– 

Lizzo világuralomra tör

Nemrégiben már írtam arról, hogy Kerepeczki Anna képszerkesztőnkkel feltétel nélküli hívei vagyunk Lizzónak (lassan több fotót, klipet és GIF-et küldözgetünk egymásnak róla, mint macskás videót). Idén már azelőtt ő a gála sztárja, hogy elkezdődött volna az ünnepség: a detroiti énekesnő kapta ugyanis a legtöbb jelölést, szám szerint nyolcat. Kíváncsian várjuk, hányat sikerül díjra váltania (tippem szerint viszi az év albumáért és az év felfedezettjének járót) – és milyen őrültséggel készül a fellépésére. Mi a napokban amiatt ujjongtunk, hogy David LaChapelle világhírű fotográfus készített egy pazar fotósorozatot Lizzóról a Rolling Stone magazinba.

Behold, a big grrrl in her natural habitat 🏔 @Rollingstone cover by @david_lachapelle 🙏🏾 . . . Styling - @brettalannelson @marko_monroe | Makeup - @iwantalexx | Hair - @theshelbyswain | Nails - @erierinailz

Külön kacifántos ezt ma leírni idehaza, de Lizzo egyik fő mottója, hogy ő „thick bitch”, azaz van rajta mit fogni, ám ezért nemhogy nem kér elnézést, de például Missy Elliottal közös dalában arról rappel, hogy az, aki őt gyönyörhöz akarja juttatni, kösse fel a gatyáját, neki tempó kell. Mi meg csak győzzük követni az ő tempóját. You go, girl!

Balhé az Aerosmith körül (vagy benne)

A fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Aerosmith két nappal a gála előtt kapja meg a MusiCares elnevezésű, Grammy-hez kapcsolódó díjat, amit a magas szintű művészi teljesítmény mellett végzett jótékonysági munkáért ítélnek oda. Az Aerosmith fel is lép ennek apropóján a gálán: a harmincöt évvel ezelőtt megjelent, Run DMC-vel közös kollaborációjukat, a legendás Walk This Way-t fogják előadni a hiphop-együttessel. (Ez az 1975-ös, azonos című Aerosmith-dal feldolgozása volt.)

Mindez azonban nem ment simán. Az együttes alapító dobosa, Joey Kramer ugyanis tavaly nyáron lábsérülést szenvedett, s emiatt hónapokon át nem tudott gyakorolni. Amikor visszatért volna, az együttes meghallgatásra invitálta (!), de a tagok úgy döntöttek, nem megfelelő a kondíciója a közös fellépésekhez, így aztán a Grammy-gálán is a „beugró” dobos játszik majd.

Mivel Kramer perre ment ez ügyben, most már bírósági papírja is van arról, hogy az Aerosmith jogszerűen járt el, amikor nem engedte vissza a maga alapította együttesbe.

Az együttes mindenesetre biztosította afelől, hogy ott lehet a gálán. Kérdés, lesz-e kedve menni ezek után – ha igen, a közvetítésben biztosan felbukkan.

Mindig csak a nők, mi?

Az Aerosmith díját most ítéltek oda először. A díj kitalálója a Grammy-Akadémia első női elnöke, Deborah Dugan, akit azonban tíz nappal a gála előtt felfüggesztettek a pozíciójából, mert „nem megfelelően végezte a feladatát”. Nos, ez sok mindent jelenthet, az viszont gyorsan körbement a szakmában, hogy ez tulajdonképpen egy puccs Dugan ellen, akit utáltak a vezetőségi tagok. Mindez különösen szép annak tükrében, hogy Dugan elődjének, Neil Portnow-nak azért kellett mennie, mert olyan baromságokat beszélt, hogy ha a nők azt akarják, hogy több jelölést kapjanak, akkor keményebben kellene dolgozniuk. (Gondolom, elfelejtettek szólni a tisztelt elnök úrnak, hogy az utóbbi másfél évtized legfontosabb előadóinak igen jelentős hányada nő.)

Tisztelettel emlékeznek

Az idei gála egyik fő műsorszáma az lesz, amelyben DJ Khaled, Kirk Franklin, John Legend, Meek Mill, Roddy Ricch és YG emlékeznek majd a múlt évben egy utcai lövöldözés során elhunyt rapperre, Nipsey Husselre. Simán elképzelhető, hogy idehaza sokaknak tök ismeretlen a név, ám

a hiphop világában különleges tisztelet övezte a Los Angeles-i rappert, aki a The Rollin ’60s nevű, a hírhedt Crips bűnbandához tartozó gang kötelékéből jutott el odáig, hogy kvázi szociális munkásként dolgozzon LA lecsúszott városrészeinek fiataljaiért.

(A Hussle művésznév a „hustle” szóból ered, ami a hiphop-szlengben a dílerkedéstől a prostitúción át a fegyveres gengszterkedésig terjedő igen széles skálát takarja arcátlan eufemizmussal.)

