Marék Veronika: A karácsonyi felhő, Szabó-Nyulász Melinda illusztrációival

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

3–99 éves korig

„Kitárta az ablakot, és kinézett a sötétbe. Hirtelen hátralépett. A nyitott ablakon át kicsi angyalok potyogtak be a felhő belsejébe, mint a hógolyók.”

A 86 éves Marék Veronika végigmesélte az egész életét, és láthatóan most sem veszítette el a mesélőkedvét, sőt, minden tudását belesűrítette ebbe a négy rövid fejezetből álló karácsonyi mesébe. A kezdő olvasók is bátran belevághatnak önállóan a 458-as számú felhő történetébe, ami egyszerre angyali és ördögi.

Visszaadhatja az eredendő jóságba vetett hitünket az izgalmas történet, amely a klasszikus értékeket is képviseli, ám a kortársak közül már a legkisebbeket is megszólítja.

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

A tableten kommunikáló angyalok és az informatikai térben is trollkodó krampuszok csatája nem tanmese, mégis megmutatja a realitást, ugyanakkor a felhők fölé emelt történet derűje sokáig velünk marad. Szabó-Nyulász Melinda ördögi és angyali figurái kísérik a mesét. (Móra Kiadó)

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje, Szimonidesz Hajnalka illusztrációival

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

3–99 éves korig

„[…] egyszer egy könyvbe kellett bújnia. Miközben az író írta a könyvet. Pontosabban a szavakba. Hogy akik majd olvassák a könyvet, másmilyenek legyenek, amikor már elolvasták, mint előtte.”

Ha már az angyaloknál tartunk, Molnár Krisztina Rita lírai angyaltörténetét is sok szeretettel ajánlom az egész családnak – akár egy áramszünet idején, gyertyafénynél is lehet olvasni. A rövid mesében ugyanis épp az áramszünet miatt áll meg kicsit az élet a négygyerekes családban, aztán a mobilok fényénél előkerül pár gyertya, majd a legkisebb gyerek, Lili elmeséli a többieknek, amíg sül a bundás kenyér, milyen volt az iménti találkozása egy Ibolya nevű angyallal, aki lilás fénnyel bukkant elő a konnektorból.

A tíz gyönyörű történetet az angyal mesélte Lilinek, aki mindegyiket felidézi a többieknek, és nyomukban a hétköznapokban rejlő csodák is megelevenednek az olvasókban.

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

Szimonidesz Hajnalka magával ragadó festményszerű illusztrációi méltó társai a szívet melengető mesének. (Cerkabella Könyvkiadó)

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya, Axel Scheffler rajzaival, Rét Viktória fordítása

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

3–99 éves korig

„Amikor Jim épp nem a festett kutyát ugatta, és nem üzeneteket kézbesített, átadta magát a kedvenc időtöltésének: olvasott. Méghozzá rengeteget.”

Az Oscar-díjas színésznőnek nem ez az első mesekönyve, már Nyúl Péter meséit is tovább írta, Beatrix Potter történeteiből inspirálódva. Igazi multitálentum, nemcsak kiváló színész, hanem remek író is, és Jim kutya nem mindennapi históriáját örökítette meg ebben a varázslatos könyvben.

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

Jim a valóságban is létezett, tényleg egy múzeumban lakott korábban, és elválaszthatatlan társa volt Sir Henry Cole-nak, a South Kensington Múzeum igazgatójának. A vicces, szellemes, történelmi tényeket sem nélkülöző mesében Jim gazdájának, Sir Henrynek találmányát, a világ első nyomtatott szöveggel született karácsonyi képeslapját kézbesíti egyenesen a királynőnek.

Az eb egyébként ideje nagyobb részét olvasással tölti, de az egyik szemével rosszul lát, ezért amikor a palotában észreveszi, hogy Albert herceg monoklival olvassa el a képeslapot, elhatározza, hogy mindenáron megszerzi azt a fél szemüveget, ami neki pont kapóra jönne…

Nem mesélem végig a vicces történetet, de higgyétek el nekem, hogy valóban hihetetlenül szórakoztató, és Rét Viktória gördülékeny fordításának köszönhetően tényleg magyarul van.

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

Axel Scheffler pedig világhíréhez méltó módon szintén sokat hozzátesz jellegzetes rajzaival ehhez a gyönyörű kötethez, amit nagyon sokszor el kell majd olvasnotok a kicsiknek. (Pagony Kiadó)

Matthew McConaughey: Attól még, Renée Kurilla illusztrációival, Tóth Krisztina fordítása

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

3–99 éves korig

„Attól még, hogy megtorpantam,
nem biztos, hogy fel is adtam.”

„Attól még, hogy neked adták,
nem biztos, hogy főnyeremény.”

„Attól még, hogy megteheted,
nem biztos, hogy meg kell tenned.”

Nem csupán Emma Thompson bizonyította be sokoldalúságát, hisz a szintén Oscar-díjas Matthew McConaughey is előrukkolt egy különleges mesekönyvvel. (Zöldlámpa című felnőtteknek írt könyvét is nagyon szerettük, erről Szentesi Éva ÍRT korábban nálunk.) 

Az „Attól még” biztosan azon könyvek közé tartozik, amit minden szülőnek és gyereknek el kéne olvasnia.

Mindössze negyven sornyi szöveg, szóval nem tart sokáig végigolvasni, de egyetlen oldalon is sokáig el lehet időzni, ha megnyitja a beszélgetés csatornáit köztetek. Terápiás könyvnek mondanám, ha nem volna annyira leegyszerűsítő ez a kategorizálás.

