Szerintem nincs olyan, hogy 15 perces recept. Mármint a Jamie Oliver-féle. Az lehet, hogy a főzés maga tényleg annyi, de mire előkészíted az alapanyagokat, utána pedig elmosogatsz, rendet teszel – na, ez már legalább 35. Persze, lehet vajas kenyeret kenni, és akkor az mindennel együtt (előveszed, levágod, megkened, elteszed, eltakarítod a morzsát) öt perc. De Jamie főételekről beszél, és az szerintem nem létezik.

A mai recept sem 15 perc. De nem sokkal több. Cserébe viszont izgalmas és laktató. Igaz, Magyarországon kissé szokatlan. És persze hogy egészséges, főleg így, a tavasz kezdetén, amikor egy utolsó löket kell csak, és jönnek a zöldek, a vitaminok, a napfény és a jó idő. A medvehagyma már itt is van, lehet vele varázsolni pestót, levest, szószt, salátát, és ezt az ételt is ízesítheted vele. És, hogy mi ez, na, jó, elárulom: az endívia. De lehet cikória is, ahogy akarod.

endbelso

Keserű, de finom!

Ha eddig nem ettél ilyet, nem biztos, hogy azonnal rajongani fogsz érte. Kicsit keserű (van, aki szerint nagyon) növény, a leveleit nyersen vagy főzve fogyasztjuk, a gyökeréből pedig többek között pótkávé készül. A képen látható zöldes fajta testvére a lilás radicchio néven ismert salátazöldség, amelyet az olaszok kedvelnek igazán. Az endíviát belga, vagy francia ételnek tartják, pedig itthon is termesztik. Bár Magyarországon inkább kávé-, mint saláta-alapanyagnak tartják.

Pedig hú, de jó kaja! Nagyon rostos, vagyis az emésztésed is meghálálja.

Karotintartalma gyakorlatilag megegyezik a répáéval; ebből a szervezet A-vitamint (retinolt) állít elő, amely a bőr és a szem egészsége szempontjából fontos. Jó foszfor és a jódforrás, valamint a K-vitamin tartalma is jelentős. Ez a véralvadásnál nagy szerepet játszó vegyület egyébként a csontképzés, kálcium-beépülés szempontjából is fontos.

dios

Endívia, a karakteres zöldség

Pont a keserűsége miatt fogyasztják gyakran dióval, almával, szőlővel vagy egyéb gyümölcsökkel, valamint kéksajtokkal, amelyek mind tökéletesen kiegészítik ezt a kesernyés ízt. Szerintem gyönyörűek ezek a levelek, amelyeket tálkaként is használhatunk. Halvány sárgás, zöldes, szerény külseje igazán karakteres ízt takar.

Aztán ott a főzőcskézés része: párolni is lehet, de úgy nem sok íze lesz (én semmit nem szeretek párolni, mert az erőteljes ízeket szeretem, de ez az én mániám, te párolj csak nyugodtan!). Grillezni isteni, de mondjuk, mi nem isteni grillezve? Ha már egyszer megsütötted, akkor jó hozzá a rozmaring, a kakukkfű, az édeskömény (nemcsak a fűszer, hanem a zöldség is!). Sajtok, és húsok mellé is nagyon jól passzol.

A recept is ilyen: sajtos és húsos. Ha vegetáriánus receptet szeretnél, hagyd ki a sonkát, és keverj egy kis mustárt a besamelbe, hogy ízesebb legyen.

Nem 15 perc, de nekem megvolt 25 perc alatt, plusz a sütés, ami újabb 15 perc, az összesen 40. Lemértem! Próbáld ki, finom lesz!

Endívia gratin

½ kg endívia

2 evőkanál vaj

½ citrom leve

só, bors

5-6 szelet sonka, ez lehet pármai, serrano, vagy nagyobb főtt sonka (olasz, prosciutto cotto)

2 marék reszelt sajt (zsírosabb, például Gouda)

A besamelhez:

2 evőkanál vaj (körülbelül 3 dkg)

3 evőkanál liszt

½ l tej

1 csipet őrölt szerecsendió

Az endíviát tisztítsd meg: az alját vágd le, és a sérült leveleket szedd le. A nagyobbakat vágd félbe, a kisebbeket hagyd egészben. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd tedd rá az endíviát. Pirítsd meg minden oldalán, sózd, borsozd, és add hozzá a citromlevet, majd fedd le. Nagyjából tíz perc alatt megpuhul.

Közben készítsd el a besamelt: olvassz vajat, add hozzá a lisztet, és kevergesd, amíg buborékos lesz, majd utána még két percig (csak nehogy megpirítsd). A lényeg, hogy a liszt ne maradjon nyers, ezt a szagán is érzed. Ha már nem lisztes, mehet bele apránként a tej, de folyamatosan keverd, így nem lesz csomós! Ízlés szerint sózd, és ha már szép sűrű, add hozzá a szerecsendiót is.

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Ha az endívia puha, akkor óvatosan tekerd be mindegyiket egy sonkaszeletbe, és tedd előre kivajazott tálba. Öntsd nyakon a besamellel, szórd meg a sajttal, és mehet a sütőbe. Addig süsd, amíg rá nem pirul a sajt és a besamel. Ez nagyjából 15 percig tart.

Horvát Sára

 A képek a szerző tulajdonában vannak