A. Grumpusz – és a Gátlástalanul Galád Karácsonyi Terve

Alex T. Smith univerzális alkotó, aki nemcsak írja, hanem saját maga illusztrálja nagy fantáziával, sok-sok humorral és gyerekközpontú gondolkodással megáldott könyveit. A Claude és A kisegér, aki…-sorozat szerzője ezúttal egy jól ismert toposzt formált át: Grincset ugye, mindenki ismeri? Na, hát ha igen, akkor ideje A. Grumpusszal is megismerkedni. (A Grincs és a krampusz szavakból született vajon Grumpusz neve? Lehet!)

„A. Grumpusz nagytestű, szőrös lény, egy morgusz, akinek hosszú karja, kurta lába, elálló füle, hegyes szarva van…”

Remélem, már ebből a rövid részletből is kiderül számotokra, milyen nagyszerű és szellemes Morcsányi Júlia magyar szövege, bár nem olvastam az eredetit angolul, de nagyon sokat nevettem a szófordulatain, és elég sűrűn emelgettem a nemlétező kalapomat a jóízű, finom mondatoknál.

Tehát A. Grumpusz egy behemót, undok, barátságtalan lény, aki mindent és mindenkit szívből utál. Kivéve a kelbimbót. Rögtön az elején vagy száz dolgot felsorol a szerző, amik különösen dühítik A. Grumpuszt, de mind közül a legeslegutálatosabb számára a KARÁCSONY!

Épp ezért karácsony közeledtével, miután a legeslegutolsó szem kelbimbót épp az orra előtt happolja el egy kisegér, Grumpusz dúl-fúl, és megfogan benne egy Gátlástalanul Galád Karácsonyi Terv. Elindul hát az Északi-sarkra, a Gyümölcspite Házba, hogy a Mikulást megakadályozza abban, hogy idén is eljöjjön a karácsony.

Talán nem árulok el túl nagy titkot, ha megtudjátok tőlem, hogy ez a terve bizony alaposan dugába dől. Egy 586759 nevű szemüveges nyúl, akit aztán ő keresztel át Szőrpamaccsá, a rendületlen és megállíthatatlan jóhiszeműségével fenekestül felforgatja Grumpusz életét. Végül épp ő lesz az, aki A Bot (az egyetlen valami, ami elviseli A. Grumpusz társaságát, mert hát mi mást is tehetne egy bot?) és Szőrpamacs közreműködésével segít abban, hogy az eltört Oszlop, amelyben a karácsony varázslata lakik, és ami elrepíti a Mikulást meg a rénszarvasokat a földre, újra összeálljon.

Úgyhogy idén is eljön a karácsony, gyerekek, ne aggódjatok, mert Grumpusz hiába morgusz, a szíve mégis aranyból van!

(Alex T. Smith: A. Grumpusz – és a Gátlástalanul Galád Karácsonyi Terve, fordította: Morcsányi Júlia, Manó Könyvek)

Puha pehely – Téli mesék

A Cerkabella Kiadó legújabb téli meséit Hanga Réka varázsolta tele jellegzetes és gyönyörű rajzaival. A meseantológiában a kortárs magyar gyerekirodalom tizenhárom rangos szerzőjének téli történetei szerepelnek. Néhány közülük már megjelent korábban a szerzők önálló köteteiben, de Lovász Andrea szerkesztésében szép téli ívet rajzolnak ebben a gyűjteményben. Egy estére egy történet épp ideális lehet, a sokféle és gazdag mesevilágban pedig minden olyasmi szerepel, ami megnevettet, elgondolkodtat, további beszélgetésre ösztönözhet benneteket.

„Olyan a tél, mintha valaki mesélne mondta végül –, de csak a mese kezdetét mondaná el, és neked kellene a végét kitalálnod”

írta Somfai Anna a Téli rajz című lírai meséjében.

És milyen igaza van!

(Puha pehely – Téli mesék, Cerkabella Kiadó, szerkesztette: Lovász Andrea, Szerzők: Adamik Zsolt, Boldizsár Ildikó, Dániel András, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Lackfi János, Majoros Nóra, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Somfai Anna, Várfalvy Emőke)

Finy Petra: Almás pite – Mesék családi ünnepekről és együttlétekről

Ha valamikor, hát karácsonykor különösen aktuális az ünnepek fontosságáról beszélni a kicsikkel, hiszen jó esetben ilyenkor többnyire a tágabb családdal is találkoznak a gyerekek. Finy Petra egy nagyon vidám, szórakoztató család ünnepi történeteit osztja meg velünk, amelyben nem csupán idilli mesék kaptak helyet, de mindegyikből kiolvasható, hogy az együttlét, az összefogás és a humor a legnehezebb helyzeteket is megoldja. A tizenöt rövid, öt-hat oldalnyi történet körbejárja az összes ünnepet, van benne születésnap, házassági évforduló, esküvő, húsvét, és természetesen a karácsony is szerepel. A bajkeverő gyerekek és a háziállatok A szeleburdi családot is megidézik, de a szerző a saját igen népes családjának kalandjait is feleleveníti. Bogdán Viki szívmelengető rajzai pedig humorbombákat is tartogatnak.