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

Az eredeti angol szöveget ugyan nem olvastam, de biztos vagyok abban, hogy Tóth Krisztina fordítói és költői tudása jelentősen hozzájárul az olvasás élményéhez. A fent idézett, oldalpáronként kettő-négy-hat soros szövegek egy csomó reális, mindannyiunk által megtapasztalt élethelyzet színét és a fonákját is bemutatják. McConaughey elsősorban gyerekeknek szánja ezeket a sűrített sorokat, de a szülőket sem hagyja érintetlenül a szöveg. 

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

Renée Kurilla beszédes képei kalauzolnak bennünket végig a témákon, amiket akár már a legkisebbek is pontosan kódolnak. (21. Század Kiadó)

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája, Agócs Írisz rajzaival

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

(5–8 éveseknek)

„Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren túl, de csak nagyjából két sarokra innen, élt Ali király és Ildi királyné. Bármerre indultak, azonnal hullott a konfetti, durrogtak a pezsgők, lógtak az ablakokból az emberek, és odarikkantgattak, hogy: – Isten éltesse a mi drága Ali királyunkat! Éljen Ildi királyné! Vivát! – Egyszerűen imádták őket.”

Remélem, az első kötetes szerző még nagyon sok mesekönyvet ír majd, üdítően új, de máris igen magabiztos mesélőhangja igazán emlékezetes debütálás. A népmesék világát is megidézi a történet, mégis teljes mértékben átélhető a mai gyerekek számára.

Ali király imádja etetni a népét, és van egy csudálatos merőkanala, amiből sosem fogy ki az étel, épp ezért senki nem éhezik a birodalmában. Ali király nemcsak főzni szeret, hanem az unokáival is szívesen jár szánkózni a Kiscelli dombra.

Ám egy napon, pont a karácsonyi vacsora elkészítése előtt, rejtélyes módon eltűnik a varázsmerőkanál, ezért Radó és Maxi, a két unoka halált megvető bátorsággal útnak indulnak, hogy visszaszerezzék.

A Remete-hegyen egy rendkívül mogorva remetével találkoznak, aki korábban szakács volt, ő azért kezdett remetéskedni, hogy ne kelljen többé olyan szavakat használnia, mint például a szuflé… de azért szívesen kölcsönadja nekik a régóta rozsdásodó, kissé lábszagú lábbuszát, hogy elvigye őket Csúcs-hegyre, ahol egy rágcsákra áhítozó jeti várja őket, majd onnan az Arany-hegyi, aranyszívű sárkány barlangjába kerülnek, míg végül meglelik a…

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

Hű, majdnem végigmondtam a sztorit, pedig igazán nem akarlak benneteket megfosztani ettől a remek élménytől.

Humoros, többestés könyvre számítsatok, sok nevetésre és rengeteg böngészésre, mert Agócs Írisz újfent remek figurákkal örvendeztetett meg bennünket, markáns rajzain bőven el lehet időzni. (Pagony Kiadó) 

Szokács Eszter: Krónikák – Bibliai történetek, Nagy Norbert rajzaival

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

7 éves kortól

„Sámson, Izrael bírája, tűnődve állt a mécsestartó asztal előtt, és karba tett kézzel nézte a szamárállkapcsot, ami már jó ideje ott feküdt egy kis terítőn. Ezer filiszteust öltem már meg pusztán ezzel az egy csonttal, de ez sem vetett véget a viszálynak – gondolta, miközben fel-alá járkált.”

A maga nemében egyedülálló bibliai sorozat immár hat éve épül, és még további részekre is számíthatunk. A József volt az első, utána következett Mózes, majd a Királyok fejezete, és a Kezdetben című kötet. Most pedig a Krónikákban veszi sorra Szokács Eszter a Kánaán előtti állapotokat, és a tíz fejezetben eljut a sok ismert legendán át Jónásig, végül a Sion-hegyi, nyolc napon át égő mécsesnél fejezi be a történetmesélést. 

Az izraeli-palesztin háború miatt talán még erősebben hatnak ezek az archaikus történetek, amelyekben bőven vannak megoldhatatlan konfliktusok, háborúk és vérontás. 

humor olvasás gyerekkönyvek karácsony együttlét

A Bibliából ismert történeteket úgy meséli újra Szokács Eszter, hogy olvasás közben mindig nagyon közelinek és emberinek érezzük a bennük szereplőket.

Ahol bármilyen kis lehetőség is nyílik a humorra, ott Szokács Eszter briliáns módon lecsap rá, a sok sötét történet olvasása közben pedig igazán jólesik egy-egy felszabadító vihogás.

Az inkább nagyobb gyerekeket megszólító sorozat mindemellett alapos bibliai ismereteket nyújt. 

Nagy Norbert már 2017-ben, az első megjelent kötetre Szép Magyar Könyv-díjat kapott, rajzainak színvonala pedig ha lehet, azóta csak tovább nőtt. Nem csupán a történeti hűséget ábrázolják az illusztrációk, hanem részletes kidolgozottságukkal bőven túlmutatnak azokon. Nagy Norbert összetéveszthetetlen, egészen kivételes vizuális látásmódja remélhetőleg nagyon sok olvasónak nyújt hiteles képet a letűnt világról úgy, hogy közben mégis átélhetők a rajzok által azok a szenvedések, küzdelmek és olykor örömök is, amelyekből a gyerekek is megismerhetik a Biblia legfontosabb történeteit. Egy fejezet egy estére bőven elegendő. Szóval tíz tartalmas közös estére számíthattok a kicsit nagyobb gyerekeitekkel. (Csimota Kiadó)

 Az előző két listát is érdemes átböngészni, ha ebben nem találtatok olyat, amit épp kerestek: ITT és ITT

Képek forrása: WMN

Both Gabi