Az alfa generáció közé azokat soroljuk, akik a 2010-től 2025-ig tartó időszakban jöttek, jönnek világra. És mint a korábbiak, természetesen ők is sok mindenben különböznek az őket megelőző generációktól, az egyik ilyen – a jelenlegi témánk szempontjából is fontos aspektus –, hogy a digitális világ milyen szerepet tölt be az életükben.

Az ő kapcsolatuk vele ugyanis már egészen a prenatális korban kezdődik – már akkor jelen vannak a közösségi médiafelületeken, amikor még az anyaméhben tartózkodnak, gondoljunk csak a kismamafotókra (a műfaj evolúciójáról Krajnyik Cintia kolléganőm írt remek CIKKET).

A gyorsan felnövekvő generáció

Felmérések szerint az Egyesült Államokban az alfa generáció tagjainak 43 százaléka rendelkezik tablettel már hatéves kora előtt, 58 százalékuk pedig tízéves koráig megkapja az első iPhone-ját.

Ezzel pedig egy újfajta, és nagyon korai belépőt szereznek a felnőttek világába.

Aktív felhasználóként az Instagramon és a TikTokon is egyre több fogyasztásra ösztönző tartalommal találkoznak – és a már említett felmérés rámutatott arra, hogy igenis hatással vannak rájuk a kontentgyártók, influenszerek. 

Azt azonban nem árt hangsúlyozni, hogy immár több generáció osztozik a közösségi felületeken, akik között így gyakran 40 év korkülönbség is lehet, egy kiskamasz pedig ugyanúgy találkozik a több évtizeddel idősebbeknek szóló, valamint a saját generációját is megcélzó tartalmakkal. Ennek köszönhetően a BBC-nek nyilatkozó szakértő, Casey Lewis szerint sokkal kifinomultabb „márkaérettséggel” rendelkeznek, mint a korábbi generáció tagjai. A márkáknak presztízsértéke is van számukra: az egyes termékek birtoklása szerintük egyfajta biztos belépőt jelent az idősebb generációk közé, akikhez tartozni szeretnének.

Kisfelnőttek a piacon – a szülők pénzével

Az alfa generáció kedvenc divatmárkái ugyanazok, amelyeket húszas-harmincasok is preferálnak, és minden adott is hozzá, hogy a „minifelnőtt” megjelenést biztosítsák maguknak. Míg az előző generációkra külön tinimárkákat is építettek – ugye, te is emlékszel például a Terranovára? –, a mai nagyobb divatmárkák már a kiskamaszok igényeit is a szemük előtt tartva alkotják meg kollekcióikat. Ez nagyjából annyit tesz, hogy felnőttekre tervezett darabjaikat készítik el kisebb méretben a kiskamaszok számára.

A vásárlóerejükkel már számolnak is, a BBC-nek nyilatkozó szakértő TikTok haul-videók (olyan videók, amelyekben a készítő tesztelés, próbálás után bizonyos termékeket ajánl) alapján összegyűjtötte

a legnépszerűbb karácsonyi ajándékokat 2023-ban az alfa generáció körében: szerepelt közöttük UGG bokacsizma, Birkenstock papucs és Dyson hajformázó is – mind olyan termék, ami harmincasként az én listámon is szerepelhetett volna.

De ugyanolyan lelkesek az arcápolási termékeket – különböző szérumokat – illetően is, amelyeket előszeretettel vásároltatnak meg a saját maguk számára – a szüleikkel. (A Sephora-kid jelenségről Nyáry Luca írt korábban.)

Míg ugyanis az alfa generáció tagjai erős preferenciákkal rendelkeznek a vásárlási döntéseik során, még sincs önálló vásárlóerejük – jelenleg az USA-ban az alfa generáció hozzávetőlegesen 300 milliárd dollár vásárlóerővel rendelkezik a szülein keresztül. Az, hogy a gyerekek mit hordanak, esetleg mit kennek az arcukra, szinte kizárólag az ő pénztárcájukon múlik. És a hajlandóságon, hogy meddig engedik őket.

És bár a felmérések leginkább a tengerentúlon vizsgálják a helyzetet, a globalizációnak, illetve a közösségi médiának köszönhetően, ez a trend mindenhol megjelenhet.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ IURII KRASILNIKOV

Filákovity Radojka