Kaisa Happonen – Anne Vasko: Mur és az esti erdő – Esti mesék kicsiknek és nagyoknak

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

„Ha valaki folyton csak a saját ágán ül, bizonyára nem láthatja az egész fát – suttogta Mur.”

Rég olvastam már ennyire érzelemgazdag könyvet. A lírai nyelven megszólaló történetek Mur mackó erdei találkozásait követik nyomon. A tizenegy rövid mese bölcsen, világosan ad fontos útravalót az élethez úgy, hogy a szimbólumok már egy hároméves gyerek számára is kinyílnak.

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

Anne Vasko ámulatba ejtő képei nemcsak kísérik a meséket, hanem egyenrangúak a Patat Bence által fordított bravúros szöveggel, a kettő együtt pedig igazi varázsszer a kicsik számára, mert úgy önt beléjük erőt és bátorságot, hogy egy pillanatig sem jut eszébe a felnőtt olvasónak a tanulság szó, ami szerintem megöli a meséket.

Ezek nem egyestés mesék, hanem olyan metaforikus történetek, amelyeket újra és újra elő kell venni, és hosszan, sokáig lehet beszélgetni róluk már a legkisebbekkel is.

Kaisa Happonen történetei olyan csatornákat nyitnak meg, amelyeket a gyerekek még pontosan éreznek, a létezés csodájára nyitott felnőttek pedig már értenek is.

Az idei könyvkínálatból szerintem ez az egyik legfontosabb, leggyönyörűbb és leghasznosabb kiadvány. ITT egy tízperces részletet hallgathattok belőle, többek között az abszolút kedvencemet is, amelyben Mur az erdő szélén toporgó Jávorszarvassal találkozik, és a lehető legegyszerűbb tanácsot adja neki.

(Luther Kiadó; hároméves kortól)

Nemes Nagy Ágnes: A titkos út – Gyerekversek és mesék kicsiknek, Szabó Imola Julianna illusztrációival

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

„Bámulok csak ennyi kincsen: mennyi minden, mennyi minden!”

Régi vágyam teljesült ezzel a kötettel, hiszen – sokadmagammal együtt – Nemes Nagy Ágnes versein és meséin nőttem föl, mégis beszerezhetetlen volt gyűjteményes formában az a sok-sok kincs, amivel az ő elképesztően gyönyörű költői világa gazdaggá tette a gyerekkorunkat.

Gyerekszemmel és gyereklélekkel közelítette meg a világot, és olyan formába öntötte ezt, ami már a legkisebbeknek is lehetőséget ad a világra való rácsodálkozásra.

A legkedvesebb és legismertebb versek, verses mesék így egyben még erősebben hatnak az olvasókra és a verseket hallgató gyerekekre is.

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

Ez a hiánypótló kötet, amelybe az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szóló verseket, meséket gyűjtötte egybe nagy gonddal Ferencz Győző, hamarosan sorozattá bővül, mert a nagyobbaknak való művekkel is kiegészül Aranyecset címmel. Azt is nagyon várom.

Szabó Imola Julianna maga is költő és író amellett, hogy még illusztrátor is, így nem csoda, hogy a versek-mesék valósággal megelevenednek a képei által. A progresszív grafikák csodásan közel hozzák a mai gyerekekhez Nemes Nagy Ágnes kortalan költészetét. ITT bele is olvashattok a kötetbe.

(Móra Kiadó; hároméves kortól)

Fenyvesi Orsolya: Miri – Karácsonyi angyalok, A telis-telihold, Miklya Emese rajzaival 

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

„Szentséges csúcsdísz, és most mi lesz?! – kapott a szívéhez anya. – Ne aggódj, úgyis ajándékozni akartam. Nem igazság, hogy csak az angyalok ajándékozhatnak – állapította meg Miri.”

Miri meséinek első kötetét már nagy lelkesedéssel ajánlottam nektek ITT. Az a jó hírem, hogy a lelkesedésem csak tovább nőtt a második kötet elolvasása után.

Bízom benne, hogy Miri a kétezerhúszas évek egyik emblematikus mesefigurájává válik. Miri karaktere jó mintát ad azoknak a mostani kislányoknak, akikből hamarosan felnőtt, (ön)tudatos és okos nők lesznek. 

Egy lenyelt és kitüsszentett angyal története szerintem minden óvodást lázba hoz (remélhetőleg csak átvitt értelemben), a humora pedig derűt visz a karácsonyfa alá.

A szobába beszökő Telis-telihold pedig lehet, hogy könnyeket csal majd a szemünkbe, ebben a könyvben például abban segített anyának, hogy jól kisírja magát. Mert néha a felnőttek is sírhatnak, és nem baj, ha a gyerekek látják, hogy a szüleiknek is vannak könnyeik. 

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

Miklya Emese mindkét rövid történethez mozgalmas és izgalmas képeket varázsolt, rengeteg humoros részletet rejtett el szívderítően színes illusztrációiban.

(Babilon Kiadó; hároméves kortól)

Majoros Nóra: Álomjáró Márton, Maros Krisztina rajzaival

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

„Az ébrenlét zöld színnel úszott át az álomba. Marci fű fedte dombtetőn állt. Medves egy nagy zsákot szorongatott mellette. – Mi van a zsákban? – kérdezte Marci. – Fogalmam sincs – vonta meg a vállát Medve. – Ez a te álmod, te tudod, minek kell benne lennie.”

