Crygasm vagy crymax

A nehezen lefordítható szókapcsolatok a sírás és az orgazmus vagy „csúcs” angol szavak összepasszításával jöttek létre, és arra a jelenségre utalnak, amikor az ember szex közben vagy után könnyekben tör ki. A jelenség része lehet egy bizonyos szex utáni tünetegyüttesnek, az úgynevezett PCD-nek, ami a posztkoitális diszfória (post-coital dysphoria), vagyis közösülés utáni szorongás rövidítése. De van olyan is, amikor a könnyekhez nem kapcsolódik negatív érzés, vagyis nem tartozik ebbe a kategóriába.

Emily Nagoski szexszakértő azt mondja erre, hogy 

a könnyek utalhatnak egyszerűen az érzelmek felszabadulására, ami nem pozitív vagy negatív, egyszerűen csak megtörténik. „Ilyenkor nem az számít, hogy mit érzel, hanem az, hogy mennyit és mennyire erőteljesen. Az emberek sírnak örömükben és szomorúságukban is. 

Ez egyszerűen az intenzív érzelmek felszabadítása.” 

Ha a szex utáni sírás alkalmanként történik meg – akár azért, mert különösen jó a szex, akár azért, mert egy nehéz nap/időszak után hoz felszabadulást, és nem kapcsolódik hozzá negatív érzéshullám –, akkor ez egyszerűen csak egy természetes, tulajdonképpen fizikai reakció. (Van, akiknek hányingere van orgazmus után, és olyan is akad, aki tüsszög – az emberi test furcsa dolgokra képes.)

Szex utáni „blues”, vagyis PCD

Egyes cikkek szex utáni búskomorságként (helyenként depresszióként) hivatkoznak a jelenségre, amikor szomorúnak, üresnek érzi magát az ember (mivel a depresszió komoly betegség, mi inkább szorongásnak vagy „blues”-nak neveznénk a jelenséget). Egy 2019-es kutatás szerint a férfiak 41 százalékával történt már ilyen, egy 2015-ös kutatás alapján pedig a nők 46 százaléka érintett benne. 

„A posztkoitális diszfória olyan érzésekre utal, amelyek a szomorúságtól a szorongáson át akár a haragig terjednek – alapvetően minden olyan rossz érzés szex után, ami általában nem várható”

 – mondja Gail Saltz háziorvos és egy New York-i oktatókórház pszichiátriai docense. Ez a negatív állapot alapesetben öt perctől két óráig tarthat, és megtörténhet orgazmussal vagy anélkül. Egy 2020-as tanulmány szerint a tünetek a beleegyezés utáni szex, sőt akár önkielégítés után is jelentkezhetnek.

De mi okozza ezeket a negatív érzéseket?

A szakemberek röviden azt mondják, általánosan nem lehet meghatározni a pontos okokat, mert mindenkinél egyéni a háttere, és ez egyelőre egy kevésbé kutatott terület, de azért a szakértőknek vannak elméleteik. 

„A szex során a hormonális, fiziológiai és érzelmi folyamataid a csúcsra jutnak… aztán hirtelen minden leáll, és a testnek és elmének vissza kell térnie az alapállapotba”

 – mondja a lehetséges hormonális okot Daniel Sher klinikai szakpszichológus és online szexterapeuta.

Egy másik elmélet szerint az akár tudatalatti, szexszel kapcsolatos negatív érzések is vezethetnek PCD-hez, különösen azoknál, akik konzervatív környezetben nevelkedtek, ahol a szexet rossznak vagy mocskosnak tartották.

„A közösülés utáni szomorúságérzés egyszerűen abból fakadhat, hogy fizikailag vagy érzelmileg nem áll készen a szexre – mondja Robert Thomas szexterapeuta. – A bűntudat érzése és a szex utáni érzelmi távolságtartás azt jelezheti, hogy nincs elég mély kapcsolatod a partnereddel.” 

Saltz pedig kiegészíti azzal, hogy ha a kapcsolat érzelmi része nem tiszta, az is vezethet ilyen utóérzésekhez: „A szex rendkívül bensőséges élmény, és az intimitás tudatosíthatja bennünk a tudattalan gondolatokat és érzéseket a partnerünkkel kapcsolatban, beleértve a szomorú vagy dühös gondolatokat is.”

Ha magányosságérzéssel párosul, akkor a szakemberek szerint lehet gond az, hogy nem ismerjük jól a partnert, vagy nem úgy kommunikált velünk szex után, ami számunkra komfortos. De 

okozhatnak PCD-t a saját testünkkel, testképünkkel kapcsolatos problémák is.

Ha stresszesnek, szorongónak vagy boldogtalannak érezzük magunkat a mindennapi életben (akár csak bizonyos időszakban), a szex csak átmenetileg tereli el a figyelmet, és könnyen lehet, hogy a tudatalattinkat nem tudjuk becsapni, és közvetlenül a szeretkezés után újra előjönnek a negatív érzések – akár erőteljesebben, mint előtte.

Vannak, akik korábbi trauma miatt élnek át PCD-t

A posztkoitális diszfória 

oka lehet múltbeli trauma vagy bántalmazás is, ami miatt a szeretkezés a kiszolgáltatottság érzését hozza fel, akkor is, ha beleegyezésen alapuló, akár kifejezetten gyengéd élmény éri az illetőt. 

Sokan élnek kifejezetten párkapcsolati vagy szexuális PTSD-vel, ami miatt akár eleve máshogyan állnak a szexhez, az érintés bizonyos módjai vagy egyes pozíciók felhozzák a korábbi tramuát. Ez szégyenérzethez, bűntudathoz vagy veszteségélményhez vezethet, és befolyásolhatja a szex iránti érzelmeket – még hosszú ideig a kezdeti trauma után. 

Mi a teendő, ha magadon tapasztalod a crygasmot vagy a PCD-t?

Bár a szakemberek is egyetértenek abban, hogy a legtöbben bizonyos életszakaszban vagy akár egy random pillanatban megtapasztalják akár mindkettőt, az egyszeri esetek még egyáltalán nem utalnak komoly problémára. Ha viszont rendszeres a negatív érzésekkel kapcsolatos felindultság, akkor érdemes utánajárni, mi állhat mögötte.

Benneteket ért már ilyen élmény?

További cikkeket ITT és ITT találtok a témában, a cikkben is említett tanulmányokat pedig ITTITT és ITT.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Elena Medvedeva

Tóth Flóra