A múltkoriban nagyon megkívántam a csemegeuborkát, úgyhogy nem volt mese, bevertem egy komplett üveggel az uzsonnára szánt sajtos croissant mellé. Erről aztán persze eszembe is jutott, milyen furaságokat csináltam annak idején, amikor a gyerekeimmel voltam várandós. (És nyugi: ezúttal nem vagyok állapotos.)

Az első terhességem idején például iszonyatosan csiklandós lett a humorérzékem, állandóan kacarásztam mindenen. A helyzet pikantériáját fokozta, hogy a szomszédék kis uszkárja viszont ugatórohamot kapott a csilingelő nevetgélésemtől, úgyhogy (tudom, egy kis genyó vagyok) ha odahaza tört rám a vihoghatnék, kiröhögcséltem a levélbedobó nyíláson, hogy jobban hallhassa – én meg aztán a csaholástól még harsányabban hahotáztam. Hát mit mondjak, mindenki örült, amikor megszültem. Ezen kívül fel tudok még mutatni paradicsomot illető olthatatlan kívánósságot (érdekes, hogy az a gyerekem, aki belülről mindig parkóért kiáltott, később elkötelezett ovisparadicsomleves-rajongó lett, és a mai napig nagy kedvence a piros tészta), szórakozottság miatt hűtőbe tett alufólia-gurigát, illetve azt az esetet, amikor elsírtam magam otthon, mert a rádióban Csűrös Karola azt mondta egy jótékonysági eseményre való invitáláskor, hogy „sok szeretettel várunk mindenkit”, az én várandós szívem pedig ennyi érzelemmel és jósággal már képtelen volt megbirkózni. 

Úgyhogy játékra invitáltam a Facebook-oldalam követőit, így hangzott: „Mondd el, hogy állapotos vagy (vagy voltál), anélkül hogy elmondanád, állapotos vagy!” Pillanatok alatt olyan sok és roppant szórakoztató válasz érkezett, hogy erősen szelektálnom kellett belőle, sajnos. De téged ez ne tartson vissza, olvasd el, milyen furaságokat produkáltak mások, aztán kommentben írd meg, tebelőled milyen bizarr dolgokat hozott elő az a bizonyos kilenc hónap!

1.

„Könny szökött a szemembe, amikor a hentesnél azt olvastam, hogy »magyar csirke«.” (Márti)

2.

„A Normális emberek című sorozatot azért hagytam abba két rész után, mert annyit zokogtam azon, hogy a meg sem született kislányomnak lesz egyszer első szerelme, és össze fogják törni a szívét. Megjegyzem, előtte fél évvel olvastam a könyvet, és egy kicsit sem hatott meg ugyanaz a történet.” (Nóra)

3.

„Bármilyen reklámon sírtam, amiben gyerek szerepelt. Különösen egy füstjelzőreklám érintett meg, amelyben sípolt a jelző, mint az állat, és a gyereket ki kellett kapni egy pléddel a kiságyból. Folyamatosan kiborultam rajta.” (Tímea)

4.

„Az első fiamnál rosszul voltam az ásványvizes palack szagától. Azóta se éreztem, hogy bármilyen szaga lenne.” (Anna)

5.

„Hányingert kaptam, sőt öklendeztem, amikor mosogatás után megláttam a lefolyó szűrőjében megduzzadt grízszemeket. Úgy nézett ki, mint a fehér kaviár és egy tengeri szivacs törvénytelen gyereke. Később majdnem sírva fakadtam, amikor az annyira áhított gesztenyemasszát a boltban felejtettük, és rájöttem, hogy nem ehetek aznap gesztenyepürét.” (Anett)

via GIPHY

6.

„Hányingerem lett a kék színű csészéktől és tányéroktól. Anno ilyenből sok volt itthon, és én még a szagát is éreztem a kék színnek. Volt, hogy nagyon megkívántam egy ételt, amit kék fedeles műanyag tartóban meg is hozott az anyukám, és ahogy megláttam a kék fedőt, már nem is bírtam megenni.” (Noémi)

7. 

„Otthonról dolgoztam várandósan, és rákaptam a mezőgazdasági YouTube-videókra. Egy fenntartható gazdaságról való dokumentumfilm nézése közben jött haza a férjem, amikor is bömbölve sírtam azon, hogy legelnek a tehenek a mezőn. Szegény halálra rémült, én meg nem tudtam elmagyarázni a zokogástól, hogy miért sírok.” (Zsófia)

8.

„Intravénás kávéfogyasztóból váltam igazi kávégyűlölővé, már a daráló hangjától is öklendezni kezdtem minden reggel.” (Ágnes)

9.

