1. Nem kér bocsánatot azért, aki

A média a nők testének minden négyzetcentiméterét folyamatosan és kérlelhetetlenül kritizálja. Ha az illető pedig kövér testben „merészel” létezni, ez a kritika csak halmozódik.

A túlsúlyos embereket a társadalom ráneveli a testük miatti szégyenkezésre, arra, hogy az általuk elfoglalt hely túl nagy, puszta létezésük valami olyasmi, amiért bocsánatot kell kérniük.

Ha szétnézünk a közösségi média különböző felületein, egészen kis mennyiségben látunk nem normatív – vagy ebben az esetben kövér – testeket. Lizzo viszont kiteszi, megmutatja a testét, és nem kér érte bocsánatot. Ehhez – a sokszor halálos fenyegetésekkel tarkított, vagy öngyilkosságra ösztönző válaszokreakciókat elnézve – sajnos igen nagy bátorság kell.

Ha az ember túlsúlyosként jelenik meg az interneten vagy a médiában, azzal járnak bizonyos íratlan szabályok – ahhoz, hogy megvédje önmagát, és sokszor ahhoz is, hogy sikeres legyen, ezeket be kell tartania. Az egyik ilyen, hogy ne mutassa meg a testét, lehetőleg ne is érezze benne jól magát, szexinek meg pláne. Ezeknek az íratlan szabályoknak a létezésében a többségi társadalom nincs tudatában, viszont minden kritizáló és agresszív kommenttel fenntartja őket.

Lizzo akkor is mindnek ellene megy: pont ugyanúgy teszi ki a fenekét, a fürdőruhás képeit vagy a vacsoráját is Instagramra, mint bármelyik más híresség. A példa, amivel Lizzo eljár, az, hogy mindenféle szabadkozás, magyarázat nélkül létezik a nyilvánosság tereiben, végtelenül felszabadító – és hiszem, hogy nemcsak nekem vagy a kövér embereknek, hanem mindenkinek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lizzo (@lizzobeeating) által megosztott bejegyzés

2. Egészségesen él

Ugyan nem szeretem – vagy tartom elfogadhatónak – azt a moralizáló hozzáállást, ami az egészséget kéri számon túlsúlyos embereken, Lizzo mégis jó példa arra, hogy ezek nem egymást kizáró fogalmak. Elég belegondolni abba, hogy egy kilencvenperces koncert, ahol Lizzo egyszerre énekel, táncol és fuvolázik, milyen fizikai erőnlétet és folyamatos edzést igényel. Javaslom mindenkinek otthoni kipróbálásra.

 

3. Jól szereti önmagát

Ha valamit erőteljesen közvetít Lizzo – akár a zenéjével, akár a médiajelenlétével –, akkor az az önszeretet. Ez viszont nem csupán önmagunk mindenáron való, reflexió nélküli elfogadását jelenti. Lizzo nyíltan beszél arról, hogy a népszerűséggel és a hírnévvel nem tűntek el a szorongásai vagy a depressziója. Ahogy arról is, hogy akármilyen híres is az ember, a negatív kommentek és a beszólogatás ugyanúgy fájnak neki. De azt a kérdést is nyíltan kezeli, hogy folyamatosan dolgozik magán, és terápiára jár. 

 

Az önszeretet, amit Lizzo közvetít nem kizárólag a testünk elfogadásában és normalizálásában áll. Abban is, hogy nem hagyjuk, hogy lekezeljenek minket, nem hagyjuk, hogy valaki második, harmadik vagy sokadik választása legyünk.

Lizzo a dalaival is azt közvetíti, hogy igenis tudjuk, mennyit érünk, és ne hagyjuk, hogy valaki más kevesebbnek nézzen minket.

4. Közösséget épít

Március közepén jelent meg saját, az Amazon Prime-mal közösen gyártott sorozata, Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls címmel, amiben táncosokat keres maga mellé a turnéjára. Kövér táncosokat.

Lizzo ezzel annak a tucatnyi táncosnak adott platformot, ismertséget és nem kevés anyagi lehetőséget, aki részt vett a műsorban, és teret nyitott azoknak az embereknek is, akiket az iparág elnyom és diszkriminál.

Mindenkinek ajánlom a sorozatot, már csak azért, hogy szokja a szemünk: 10–15 kövér embert látunk egy térben a képernyőn úgy, hogy nem fogyókúrás tévéműsort nézünk.

A nevével fémjelzett sorozatban nemcsak azt láthatjuk, hogy ezek a kövér táncosok mennyire lehengerlően tehetségesek, de végre teret kaptak olyan beszélgetések és üzenetek is, amiket a széles nyilvánosságban ritkán hallani – kövér emberektől, autentikusan.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lizzo (@lizzobeeating) által megosztott bejegyzés

5. Jókedvre derít

Ódákat tudnék zengeni arról, miért csodálatos Lizzo zenéje, de nem vagyok zenekritikus, és azt hiszem, ez valahol ízlés dolga is. Azonban az vitathatatlan, hogy baromi tehetséges: egyszerre rappel, énekel, táncol és fuvolázik. Egyszerre csinál popzenét, RnB-t és diszkót.

Ami minden számát összeköti: nem lehet nem vigyorogva hallgatni. A pozitivitás, és az, ahogyan a társadalomnak bemutat, áthatja a művészetét. Lizzóra jól lehet bulizni, de még annál is jobban lehet úgy vonulni a buszmegállóban, mintha minimum egy párizsi kifutón lennél, szombat este felkenni egy arcmaszkot, mert megérdemled, főzés közben segget rázni. Bizton állíthatom, már évek óta az életem állandó háttérzenéje, és sosem hagyta, hogy feladjam.

Polner Laura

Olvasd el szerzőnk korábbi írását is ITT: A test, amit mindenki sajnált, utált és undorodott tőle, én vagyok – Túlsúllyal felnőni, gyerekkortól fogyókúrázni 

Kiemelt kép: Getty Images/Steven Ferdman