1. ByeAlex az elején nem vette komolyan a koronavírust, úgy gondolta, csak egy nátháról van szó. Aztán amikor itthon is megjelent a betegség, és a menedzsere felhívta, hogy lemondták a koncertjeiket, nagyon dühös lett. „Nem tagadásban voltam, hanem dühösségben, nagyon-nagyon sokáig. Ha valaki megemlítette azt a szót, hogy Covid, idegbajt kaptam, és ez a mai napig így van” – mondja. Ezzel együtt úgy véli, pár év múlva már csak apró betűs rész lesz a történelemkönyvekben a koronavírus-járvány.

2. Gerendai Károlynak nem a düh volt az első reakciója.

„Két érzés volt, ami között folyamatosan ingadoztam. Egyszer ugye a tehetetlenség érzése az, ami valamilyen módon legyűrt, hogy egyszerűen olyan dolgok történnek, amire nincs ráhatásom, nem tudok változtatni rajta. Másik részről meg ez valamilyen módon paralel mindig hozta elő azt is, hogy »de hát nem törődhetünk bele, tenni kell valamit, valamilyen módon előre kell menekülni«.

És én egy ilyen válságmenedzser-üzemmódba kapcsoltam tulajdonképpen most már több mint egy éve, és azóta szinte mást sem teszek, mint hogy folyamatosan próbálok arra forgatókönyveket gyártani és arra ösztönözni a kollégáimat, hogy akkor »ezt is próbáljuk ki, azt is próbáljuk ki«, valamit csináljunk, ne csak álljunk és várjuk a sült galambot, mert az, úgy tűnik, hogy magától nem jön.”

3. „Nem vagyok jó abban, hogy segítséget kérjek, de mindig igyekszem ezt, amennyire lehet, magamban rendbe tenni” – ismeri be Gerendai, és azt mondja, van pár mérő az életében, amihez próbál viszonyulni, az egyik ilyen a hétfő reggel. Szerinte nagyon fontos, hogy ha az ember felkel hétfő reggel, akkor milyen érzés telíti el: örül, hogy kezdődik a hét, és van mit csinálnia, vagy az, hogy nincs kedve semmit sem csinálni. Ha az utóbbi, akkor szerinte az azt jelenti, hogy valami nincs rendben körülötte, annak meg kell vizsgálni az okát, és kigyomlálni, amit ki kell.

ByeAlex, Gerendai Károly, Endrei-Kiss Judit és Al Ghaoui Hesna

4. „Nagyon különböző élethelyzetekben nagyon különböző hatást tud kiváltani ez” – mondja Gerendai Károly a pandémiára és annak hatásaira utalva. A turisztikai vagy vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat pedig különösen nehezen érintette a járvány, de a szektoron belül is nagyon különböznek a megküzdési technikák. „Nagyon nem mindegy, hogy volt annak a vállalkozásnak tartaléka, amiből volt esélye túlélni, hogy el kellett küldeni a kollégákat, vagy nem. Mert okoztál ezzel egy csomó embernek egy olyan egzisztenciális válságot, ha leépíteni voltál kénytelen, aminek a felelőssége azért vállalkozóként ott van a válladon.”

5. „Semmi jót nem tudnék mondani erről az időszakról. Maximum annyit, hogy amik voltak bennem esetleg frusztrációk vagy félelmek, és már elengedtem őket, azok most ismét felerősödtek, mert ismét létezővé váltak – mondja Alex, majd hozzáteszi:

Csináltam egy lemezt, amit lehet, nem csináltam volna meg, mert nem lett volna rá időm, de bárcsak ne lett volna rá időm! Mert amúgy csak kihajítottam egy lemezanyagot az ablakon, mert nem lehetett becsületesen bemutatni sem. Úgyhogy hülyeség volt az egész. Pedig az utóbbi idők legjobb lemezéről beszélünk.”

6. „Azáltal, hogy most kimarad már kétszezonnyi fesztiválozás, nap mint nap megélem azt a gyerekeknél, hogy a ma 16-18 éves gyerekek […] azt mondják, hogy évek óta arra készültek, hogy majd annyi idősek lesznek, hogy mehetnek fesztiválozni, és elmaradtak tavaly is meg idén is a fesztiválok. Nagyon fura dolog ezt megélni, hogy annak a generációnak tényleg kimaradnak dolgok az életéből” – mondja Gerendai.

7. A nyitással kapcsolatban ByeAlex elég pesszimistán látja a helyzetet. „Mi már azt sem hisszük el, hogy valaha zenélhetünk. Csak nézegetjük a képeket meg a koncertfelvételeket… Amúgy fél évig nem is néztem rá ezekre, nem mertem megnyitni egy koncertvideót sem, mert ideges lettem egyből. Mindig azt szoktuk mondani, hogy »az nem is volt igaz, az nem is én vagyok«, ezzel szoktunk viccelődni. Pedig csak egy év telt el, de olyan, minthogyha száz telt volna el.”

8. Ha mérlegre teszi az elmúlt időszakot, Gerendai is azt mondja, hogy sajnos a negatívumok vannak többségben. De abban is biztos, hogy a túlélésre kitalált új modellek egy része velük marad. „Mi kitaláltuk, hogy az óriáskeréken lehetett Covid-biztos vacsorát csinálni, mert a kabinok azok olyan zárt egységek, amibe, hogy ha azt mondtuk, hogy csak egy háztartásban élők mennek be, akkor tudunk Covid-biztos vacsorát prezentálni. Különben miért kellett volna ezen egyáltalán gondolkodnunk?

Most, hogy újra nyithattunk, éppen szervezzük újra, hogy júniusban megint csinálunk egy óriáskerék-vacsorát, mert akkora siker volt, hogy azt láttuk, érdemes újra megszervezni, már függetlenül a Covidtól.”

9. „Minden azon fog múlni, hogy az emberek hogyan viszonyulnak az oltáshoz – véli ByeAlex, és hozzáteszi: Világéletemben utáltam közösködni, de ez sajnos egy közös társadalmi játék, amit most be kell nyelni egymásért, ez van. Szopás, ez így van. De nálam például ez az oltáskérdés nagyon alap. Függetlenül attól, hogy zenélek-e, vagy nem zenélek, […] ez nem is kérdés. Hogyha a tudomány, ami épített már repülőgépet, meg mobiltelefont, meg nem tudom, még mit, amit használunk […], ha azt mondják, hogy ezt a fost ezt be kell vállalnom, akkor én bevállalom. De azt látom, hogy az emberek megölik emiatt egymást az interneten.”

10. Arra kérdésre, hogy mit vár a legjobban, ByeAlex azt felelte, hogy a Family Guy következő évadára vár, és biztos benne, hogy lesz még következő hullám. Gerendai Károly sem tekint egyelőre nagyon pozitívan a jövőbe:

„Én már semmi mást nem várok, mint hogy ne legyen rosszabb. Merthogy eddig mindig az történt, hogy valamiben bíztunk, aztán lett még rosszabb annál is, mint amit láttunk.”

Dián Dóri