„Egy nagyon havazós téli estén friss párizsit kívántam. Autó persze szerelőnél. Férj elbiciklizett. De nem párizsit hozott. Zalát hozott. Sírtam. Nagyon. Ő újfent elbiciklizett. Aztán már azért sírtam, mert szegény biciklizik este a nagy hóban. Hazajött. És a sok sok sírás után már nem is kívántam a párizsit.” (Edina)

10.

„Az első terhességemnél őrülten megkívántam a sertésmájat. Vagy négy hentesnél voltam, sehol nem volt. Az ötödikhez már gombóccal a torkomban mentem be, a sírás fojtogatott, hogy mi lesz, ha ott sincs. Szerencsére volt, vettem is vagy három kilót.” (Bernadett)

via GIPHY

11.

„Savanyú káposzta francia krémessel, felváltva, mert a sósra édes kell, az édesre meg sós. Zuhanyzás közben mindenféle kozmetikai szertől kidobtam a taccsot, a pékségben pedig sírva fakadtam, amiért nem azt a kakaós csigát adta az eladó, amelyiket kinéztem magamnak.” (Mária)

12.

„Amikor az első kislányommal voltam várandós, reggelire csak fahéjas csigát tudtam enni. A munkahelyemhez legközelebbi boltban lehetett kapni dupla tekercseset. Már jó másfél hónapja jártam minden reggel oda, amikor egyik nap nem volt… Pánikroham, kiborulás, rohanás át egy másik pékségbe. Onnantól kezdve a terhességem végéig, minden reggel úgy fogadott a biztonsági őr a boltban, hogy »nyugi, eltettünk neked egy csigát, amikor láttuk, hogy már csak pár darab van!«.” (Ágnes)

13.

„Nem folyamatosan, de egyik nyári hétfő reggel nagyon megkívántam a tormás sonkatekercset. Bementünk egy szupermarketbe, ahol nyilván egy többnapos, kissé zöld sonkatekercs árválkodott a pultban. A férjem nem engedte megvenni, mire én sírva fakadtam.” (Eszter)

14.

„Vigasztalhatatlanul sírtam, amiért a férjem lecserélte bevásárlás után a bevásárlókocsiba dugható szerencseérmémet egy átlagos érmére. Még anyukámék is a hátamat simogatva vigasztaltak.” (Franciska) 

 

15.

„Két dolog volt, amitől borzasztóan rosszul lettem: az Auchannál a grillcsirke felirat, és a Martin Sonka neve az Air Race-en.” (Barbara)

16.

„Amikor az ikerlányaimmal voltam várandós, 4 hónapig folyamatosan hánytam, aztán megmaradt végig a hányinger. Két dolog ment: marhahús, joghurt. Félidős lehettem, amikor a férjem ebédre gombás pizzát evett, én is ettem egy szeletet belőle. Vacsorára csináltam marhasteaket, megettem, egy fél óra múlva jöttek a rókák, de nem ám a vacsora jött ki, hanem az ebédre evett gombáspizza-szelet. Érthetetlen, de tényleg a gombák fickándoztak a fajansz szélén.” (Leila)

17. 

„Egész végig a lecsót kívántam. Csak lecsó legyen, akkor minden kerek. Minden alkalommal üvöltve hánytam a lecsótól. Minden. Egyes. Alkalommal. De megérte. A sebtiben kiürült tányér és az azt még sebesebben követő sikítva okádás, majd a nyugalmi állapot budiba lógó fejként manifesztált állapota sem engedte, hogy a terhes agyam azt a konklúziót vonja le: ez neki nem kell. Csak lecsó legyen, akkor minden kerek.” (Flóra)

via GIPHY

18.

„Megláttam az utcán egy hirdetést, amiben elveszett cicát kerestek, akit nagyon várt haza az ikertestvére. Ott helyben elsírtam magam, mert elképzeltem, hogy milyen rettenetes lenne, ha nem találnám az ikertesómat.” (Kata)

19.

„Azért sírtam, mert Hugh Grant nem játszik a Bridget Jones 3.-ban. Sosem szerettem a Bridget Jonest, Hugh Grant-rajongó sem vagyok, szóval ezt azóta sem értem…” (Alexandra)

20.

„Mentolos fogkrém, tubusszámra.” (Kriszta)

+ 1.

„Nálunk a második várandósságomkor a férjem volt kívánós. A korábban utált kovászos uborka és sárgadinnye azóta is kedvence.” (Katalin)

Fiala Borcsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Jessie Casson