Miklya Luzsányi Mónika cikkei

Összesen: 86 db cikk

Szex a medencében, kukkolda és kurtizánok: cseppet sem visszafogott erotika a középkorban

WMN Egszsg – 2024. június 11. – MLM

A középkorban a keresztény erkölcsök alapján a szex csak házasságban volt megengedett, és csak gyereknemzés céljából. Ám a középkorban sem voltak szentebbek az emberek, mint manapság, csak más keretek között élhették ki a szexuális igényeiket.

Kitették egy lakatlan szigeten, mert teherbe esett – A női „Robinson”, Marguerite de La Rocque de Roberval története

Kult – 2024. június 5. – MLM

Marguerite de La Rocque de Roberval igencsak útjában volt pénzsóvár rokonának. Ezért, amikor kiderült, hogy gyereket vár, szeretőjével együtt kitették egy baljóslatú szigeten, ahol a férfi halála után egyedül kellett boldogulnia: megküzdeni faggyal, éhséggel, vadállatokkal.

Olyanok, mintha élnének: a fajjúmi múmiaportrék rejtélye

Kult – 2024. május 31. – MLM

A fajjúmi múmiákat a családi szentélyben állították fel, s hogy emlékezhessenek az arcukra, egy festett portrét kötöztek bele a testet körbeölelő bandázsba. Általában csak több generáció elteltével temették el őket a sivatag homokjába, amikor már senki sem emlékezett arra, kik voltak ők.

Constance Wilde képtelen volt megbocsátani a férjének, Oscarnak

Kult – 2024. május 27. – MLM

Oscar Wilde életének viszonylag sok részlete ismert. Ám arról keveset tudunk, hogy felesége, Constance, maga is alkotó ember volt, és saját jogán is ismertté válhatott volna.

Mit vagy kit ünneplünk pünkösdkor? – a Szentlélek jelentése

WMN Life – 2024. május 19. – MLM

Pünkösd ünnepét a húsvét utáni ötvenedik napon tartják, húsvét után a hetedik vasárnapon és az utána következő hétfőn. A pünkösdhétfő is ünnepnap tehát, mégpedig örömünnep: a Szentlélek kitöltetésének vagy kiáradásának ünnepe, és egyben a keresztény egyház születésnapja. De mi vagy ki az a Szentlélek?

< 1 2 3 4 5 6 7 >