Kimenő Radival: Pénztárcabarát ételek és gyereknapi programok az idei Gourmet Fesztiválon
Támogatott tartalom

Karácsony májusban – akik az évek során követték a programajánlóimat, azok tudják, hogy én már csak így hivatkozom az MBH Bank Gourmet Fesztiválra, ami a hozzám hasonló hedonisták igazi örömünnepe. Az év eseménye – legalábbis a fine dining szerelmesei számára. Május 22. és 25. között néhány napra ismét összeáll Magyarország legszínesebb étlapja, amelyen több mint 200 fogás szerepel, és az új kiállítók mellett – mint például a szentendrei Teyföl, amelyről megnyitása óta ódákat zengenek vagy Rácz Jenő hamarosan nyíló új balatoni étterme, az Ypsilon –, a korábbi kedvencekkel is találkozhatsz. Lesz szabadtéri sétáló kóstoló, gyereknapi program Szabi a Pékkel és többek közt Giannival, izgalmas előadások és workshopok, de pénztárcabarát ételekkel is készülnek a szervezők. Könnyű elveszni a nagy bőségben, így most személyes kedvenceimen kalauzollak végig, hogy segítsek a választásban. Filákovity Radojka ajánlója.
–
Ezt ne hagyd ki: a Szaletly a régit ötvözi az újjal
Szinte a nyitása óta visszajáró vendége vagyok a Szaletlynek (ahol egyébként az interjúim nagy része is készül), nem véletlenül: ez a hely annak idején igazi frissességet hozott Zuglóba azzal, hogy a régi korok letűnt romantikáját ötvözi valami nagyon is maival. Az eredmény pedig: páratlan, mind hangulatában, mind gasztronómiájában. A hagyományos magyar fogások mondern újraértelmezésével Bernát Dániel séf olyat alkot, ami egyszerre ismerős és mégis új, izgalmas.
A Szaletly a Gourmet-ra pedig csupa különlegességgel érkezik.
A kínálatban szerepel többek közt az ellenállhatatlan rántott húsos szendvicsük mangalicatarjával, káposztasalátával és epres teriyakival. Lesz csirkegulyás medvehagymás nudlival, Meyer citrommal és fokhagymaszárral, de egy szuperzöld fogást is kóstolni lehet náluk, desszertnek pedig sült-hideg szamócaeszencia túró mousse szerepel a menüsoron kojis meggyel és ibolyával.
Ne hagyjátok ki a standjukat a Gourmet Fesztiválon!
Olcsón is ehetsz jót: jön a pénztárcabarát menü max. 2500 forintért
Tisztában vagyok vele, hogy Michelin-csillagos éttermekben menüsorokat végigenni olyan luxus, amit a többség nem engedhet meg magának. A mostani Gourmet azonban jó alkalom arra, hogy az is megízlelje ezt a világot, akinek eddig nem volt lehetősége rá, hogy megtapasztalja a fine diningnak érzékekre komplexen ható élményét, ami jóval túlmutat a gasztronómián. Ízek, termelői történetek, rengeteg gondolat és egyedi stílus a tányéron – olyan formában, hogy azzal nem lehet betelni.
Az újakkal együtt közel 100 kiállító kínálja majd kedvenceit, a több mint 200 tételből álló fesztivál menüben pedig idén is helyet kapnak a pénztárcabarát ételek, amelyek legfeljebb 2.500 forintba kerülnek majd.
A legjobb gyereknapi programok idén a Gourmet Fesztiválon várnak
Hiba lenne azt hinni, hogy a fesztivál csupán a felnőttek számára lehet izgalmas – épp ellenkezőleg! Így arra buzdítalak benneteket, ne hagyjátok otthon a gyerekeket sem, mert hihetetlenül élvezetes, ingyenes programokkal készülnek számukra gyereknapon. De lássuk, többek közt mivel!
Vállaltan elfogult vagyok Szabadfi Szabolccsal, azaz Szabi a Pékkel (Fiala Borcsa vele készült interjúját ITT olvashatjátok), akinek kovászospizza-készítő workshopján nemcsak a nápolyi pizzakészítés titkait ismerhettem meg (itt írtam róla), hanem egy olyan életörömmel teli embert is, aki mély szeretettel és alázattal van a hivatása iránt. A nagy szakértelem mellett épp ez a szeretet és elhivatottság a titka annak, hogy ami az ő – illetve a vele dolgozók – kezéből kikerül, az a lehető legkiválóbb minőségben készül el.
Szabi ugyanakkor fontosnak tartja az egész országot, köztük a következő generáció tagjait is megismertetni a pizza- és kenyérkészítés titkaival és a minőségi alapanyagokból készült ételek szeretetével.
Az idei Gourmet egyik nagyköveteként is őket, a gyerekeket vezeti be a pizzakészítés rejtelmeibe, méghozzá május 25-én, gyereknapon. Azt hiszem, ez az a gyereknapi program, amire minden szülő érdekében állna elvinni a kicsiket, hosszú távon ugyanis az egész család profitál majd az ott megszerzett tudásból. Bővebb információkat ITT találsz Szabi workshopjáról.
Szabi mellett Gianni Annoni olyan „giannisan”, azaz lazán, magyarul, olasz kifejezésekkel vegyítve mutatja be a pasta készítés menetét a gyerekeknek, apró trükkökkel. A soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda vezetője, Harrer-Abosi Beatrix egy virágcserépbe segít majd csokis édességet varázsolni, amit haza is vihetnek a gyerekek. A program pedig Stahl Judit nagy sikerű Flódni improvizációs gasztroszínházával zárul, amelyben Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Szabó Győző és Schell Judit színművészek csinálják a fesztivált.
Ezen a napon a 18 év alattiak ingyenesen léphetnek be a Gourmet-ra, a családosokat pedig külön gyerekfoglalkoztató és játszótér, valamint tucatnyi cukrászda várja grátisz meglepetésekkel.
Tanulj a mesterektől
A Gourmet-ban személy szerint azt szeretem a legjobban – persze a finom falatokon túl –, hogy azok számára, akik tényleg érdeklődnek a gasztronómia, a fenntartható források és a minőségi alapanyagok iránt, számos hasznos tudást is megosztanak a különböző ingyenes előadásokon és workshopokon keresztül.
Idén például többek közt Tóth Szilárd a méltán híres SALT-ból (a vele készült friss Popfilter-adást ITT hallgathatod meg) és Pesti István a tatai Platánból osztja meg tapasztalatait, illetve a fesztivál történetében eddig még nem látott, rendhagyó program keretében találkozhatunk Dani Garcíaval, Spanyolország és a világ egyik legismertebb séfjével, aki korábban rövid idő alatt 3 Michelin-csillagot szerzett marbella-i éttermének.
Emellett a figyelmetekbe szeretném még ajánlani régi jó barátom, Erdei Zsolt, a Premium Gin Hungary alapítójának programját, aki számos nemzetközi tapasztalattal felvértezve dolgozik a gin hazai népszerűsítésén, újabb és újabb ötleteivel rendre túllépve a „hagyományos” kóstolókon.
A Gourmet Akadémiára Zsolt egyik legújabb projektje, a Ginstronomy érkezik, amelyet a Konyhafőnökben megismert Szűcs Krisztiánnal közösen álmodtak meg.
A koncepció célja, hogy a gineket és az ételeket food pairing formában kapcsolják össze. A gint nemcsak a helyszínen bemutatott italokban, hanem az ételek fűszerezésében, elkészítésében is megjelenítik, teljes ízutazást kínálva a résztvevőknek.
A Gourmet Akadémia teljes programja ITT olvasható.