ghaoui Hesna író, újságíró, félelemkutató, Lengyel Tamás színész-vállalkozó és Endrei-Kiss Judit szervezetfejlesztő pszichológus, a Telenor HR vezérigazgató-helyettese.

A videót ide kattintva találjátok:

Már tapasztaltak vagyunk

Az első hullám idején rengeteg mindent kellett megtanulnunk, hirtelen kellett alkalmazkodnunk, miközben mind bizonytalanságban voltunk, féltettük az állásunkat, az egzisztenciánkat, a szeretteinket, az egészségünket.

L. Ritók Nóra a mélyszegénységben élők perspektíváján keresztül szemlélte, szemléli azóta is az eseményeket, és szerinte a második és harmadik hullámban már tudtunk a tapasztalatainkra építeni, ami biztató. Bár azt most még nem lehet tudni, mi történik ősszel, mikor elkezdődik az iskola, óvoda, de ő bízik benne, hogy mindazt, amit eddig tanultunk, sikerül beépítenünk a további kríziskezelésbe.

L. Ritók Nóra

Ahogy mondja:

nagy előrelépés történt a mélyszegénységben élők online térbe való bekapcsolásában. Ez támogatta a gyerekek tanulmányait és úgy általában a segítségnyújtást is ki tudta terjeszteni szélesebb körre, így az ebben szerzett tapasztalatok esélyt adnak egy esetleges szintlépésre is. 

Mások a nehézségeink

Endrei-Kiss Judit nagyon fontos gondolattal indított: szerinte gyakran hangsúlyozzuk azt, hogy ennek a helyzetnek a nehézségét közösen éljük meg és viseljük, de ez nem teljesen igaz így. Hiszen mind máshogyan vagyunk érintettek, mások a megéléseink, a körülményeink. Máshogy érinti az embert ez a járványt városiként, vidékiként, családosként, egyedülállóként, máson megy keresztül, aki elvesztette az állását, és az is, aki pont élete legnagyobb sikereit éli meg.

Endrei-Kiss Judit

Mindenkit más és más veszteségek értek, és máshogyan állunk hozzá a mostani lazításhoz is. Van, aki örül, hogy végre kiszabadult, és van, aki ezentúl is bezárkózva érzi magát biztonságban. 

Poszttraumás periódusban vagyunk

A beszélgetéssorozatra utalva említette Al Ghaoui Hesna, hogy jelenleg mintha egy poszttraumás periódusban lennénk, ami a gyászfeldolgozás egyik kezdeti szakasza. Viszont ha ősszel, mondjuk, újra érkezne egy újabb hullám, akkor összeérhet a feldolgozás és egy újabb nehézségekkel terhelt szakasz, ami megint csak egy ismeretlen helyzetet hozna, így most muszáj lenne a mentális egészségünket előtérbe helyezni, amire a nyár tökéletes terepet nyújt.

Al Ghaoui Hesna

A biztonságérzetünk sérült ugyan, de legalább tudjuk, hogy igenis képesek vagyunk egy ilyen világméretű, súlyos helyzetben is alkalmazkodni, ami segíthet a ránk váró újabb nehézségek leküzdésében.

Az összefogás ereje

Lengyel Tamás többedmagával létrehozott egy online felületet, egy adatbázist, ami színészeknek és produkcióknak teszi lehetővé egymás megtalálását, így segítve azt, hogy amatőr és profi színészek földrajzi helyzettől és kapcsolati háttértől függetlenül könnyebben találjanak munkát. A szakmája alól a járvány úgy, ahogy van, kihúzta a szőnyeget, és sok esetben választás elé kényszerítette a színházi dolgozókat, hogy pályát módosítsanak, vagy találjanak valami lehetőséget arra, hogy egzisztenciálisan kevésbé legyenek kiszolgáltatottak. 

Lengyel Tamás

Innen indítják ők öten a beszélgetést. A diskurzus megerősít abban, hogy igenis óriási ereje van az összefogásnak, egymás segítésének, ami nélkül egy ilyen krízisben nem lenne esélyünk túlélni. 

A Restart! Lépjünk túl rajta? – Krízisből erő című Hello, WMN!-beszélgetés segít fejben lomtalanítani, kiszórni a felhalmozódott feszültséget és szorongást, rendszerezni a hasznos tapasztalásokat, perspektívát váltani, és akár erőt meríteni ahhoz, ami ránk vár(hat) a következő hónapokban. Most van egy szusszanásnyi szünet, amikor fellélegezhetünk, feldolgozhatunk, felkészülhetünk. 

És hogy tudjuk-e igazán élvezni a nagyon is kiérdemelt fellélegzést? Tudunk-e és egyáltalán helyes-e hátradőlni és nem foglalkozni ezzel az egésszel, ami történt, történik és ami várhatóan történni fog még velünk? Tisztában vagyunk-e azzal, milyen veszteségek értek minket? Hogy mit kaptunk ettől az időszaktól? Vajon továbbléphetünk-e? Egyáltalán, akarunk-e továbblépni?

Nézzétek meg a videót, gondolkodjatok velünk, és meséljétek el ti is, hol tartotok ebben a folyamatban!

Szabó Anna Eszter

A beszélgetéssorozat korábbi részeit pedig ITT, ITTITT, ITT és ITT nézhetitek meg.

Képek: Kerepeczki Anna/WMN