A tányéron a Dunakanyar legjava

A Dunakanyar tele van jobbnál jobb helyekkel, én viszont vállalom a Michelin-listás Natura Hill Zebegény iránti totális elfogultságomat, ahová immár öt éve visszajáró vendégek vagyunk. Itt ugyanis tényleg minden megvan ahhoz, ami a zavartalan pihenéshez kell: gyönyörű környezet, fantasztikus ételek, pihentető wellness – mindezt pedig a Dunakanyar csodás látványa koronázza meg. Higgyétek el, nem túlzok, ha azt mondom: már-már giccsesen szép!

De nemcsak a látvány miatt csordul ki a könny az ember szeméből, hanem

az ízletes ételek miatt is, amelyek mind helyi alapanyagokból, a slow életmód és a környezettudatosság jegyében készülnek – nem is akárhogy! Amit ugyanis Szilvási Mihály séf a konyhában csinál, az magasművészet!

A Gourmet-ra pedig újdonságként már a saját kertjükben termett finomságokból is készülnek (egyebek mellett) gluténmentes és vegán csodákkal. A főétel például olyan alapanyagokból áll majd, mint a sült puliszka, ami a zebegényi májusi napsütésben erjesztett kukoricából készült, a 6 hétig 60 fokon erjesztett feketespenót-krém, a fermentált friss retek, és többek közt a fekete retek kimchi kurkumával (egész télen a Natura Hillen savanyítva).

fine dining Gourmet Fesztivál

Kóstolj csillagos ételeket – mikor, ha nem most?

Aki még csak most ismerkedne a fine dining műfajával, annak mindenképp azt javaslom: kóstoljon meg legalább egy fogást a csillagos éttermek kínálatából. Én most az esztergomi 42 Restaurant menüjét ajánlanám figyelmedbe, ami nagyon jól példázza, milyen megalapozott helyük van a vidéki éttermeknek is a csúcsgasztronómia térképén.

Esztergom – kétségkívül páratlan elhelyezkedése és történelmi kincsei mellett – a gasztronómia szerelemesei számára már elsősorban a 42 miatt számít vágyott úti célnak. Nem véletlenül. Barna Ádám séf a szakma legjobbjai közé tartozik, itthon igazi sztár kategória, hírnevére pedig méltó módon rászolgált.

A fesztiválra is friss, izgalmas fogásokkal készül: a füstön sült saláta spárgával és bodzával például olyan különlegesség, amelyet mindenképp meg kell kóstolni. De én a helyetekben a rántottcsirke-paót sem hagynám ki.

fine dining Gourmet Fesztivál

Klasszikusok izgalmas csavarral – mai köntösben

De ne csak a nagyokra koncentráljunk: a fesztiválon újoncként ugyanis a másik nagy kedvencem, a Szaletly is bemutatkozik.

Hiába költöztünk el két éve, a szívemben azt hiszem, már örök zuglói maradok, így időről időre vissza-visszajárok nosztalgiázni, méghozzá a régi Thököly Vendéglő helyén működő étterembe. Ez a hely igazi frissességet hozott a kerületbe azzal, hogy a régi korok letűnt romantikáját vegyíti valami nagyon is maival. Az eredmény pedig? Páratlan, mind hangulatában, mind gasztronómiájában.

A hagyományos hazai fogások újraértelmezésével Bernát Dániel séf olyat alkot, ami egyszerre ismerős és mégis új, izgalmas.

A Gourmet-ra csirkepörkölttel, illetve borsófőzelékkel és mellé savanyított császárral, desszertnek pedig almás pitével érkeznek – mindezt a tőlük jól megszokott csavarral.

fine dining Gourmet Fesztivál

Irány a macaronmennyország!

Ha valakinek inkább az édességek felé húz a szíve, az sem marad hoppon. A Flódnis finomságai mellett a Gerbeaud klasszikusaival is találkozhatunk a fesztiválon.

Sokak örömére ott lesz még Chez Dodo, azaz Szalai Dóra is többek közt mennyei macaronjaival, felhő puhaságú madeleine-jeivel és éteri minyonjaival – azaz a francia cukrászművészet remekeivel.

Dóra egyenesen Párizsig repült, hogy tökéletesítse tudását, a Chez Dodo macaronmanufaktúra desszertjei pedig az évek során masszív rajongótáborra tettek szert. Nem véletlenül! Köszönhető ez többek közt Dóra kísérletező szellemének is, aki bátran kalandozik az ízekkel. Fesztiválos kínálatukat sem érdemes kihagyni!

fine dining Gourmet Fesztivál

Kíváncsi vagy az igazán jó, autentikus humusz receptjére?

A végére pedig egy izgalmas programot is hoztam: Wossala Rozina avat be a humuszkészítés rejtelmeibe. Ha szeretnéd tudni az igazán jó, autentikus humusz receptjét, akkor most egy közel-keleti repülőjegy helyett elég lesz egy last minute villamosjegy a Széna térig. A Gourmet Akadémián Wossala Rozinával többféle humuszt is elkészíthetsz.

Rozina alapreceptje Tel-Avivból, az unokatestvérei konyhájából érkezik, de innen hatalmasat ugorva egy merően nem tradicionális, „nyugat” ihlette humusztálat is elkészít veled. Hiszen ahány ház, annyi szokás – és annyiféle humuszrecept! Itt az ideje, hogy kiműveld magad ezen a téren is. 

fine dining Gourmet Fesztivál

Képek: Gourmet Fesztivál

Filákovity Radojka