WMN-Phytotec-Remotiv

Nem igazán vagyok egy depresszióra hajlamos nő, ritkán szoktam búskomorságba esni. Rendszerint fülig ér a szám, de hát úgy kell nekem, miért nem figyeltem oda annak idején, amikor anyukám figyelmeztetett, ne szopogassak Gilette-pengét. De január vége felé azért engem is megkísért az undok életundor, főleg reggel hat óra tájékán, amikor még sötét van és hideg, és nincs szívem kiverni a gyerekeimet az ágyból, de sajnos muszáj. „Rosszkedvem tele” azonban szerencsére nem szokott sokáig tartani, mert részben a reggeli futással kioltom, részben pedig odafigyelek arra, hogy boldogra egyem magam.

Mert igenis sokat számít, hogy milyen anyagokat viszel be a szervezetedbe, pláne ilyenkor, télvíz idején. A dopamin-diétával pedig természetes úton teheted magad boldoggá. Méghozzá úgy, hogy a tetejébe még jól is laksz.

Ez az igazi win-win helyzet, a január reggeli sötétséget hurutoldóként felszakító fénynyaláb, testet és lelket megkacagtató móka!

A szakemberek egyebek mellett a következő ételekről vélik úgy, hogy elősegíthetik a boldogsághormonok termelődését: tejtermékek, ómega-3-ban gazdag halak (mint például a lazac), tojás, banán, mandula, dió, osztriga, kávé, keserű csokoládé. Nem olyan rossz lista ez, ha megnézed, sokkal pöpecebb, mintha mondjuk azt állítanák a tudósok, hogy csak tökfőzelékkel, disznósajttal vagy sóskával lehetsz boldog ember, nem igaz?

Mindenesetre nekem kétszer sem kellett mondani; ha a kajáláson keresztül vezet az út a tél végi depresszió elűzéséhez, akkor ezen igazán ne múljék! Azért igyekeztem tudományosan hozzáállni a feladathoz, az ember mégsem „sufnituningolja” a hormonszintjét meggondolatlanul, és három részre szedtem az ételeket.

Ettem egy olyat, ami a testnek, egy olyat, ami a léleknek, végül egy olyat, ami az agynak tesz a legjobbat.

Íme, tehát az én – saját fejlesztésű – dopamin-diétám, a télközepi sötét napokra: 

A testnek

Dopamin-fokozó tejtermékek szájon át történő bevitelére a legjobb megoldás szerintem az én legkedvesebb comfort foodom, gyomrom csücskének dédelgetett liblingje: a mac-and-cheese. Azaz: a sütőben sült sajtos makaróni. Nem túl bonyolult recept, elismerem, de nekem ez olyan, mintha maga Ryan Gosling öltött volna ételformátumot – egy pillanat alatt levesz a lábamról, mi tagadás. Rengeteg verzióban el lehet készíteni, tehetsz hozzá fokhagymát, aszalt paradicsomot, sonkát, de kisütheted muffin formában is, és akkor tízóraira vagy piknikezésre is elviheted magaddal.

Én ezúttal felkockáztam 100 gramm húsos szalonnát, zsírjára sütöttem, felöntöttem fél liter tejszínnel, majd amikor felforrt, belekevertem 150 gramm reszelt sárga cheddart és 150 gramm reszelt parmezánt, sóztam, borsoztam. Összeforgattam a kifőtt maccheroni tésztával, bedugtam a sütőbe, és a tetején pirosas-roppanósra, belül olvatagon sajtosra sütöttem. Aki ettől sem lesz maradéktalanul boldog, arról sajnos le kell, hogy vegyem a kezem.

A léleknek

Ha igazán boldogra szeretnéd magad eszegetni, azt nem árt már kora reggel elkezdeni, különben hogy lesz belőle egész napon (sőt, éven!) át tartó eufória. A kockázatok elkerülése végett én rámentem a lazacra és a tojásra, nincs is ezeknél klasszabb kiegészítője egy jó kis reggelinek. Ha hétköznap van, akkor javasolnám a lazacos pirítóst paradicsomos salsával és buggyantott tojással. A felkockázott paradicsomot, avokádót és lilahagymát keverd össze sóval, borssal, kis citromlével és koriander zölddel, halmozd rá a pirítósokra fektetett füstölt lazacszeletek tetejére, majd erre jöhet a tojás. Ez utóbbihoz forralj fel egy lábosban vizet. Egy henteslegény tenyere méretű folpack-négyzetet kenj le olívaolajjal, vágj rá pár karika friss csilipaprikát, üss rá egy nyers tojást, sózd, borsozd, csomagold és csomózd az egészet össze, majd dobd bele a tojásos pakkot a lobogó vízbe pontosan három percre. Amikor megfőtt, csomagold ki, óvatosan helyezd rá a salsás-lazacos kenyérszeletre, majd vágj egy aprócska keresztet a buggyantás közepére, hogy onnan lágyan előcsurranhasson a tojás aranysárgája.

Ha viszont hétvégén kombinálnál egy kis lazacot tojással, arra nincs is jobb megoldás, mint az orosz blini, egy pohár pezsgővel nyakon öntve – végtére is egyszer élünk, minek pocsékolni száraz tápra és pohár vízre a vasárnap reggeleket.

Az agynak

Azt már a gyerekeim is megtanulták, hogy amíg nem ittam meg a reggeli kávémat, addig életveszélyes hozzám szólni. Tíz perc elmélyült kávézgatás után azonban újra gyűrhető és életvidám vagyok, ami maximálisan alátámasztja a tudósok eredményeit is a  koffein dopamin-buzdító hatásáról. De én azt mondom, menjünk biztosra, toljunk még egy kis keserű csokoládét pekándióval, nehogy baj legyen! Ebben a kombinációban nem is lehetne jobbat kihozni a műfajból, mint pár kocka brownie-t. Ehhez a mikróban megolvasztok egy bögre vajat és két tábla keserű csokoládét, belekeverek három tojást, egy csipet sót, egy púpozott evőkanál instant kávéport, egy bögre nádcukrot és fél bögre lisztet. A masszát tepsibe simítom, rárakosgatom a pekándió darabkákat szép katonásan, majd 180 fokon 25 perc alatt készre sütöm.

Brownie sütés előtt és után

Mindenkinek sok boldogságot és hatékony depresszióűzést kíván,

 

Fiala Borcsa

 A képek a szerző tulajdonában vannak