A rapper 2005-ben adta ki első mixtape-jét, és bár kiváló szakmai visszhangja volt a lemeznek, nem igazán jött össze a nagy áttörés egy komoly kiadó szárnyai alatt. Ezért hát úgy döntött, szokatlan módokon próbál megélni a művészetéből: 2013 csupán ezer példányban adta ki új lemezét, de azt százdolláros darabáron. Ennek olyan gyorsan híre ment, hogy a rapparcok egymást taposták azért, hogy hozzájussanak egyhez – Jay-Z pedig száz darabot vásárolt fel belőle, hogy ezzel is hírverést keltsen Nipsey Hussle körül. Bejött: a rapper hamarosan az azóta Pulitzer-díjassá lett Kendrick Lamarral kollaborált. Szóval Hussle megalkuvást nem tűrő művészi hozzáállása és a különféle szociális projektjei komoly tiszteletet ébresztettek a szakmában, ezért emlékeznek majd meg róla a gálán.

Hat meg hat

Evezzünk kicsit vidámabb vizekre: a napokban hirdették ki, hogy a következő Bond-film főcímdalát az a Billie Eilish jegyzi, aki üstökösként száguldott végig a 2018-as éven, és Lizzo mellett a másik nagy esélyesnek számít (ide a rozsdás bökőt, hogy – nagyon helyesen – a Bad Guy lesz az év dala!). Eilishnak hat jelölése van.

Billie Eilish - Forrás: Getty Images/Jeff Kravitz/FilmMagic for iHeartMedia

Indusztriális country

Szintén hat esélye van nyerni a gála csodabogarának, a TikTok-mémből slágert gyártó -nek. Az ő sztorija egyszerre bájos és ijesztő. Sokáig mókás-mémes Twitter-oldalt üzemeltetett, ám a közösségi oldal nem kért az effajta tartalmakból, így Lil Nas X-nek új szórakozás után kellett néznie. Néhány dollárért megvette hát a YoungKio nevű producer egyik zenei alapját, és csinált rá egy faék egyszerűségű dalt. Ez lett az Old Town Road – a tavalyi év egyik legnagyobb slágere, ami a TikTokon lett igazán népszerű, s onnan szivárgott át az „igazi” toplistákra.

Szerintem önmagában is elég szórakoztató látni, hogyan inog a zeneipar ódon elefántcsonttornya a közösségi média hatása miatt, van azonban ennek a történetnek egy igazán abszurd adaléka is. Az Old Town Road alapja ugyanis nem más, mint egy Nine Inch Nails-számból kivágott szép, kövér hangminta – felgyorsítva, és hanyagul megbindzsizve.

Történt ugyanis, hogy a Trent Reznor-féle indusztriál-legenda 2008-ban kiadott négy instrumentális lemezt Ghosts (Szellemek) címmel, de nem akárhogyan: az úgynevezett Creative Commons licenc alatt, ami azt jelenti, hogy – nem kereskedelmi céllal – bárki felhasználhatta azok zenei anyagát.

Arra azonban nyilván nem gondolt a NIN, hogy a 34 Ghosts IV című dal egyszer csak TikTok-kihívásként kezd majd kísérteni. Mivel Reznor és Atticus Ross azóta szerepel az Old Town Road szerzői között (nyilván azt gondolták, hogy a lókukinak is van vége, és legalább a nevüket írják ki), az az állati vicces helyzet áll elő, hogy a NIN egy country-beütésű popdallal érte el a legnagyobb kommersz sikerét. Akit érdekel a konkrét folyamat, annak ajánlom ezt a videót, ahol egy producer megmutatja, pontosan miből lett az Old Town Road. Háromperces meló. Szerintem frenetikus.

Muszáj idebiggyesztenem az egyik kedvencem

Minden szentnek maga felé, ugyebár, én meg aztán még csak szent sem vagyok, úgyhogy megmutatom a másik nagy kedvencemet az idei jelöltek közül. A spanyol Rosalía egészen üdítő módon ötvözi a tradicionális flamenco ritmusképleteit egy kis rappel – és némi Billie Eilish-hangulattal. (Nem kell megijedni a kissé sötét dalkezdéstől, utána jön a lényeg.)

Gloria Gaynor negyven év után nyerhet újra

Az I Will Survive című ikonikus sláger előadója (akinek életműve ennél nyilvánvalóan jóval sokrétűbb) egy egészen szuper gospel-lemezt adott ki, amivel két jelölést gyűjtött. Előfordulhat tehát, hogy kereken negyven évvel az első aranygramofonja után kapja meg a másodikat. Hallgassátok csak, milyen szuper ez az amúgy Yolanda Adams gospelénekessel közösen felvett dal, amit Gaynor a Paste magazin stúdiójában adott elő. Őszintén: BÁRKI a világon szeretne hetvenévesen így rappelni. A többiről nem is beszélve. Imádom!

 

Csepelyi Adri

Kiemelt kép: Getty Images/Matt Jelonek/Wire Image