Sok a tévhit azt illetően, lehet-e inni a terhesség alatt 

A neurobiológus azt mondta: már kevés mennyiségű alkohol is befolyásolja az idegrendszer fejlődését, ezért a teljes absztinencia javasolt azoknak a pároknak, illetve nőknek, akik gyermekvállalásra készülnek.

Miért kell ezt kimondani? Hisz ez annyira egyértelmű, nem? Éppenséggel nem. Katona István szerint sokakban még ma is élnek olyan tévhitek, mint például hogy a barna sör fogyasztása a terhesség alatt kifejezetten jó és hasznos az italban található vitaminok miatt, a vörösbor pedig a vérképzésnek tesz jót. Ám az alkohol és annak lebontási terméke, az acetaldehid toxikus az őssejtek számára, károsítja azok örökítőanyagát, illetve sejthalált okoz.

Katona István arra is kitért, hogy

az alkohol a terhesség elejétől a végéig alapvető fontosságú sejtélettani folyamatokat, sejtek közötti jelátviteli mechanizmusokat zavar meg.

A szakember azt mondta, az idegrendszer alapját képező 3 milliméteres velőcsőből, amiből az első trimeszter végére kifejlődnek az agyterületek, megjelennek az első reflexfolyamatok. „Ekkor alakul ki a többi szervkezdemény is, ezért ebben az időszakban a legsúlyosabb az alkohol hatása.”

Idegrendszeri, neurológiai és pszichiátriai rendellenességek 

A Hvg cikkében az áll, hogy az alkoholt fogyasztó várandós nő gyermekében kialakuló fejlődési rendellenességeket alkohol spektrumzavarnak nevezik. A spektrumzavar kifejezés azért is találó, mert a rendellenességek formája, mértéke igen széles skálán mozog – ezért a probléma felismerése, a diagnózis sem olyan egyszerű.

„Leginkább az idegrendszeri, neurológiai és pszichiátriai rendellenességek vétetik észre magukat” – mondta Katona István.
A legsúlyosabb formája a magzati (fetális) alkohol szindróma, ami komoly, visszafordíthatatlan idegrendszeri és egyéb szervi károsodásokkal jár együtt. A lap szerint az érintett gyerekek 6 százaléka küzd ezzel.

A legsúlyosabb esetek azok az értelmi fogyatékossággal élő gyermekek, akiknek az anyja alkoholizmussal küzd/küzdött, és nem tudott nemet mondani az italra a várandósság alatt sem. Ám súlyos következményekkel járhat az is, ha valaki hetente kétszer iszik meg 3-4 italt, ugyanis a méhlepényen keresztül a magzatba bejutó alkohol sokkal nagyobb koncentrációt ér el, ezáltal pedig súlyos kárt okoz a fejlődő idegrendszerben.

Ugyanis az alkohol miatt a csecsemő agyának térfogata csökkenhet, különösen az agykérgi, összetett kognitív funkciókért felelős szürkeállomány méretében tapasztalható zsugorodás az egészséges gyermekekhez képest

– tette hozzá a kutató.

„Csupán” heti 2-3 ital is megnöveli a mentális betegségek kialakulásának kockázatát 

A lap cikkében megemlít egy kutatást is, egészen konkrétan az amerikai ABCD-kutatást (Adolescent Brain Cognitive Development), amiben közel 12 ezer, 2005 és 2008 között született gyermek fejlődését követik nyomon 21 orvosi centrumban.

A felmérésekből kiderült, hogy még azokban a gyerekekben is megemelkedett a mentális betegségek kialakulásának kockázata, akiknek az édesanyja „csupán” heti 2-3 italt ivott az első trimeszterben, és miután kiderült, hogy várandós, azután már nem fogyasztott alkoholt.

Szintén érdekes az az eredmény, miszerint egyértelmű összefüggés van a fogyasztás mértéke, gyakorisága, koncentrációja, valamint a mentális betegségek gyakorisága között: ugyanis az alkoholizáló nők, akik a terhesség alatt sem mondtak le az italról, gyermekeinél 9–10 éves korban már jelentősen magasabb a depresszió, a figyelemzavaros és impulzív viselkedés előfordulása – olvasható a Hvg cikkében.

Kaiser Orsolya

A kiemelt kép forrása: Getty Images/skaman306