Minden egy álomból indult 

A Yesterday története egy éjjel kezdődött, pontosabban Paul McCartney álmában. Befészkelődött a fejébe a dallam, tudja a jó ég, hogyan, de reggel arra kelt, hogy nem tudja kiverni a fejéből, amit alvás közben tudattalanul komponált. Felkelt, és azonnal a zongorához ült, nehogy elfelejtse.

Aztán belehasított, mi van, ha csak valahol hallotta, mi van, ha az egész nem más, mint dallamtapadás? A plágium lehetőségétől tartva, egy egész hónapos komoly nyomozásba kezdett, hogy felderítse az igazságot… de nem lelt a dal párjára sehol sem. Végül szerencsére nem bátortalanította el a bizonytalanság, így McCartney elhitte végre, hogy tényleg ő találta ki, és John Lennonnal nekiálltak szöveget írni hozzá.

El tudnátok képzelni ezt a dalt más szöveggel? Mert bizony eredetileg nagyon máshogy indult. 

Rántottából tegnap

Elsőre a munkacíme „rántotta” volt, vagyis „scrambled eggs”. Egész konkrétan az ikonikus első sor így hangzott: „Scrambled eggs. Oh my baby how I love your legs. Not as much as I love scrambled eggs”, vagyis

„Rántotta… Oh, bébi, úgy szeretem a lábadat, de a rántottát jobban szeretem.”

Nehogy komolyan vegyétek, ez csak munkacím és munkaszöveg volt, de jó darabig így dolgoztak a dallal ők ketten. Lennon picit sajnálta, hogy végül dobták a rántottás verziót, „jókat szórakoztunk vele”, mondta. A „yesterday” szó amúgy neki jutott eszébe.

Ekkoriban forgatták a Help! című Beatles-filmet, és a felvételek között McCartney folyton ezt a dalt gyakorolta, tökéletesítgette. A film rendezőjét, Richard Lestert az őrületbe kergette a „rántottás dallal”, de a zenekart is kikészítette McCartney megszállottsága, George Harrison szerint olyan volt, mintha „minimum Beethovennek képzelte volna magát”.

Végül egy reggel Paul fölébredt, és összeállt a dal.

Úgy tűnik, a reggelek különös szerepet játszottak a Yesterday megalkotásában.

Ekkor még senki sem tudhatta, hogy legenda van születőben, és sokan húzták a szájukat, hogy túl lágy, túlságosan „minimál” ez a dal. 1965 júniusában az Abbey Roadon vették fel, és az első verzióban, (amit az 1996-ban kiadott válogatáslemezen meg is lehet találni) McCartney még ront is a szövegen, és észrevehetően visszafojtott nevetéssel énekel. 

„Futottak még” dalból világsláger

A Yesterday annyira kilógott a sorból, hogy a zenekar és a producerek nem is akarták önálló kislemezként megjelentetni Nagy-Britanniában, így „csak” a Help! nagylemezen kapott helyet. Viszont az Egyesült Államokban nem így történt, egy hónappal később megjelent a Yesterday kislemezként, és egy hónapig vezette a Billboard Hot 100-as listáját, majd utána két és fél hónapig maradt is a listán. Öt hét alatt egymillió példány kelt egy belőle.

És hol van itt még a felfoghatatlan adatok vége?!

Kevés dalt adtak elő annyian, mint a Yesterdayt, és a több mint kétezer feldolgozás csak az, amit nyilvántartásba tudtak venni. 1997-ben bekerült a Grammy Hall of Fame illusztris köreibe is.

Most pedig nem fogjátok megúszni, hogy megmutassak nektek egy-két feldolgozást és egy bónuszt is. 

 

Nyilván az eredeti mindent visz. Ez az a dal, amit a feldolgozásokban sem variáltak túl, mert hát, lássuk be, úgy jó, ahogy van. Ez a szám éppen annyira univerzális, – és közben pont annyira egyedi –, mint a szerelem érzése maga. Mindenkiben él egy saját Yesterday, az elmúlt szerelmek üressége, fájdalma. Nem csoda, hogy amikor Paul megálmodta, azt hitte, hallhatta valahol, mert

a Yesterday tényleg olyan, mintha mindig is létezett volna, mintha mindannyian hallottuk volna már. Talán épp ezért szeretik olyan sokan előadni. Mert ez a dal kicsit mindenkié.

Most pedig jöjjenek a kedvenc feldolgozásaim, néhány a sok ezerből:

Marvin Gaye

Aki hozzám hasonlóan imádja a hetvenes évek hangulatát, az valószínűleg szeretni fogja ezt a szenvedélyes verziót. 

Ray Charles

Amikor egy legendás dalt egy másik legenda ad elő, abban mindig benne van a libabőrfaktor, és Ray Charles meg is adja ezt nekünk. Gigantikus szimfonikus zenekarral, frazírokkal meg mindennel. 

Bob Dylan és George Harrison

Úgy tűnik, ellenállhatatlan vágyat érzett akkoriban mindenki, hogy hozzátegye a magáét a Yesterdayhez, például itt van ez a verzió is, amely visszaadja a hamisítatlan Dylan és Harrison-hangulatot. Hamiskás, nyers, (kimondom,) „prosztóbb” variáció ez, mégsem lehet nem végighallgatni. Hivatalosan sosem jelent meg, de szerencsére itt van nekünk az internet. 

Elvis Presley

Nehogy azt gondoljátok, hogy a búgó hangú Király kimaradt a buliból! Átszűrte magán a dalt, mintha mindig is ő énekelte volna. (Na, jó, nem.)

Billie Eilish

Hogy egy mai feldolgozást is hozzak nektek, íme, az ikonikus Billie Eilish, aki a 2020-as Oscar-díjátadón adta elő a Yesterdayt. 

Persze a sort sokáig lehetne még folytatni, hiszen olyan nevek adták elő a maguk variációját, mint Frank Sinatra, Neil Diamond vagy Shirley Bassey. És instrumentális előadások is születtek, sportközvetítések szüneteiben fúvós vagy szimfonikus zenekarok játszották. Gyakorlatilag amit csak el lehetett követni ezzel a dallal, azt elkövették.

  

Egészen 2019-ig, amikor is mozikba került a Yesterday című Danny Boyle-film, ami azt a kérdést veti fel, hogy vajon milyen lenne a világ, ha a Beatles soha nem létezett volna. Vajon, ha most születnének ezek a dalok, akkor is minden idők legnagyobb slágerei lennének? Ezt fejtegeti a film, és én minden percét imádom. 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem tegyük össze a két kezünket, hogy csak egy film erejéig kell ezen a kérdésen (mármint a Beatles nélküli életen) elgondolkodnunk! 

Szabó Anna Eszter

Kiemelt kép: Getty Images/Central Press