Tartalmas együttlétre, sok nevetésre és a különböző generációk összekapcsolódására különösen jó alkalmat ad a közös olvasás, és a gyerekek a könyv utolsó oldalára lerajzolhatják a saját családfájukat is.

(Finy Petra: Almás pite – Mesék családi ünnepekről és együttlétekről, 21. Század Kiadó, Illusztrálta: Bogdán Viki)

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban

Ha nagyon rosszul sikerült a napotok, mert mindenki fáradt és nyűgös, akkor mindenképpen vegyétek elő Szabó Borbála felszabadítóan mulatságos történeteit a Ló csoportba járó óvodásokról. Ti is kicsit lovakká váltok, ezt garantálom, mert nyerítve kacagtok majd a poénokon.

Természetesen az óvodás pisi-kaki humor sem hiányozhat a könyvből: („Ez de aranyos, ez a mosolygós, barna kuglófka! – lelkendezett Olívia. – Ilyet is tegyünk! – Olívia, ez kaki – közölte Kriszti a hideg tényt.”).

De a lényege mégis az, hogy a kifejezetten autonóm gyerekek mindent elintéznek az égvilágon, ami fontos számukra. Még azt is kijárják egyetlen délutáni alvás alatt, amíg az óvónők mit sem sejtve nyugodtan kávéznak, hogy ellógjanak egyenesen a KORMÁNYABLAKBA, sőt az Országos Lótenyésztők Szövetségébe is, hogy Katica csoport helyett ezentúl hivatalosan is Ló csoport lehessen belőlük.

Szabó Borbála könnyed és elragadó stílusban beszélteti rendkívül szabad gyerekhőseit, Baranyai B. András pedig újra remekelt vicces képeivel. A karácsonyi siker című utolsó (nyolcadik) mese is igazán aktuálissá teszi a könyvet.

Abban ne reménykedjetek, hogy a nyolc mese kitart egy hétig, egészen biztos vagyok abban, hogy a mesék végén bocitekintettel néznek majd a gyerekek, és azt mondják: „csak még egyet”!

És ha megkapják, (ugye, megkapják a következő mesét is?), akkor tuti, hogy a rosszul sikerült nap végére el is felejtitek majd az aznapi bosszúságot.

Szabó Borbála: Kalandok a Katica Ló csoportban, Illusztráció: Baranyai (B.) András, Pagony Kiadó)

Mini fejtörők – Karácsony

A foglalkoztatókönyvek igen széles tárháza is megszaporodik ilyentájt, de biztosan nem okoz majd nektek fejtörést, melyiket válasszátok közülük, ha hallgattok rám, és ezt a különösen igényes kiadványt veszitek meg. A lapozó oldalpárjain mindig egy-egy karácsonnyal kapcsolatos kérdés szerepel, a felhajtható fülek mögött pedig ott lapulnak a helyes válaszok. A szemléletes illusztrációk és a húsz jó kérdés már a legkisebbeket is remekül szórakoztatja, nem mellesleg egyik-másik engem is elgondolkodtatott, szóval igazán hasznos időtöltés kicsiknek és nagyoknak is.

(Víctor Escandell: Mini fejtörők – Karácsony, HVG Junior Könyvek)

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen 2

A már szinte klasszikusnak számító, húsz (!) éve született Maszat-hegy folytatása is ugyanolyan szellemes, mint az első volt, és amin az én gyerekeim felnőttek. Muhi Andris, Maszat Janka, Paca cár és Szösz néne miatt élő kapcsolatuk van a kortárs lírával. Nagyon hálás vagyok Varró Dani mesehőseinek, mert a legnehezebb helyzetekben is igazi aduász volt a kezemben.

Ha a gyerekbánat elöntötte a lelküket, volt egy varázsmondatom: „Olvassunk akkor Maszat-hegyet?” A válasz MINDIG kitörő és egyöntetű volt mindhármuktól: „IGEEEEEN!”

Úgyhogy elolvastuk minimum százszor, de lehet, hogy többször. És soha nem untuk.

Ők sajnos már kinőttek belőle értelemszerűen, de azért szerintem majd az unokáim is élvezik az újabb izgalmas kalandokkal, pazar rímekkel és Varró Zsuzsi zseniális képregényével kiegészített kötetet. Igazi családi időtöltés, ami akárhányszor elővehető, és egyúttal bevezetés a kortárs költészetbe.

(Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen 2 – Varró Zsuzsa rajzaival, Jelenkor Kiadó)

Karácsony előtt még egy hosszabb válogatást is mutatok majd nektek a legfrisebb könyvcsemegékből, hogy a kicsit nagyobbaknak is jó könyajándékokat választhassatok.

Képek: WMN

Both Gabi