Majoros Nórának már több könyvét is ajánlottam nektek, és egy interjút is készítettem vele, ITT elolvashatjátok. Álomjáró Márton a valóságban egy Szabó Marci nevű kisfiú, aki egy vidéki kistelepülés kisiskolása, és van egy kedvenc „fakóbarna, borzas, komor képű” alvómacija, amit nemes egyszerűséggel csak Medvének hívnak.

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

Maros Krisztina remek társa volt az írónak a közös alkotásban, az például egészen biztos, hogy ő is sokat tud a medveségről, a kisfiúságról és az álmokról, a könyvhöz készített tényleg mesés illusztrációi is erről tanúskodnak.

Marci mindig Medvével alszik, azóta nem fél az éjszakáktól, és színes álmaiban Álomjáró Mártonná válik, akit hűségesen kísér mindenhova a komor képű brummogó. A kalandos és lírai történetek óriási fantáziával mutatják be a kisfiú álmait, amiben mindig hősiesen, bátran kiáll a számára fontos ügyek mellett.

Minden anyának és apának ilyen álomjáró kisfiút kívánok, és a meghitt estéken, amikor ezt a csodás mesekönyvet forgatjátok majd, meg is alapozhatjátok azt, hogy a gyerekeitek felnőttként is emlékezzenek az álmaikra, sőt meg is valósíthassák mindegyiket!

 ITT bele is olvashattok a könyvbe, amely tizenhét rövid, de velős történetet mesél el nektek.

(Pagony Kiadó; ötéves kortól)

Szőcs Margit: Ha belefáradsz a pihenésbe, Keszeg Ágnes rajzaival

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

„Anya, ha felnövök, te leszel a kedvenc gyerekem, a kiságyad minden reggel bevetem, a leckéd helyetted én tanulom, én írom, az ebéded, ha nem finom, megeszem én, kibírom, engedem, hogy ugrálj, parancsolj, sarat tégy a gyümölcsprésbe, hogyha nagyon unatkoznál, vagy belefáradsz a pihenésbe.”

Szőcs Margit versei és meséi is (a Teofilról ITT írtam korábban) sokat tudnak a létezés titkairól. Ebben a verseskötetben például rímekbe rejti a fantáziával átszőtt valóságot az erdélyi alkotó.

Egyetlen vers is elegendő egy estére, hisz annyifelé ágaznak sűrű sorai, hogy aligha lehet abbahagyni a beszélgetést, mert mindig megteremtik a megnyílás lehetőségét.

A feloldozó humor sem maradt ki verseiből. Igazi családi könyv, tartalmas együttlétre és meghitt estékre való.

Keszeg Ágnes pontosan olvas és még pontosabban festi meg a mélyből érkező érzéseket. Szívderítő képei színesítik és olykor árnyalják is a verseket. 

(Gutenberg Kiadó; ötéves kortól) 

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai Kisokos – Mai kérdések a Szentírás titkairól, Nemes Anita rajzaival

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

„Akkor most Jézus Isten vagy ember?”

Miklya Luzsányi Mónika nevével már sokszor találkozhattatok nálunk, mert a WMN egyik népszerű szerzője, ami nem véletlen, hiszen ismeretterjesztő írásai mindig új szempontból világítják meg az adott témát. A rendkívül sokoldalú alkotónak teológiai végzettsége is van, megszállottan dolgozik, és számtalan gyerekeknek szóló könyve jelent már meg: nagyon sok olyan is, ami hitbéli kérdéseket tisztáz. Az egyik legutolsó, a Bibliai Kisokos most különösen aktuális, mert advent idején és karácsony táján a hétköznapokat is áthatja a szentség.

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

Nem kicsit okos a kisokosa, magam is rengeteget tanultam belőle: olyan összefüggésekre világít rá, és annyira közérthetően magyarázza el a mai, nagyon releváns, és a gyerekek természetes kíváncsiságának megfelelő kérdések alapján a Biblia titkait, hogy még egy kisiskolás is megérti, mi az Ígéret földje, vagy miért nevezik a Holt-tengert Holt-tengernek.

Miklya Luzsányi Mónika a hétköznapi nyelvhasználat nagymestere, aki még a legbonyolultabb bibliai fogalmakat is közel tudja vinni a kicsikhez és nagyokhoz.

gyerekkönyvek karácsony ajándék kicsiknek

Nemes Anita ebben a gyönyörű kiállítású, nagyalakú albumban mesterien mutatja meg a bibliai hétköznapokat. Engem Hergé (Georges Remi) világára emlékeztetnek a rajzai, Tintin pedig kortalan kedvenc, ezt a kortalanságot tökéletesen megmutatja Nemes Anita is. ITT pár képet is láthatsz, és bele is olvashatsz a könyvbe. Biztos vagyok benne, hogy maradandó élmény lesz, és sokszor előkerül majd a könyvespolcról. 

(Móra Kiadó; tényleg mindenkinek) 

December elején is volt már egy hatdarabos gyerekkönyves ajánlóm, ez is ugyanannyi lett, de még egy utolsó hatkönyves összeállításra számíthattok karácsony előtt, mert pár kedvencem kimaradt ebből a cikkből, kár volna őket elszalasztani!

Kiemelt kép: Getty Images / PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa

Belső fotók: WMN

Both Gabi