Itt robban a rostbomba: egy egészséges étel, amiért hálás lesz a szervezeted (recept)

A rostok elengedhetetlenek az egészséges étkezéshez, dietetikusként rendszeresen felhívom a figyelmet arra, hogy kellő mennyiséget fogyasszanak belőlük az emberek. De mit is jelent ez pontosan? Egy felnőttnek napi 30 gramm rost elfogyasztását javaslom. A rostok ugyanis jótékonyan hatnak az emésztésre, hozzájárulnak a megfelelő székelési rutinhoz, csökkentik a daganatos bélbetegségek kialakulásának kockázatát, elengedhetetlenek a megfelelő koleszterinszinthez és vérnyomáshoz, ráadásul még fokozzák is a jóllakottság érzését. És mit kell ennünk a rostgazdag táplálkozás érdekében? Szuper rostforrások lehetnek a zöldségek, gyümölcsök, gabonák és magvak. Hoztam nektek egy ilyen szempontból is szuper receptet, ami az egyik kedvencem: pesztós-póréhagymás fehérbab spenóttal. Nemcsak finom és egészséges, de tele van rostokkal is! Enyingi Vivien dietetikus, WMN Creator videója és receptje.
–
Pesztós-póréhagymás fehérbab spenóttal
@wmn.hu 📣 Tudtad, hogy egy felnőtt számára napi 30 g rost az ajánlott bevitel? Enyingi Vivien dietetikus @te_e_dd , WMN Creator hozott nektek egy szuper rostban gazdag receptet, és elmondja azt is, miért kulcsfontosságú a rostbevitel az egészséged szempontjából. 🥗 Pesztós-póréhagymás fehérbab spenóttal – gyors, finom és tápláló! ✨ Hozzávalók két kisebb adaghoz: – 1 konzerv fehérbab – 1/2 póréhagyma – 2 gerezd fokhagyma – 2 marék friss spenót – 2 tk vegán pesztó – só, bors, olívaolaj – fél citrom leve – kevés főzővíz vagy zöldségalaplé 🎥 Nézd meg Vivi videóját a részletekért! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #rostbevitel #rost #recept #egészségeséletmód #táplálkozás ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók kb. 2 kisebb adaghoz:
- 1 konzerv fehérbab
- 1/2 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 marék spenót
- 2 bő kiskanál vegán pesto
- só
- bors
- olívaolaj
- fél citrom leve
- főzővíz vagy zöldségalaplé
Elkészítés:
1. A póréhagymát felszeleteljük, némi olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
2. Mindeközben átmossuk a babot, amennyiben konzerveset használunk – a száraz hüvelyes esetén pedig győződjünk meg arról, hogy kellően sokáig áztattuk –, majd hozzáadjuk a hagymákhoz.
3. Felöntjük némi vízzel vagy alaplével, majd fűszerezzük sóval és borssal.
4. Kis idő után hozzáadjuk a pestót is.
5. Végül belekeverjük a spenótleveleket is.
6. Ízlés szerint csurgassunk rá egy kis frissen facsart citromlét.
Vivien további tartalmait ITT találjátok.