Már készül a film a vegyes páros szerelméről?

Biztosan azért lett az egyik kedvenc történetem Kateřina Siniaková és Tomáš Macháč cseh teniszezők sztorija, mert imádom a romantikus filmeket. A cseh vegyes páros az olimpia előtt nem sokkal jelentette be, hogy a magánéletben szakítottak, de ennek ellenére folytatják a közös versenyzést és elindulnak az ötkarikás játékokon.

Bár négy év után váltak szét útjaik, és nyilván nem könnyű ennek tükrében naponta találkozni, de elég profinak tartották magukat ahhoz, hogy felülemelkedjenek ezen.

A pár végül a döntőig menetelt, ahol megnyerték az aranyérmet, az efölött érzett örömöt pedig egy – egyébként diszkrét – csókkal ünnepelték. Nyilván több se kellett a világnak, vagy legalábbis a romantikusabb felének: a többség boldogan konstatálta, hogy az aranyérem elhozta a békülést is.

sport olimpia párizsi olimpia
Katerina Siniakova és Tomas Machac - Kép forrása: Getty Images/ Matthew Stockman / Staff

A riporterek nem is zavartatták magukat és a verseny után feltették a nagy kérdést, de a páros érthető módon elzárkózott a konkrét választól. Így csak annyit tudtunk meg, hogy a dolog szigorúan titkos, és csak ő rájuk tartozik. Nyilván ennek igazságával nem lehet vitatkozni, de azért a párizsi olimpia szép emléke, ahogy ez a két egyébként végtelenül szerény és alázatos sportoló megmelengette a szívünket a szerelem városában.

Egyébként találkoztam olyan kommenttel az egyik platformon, ahol a Hallmark és a Netflix hivatalos oldalainak figyelmét hívták fel egyes rajongók, hogy a történet filmvászonra kívánkozik. Előbbi pedig válaszolt is a felvetésre: és jelezte, mindenképpen elgondolkodnak az ötleten.

James Bond öltöny helyett pólóban versenyzett

Már a porondra lépése kezdetétől az olimpia egyik főszereplője lett a civil ruhás sportlövő, aki mindeféle megszokott sportfelszerelés nélkül, zsebre tett kézzel menetelt el a dobogóig.

A török Yusuf Dikeç a 10 méteres légpisztolyos számban végül ezüstérmet szerzett, de mire idáig eljutott, már rég világszerte mém lett belőle az interneten: ehhez nemcsak a laza öltözék, de a szenvtelen arc is hozzájárult, amellyel teljes érzelemmentességet sugallva csinálta végig az előtte álló kihívásokat.

Az 51 éves férfinek nem ez volt az első olimpiája, de igazán emlékezetessé biztosan itt vált: és nem csak azért, mert csapattársával Törökország első sportlövészetben szerzett érmét ünnepelhette.

Dikeç lazasága teljesen titokzatossá tette a sportolót, az interneten pedig több vicces vagy hajmeresztő elmélet indult útjára arról, hogy valójában bérgyilkos, vagy épp a válása miatt érzett bánat miatt kezdett lőni, és egyszer csak idáig jutott.

Valójában a török versenyző az ötödik olimpiáján vett részt, és számos érmet tudhat magáénak más világversenyekről, de nyilván jóval izgalmasabban hangzott, hogy az utcáról sétált be zsebre dugott kézzel.

sport olimpia párizsi olimpia
Yusuf Dikec - Kép forrása: Getty Images/ Anadolu / Contributor

Dikeçről számos mém született, a legfrissebb szerint ő lehetne a legújabb 007-es ügynök: célozni és szenvtelen arcot vágni legalábbis tud hozzá. Az biztos, hogy nemcsak a nézők, de a sortolók körében is népszerű lett: a világcsúcsot teljesítő svéd rúdugró, Armand Duplantis, valamint a nyílt vízi úszásban arany és bronzérmet szerző magyar úszók, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid például sikerük után Dikeç ikonikussá vált döntőbeli mozdulatával adták hírül, hogy olimpiai győzelmet arattak.

Toronyugró – kötőtűkkel a kezében

Szintén az ötödik olimpiáján szerepelt a még mindig nagyon fiatal, mindössze harmincéves Tom Daley, aki nem csupán az eredményeivel vívta ki a közönség szeretetét és elismerését. A brit toronyugró először 2020-ban tárta fel a kötés iránti szenvedélyét a közösségi médiában, 2021-ben pedig az egész világ megismerhette ebbéli tehetségét.

Daley, amikor épp nem versenyzett, a lelátón kötögette a tokiói olimpia emlékére tervezett pulóverét, amelyet elkészülte után meg is mutatott a rajongóknak.

A Japán fővárosban rendezett ötkarikás játékok végére nagyon sok ember szívébe lopta be magát – itt egyébként 10 méteres szinkron toronyugrásban aranyérmet is nyert –, így Párizsban már rengetegen várták, hogy vajon elkészül-e a 2024-es pulóver.

Daleynek férje és fiai is ott szurkoltak a lelátón, és valószínűleg utoljára tették ezt egy olimpián, ugyanis az előzetes tervek szerint a brit toronyugrás ikonikussá lett alakja Los Angelesben már nem fog indulni. Állítólag már Tokió után a visszavonuláson gondolkodott, de kisfia kérésére Párizsban még szerepelt.

Ettől függetlenül biztosan sokan örülnének, ha Los Angelesben is a kamerák előtt készülne egy olimpiai pulóver, és a szokásokhoz híven a tervezés és a kivitelezés folyamatába is betekinthetnének. 

Furcsa szokások és a sport valódi lényege

Az olimpiákon mindig akad néhány kifejezetten kedves pillanat is, ezek közül a kedvencem idén Zhou Yaqin nevéhez kötődik, aki a női gerenda második helyezettjeként, meglepődve szemlélte, ahogy a két másik, egyébként olasz dobogós a fogai közt tartja az érmét. Yaqin láthatólag nem ismerte a szokást, de nem akart kimaradni a sorból, így némi habozás után maga is mosolyogva a szájába vette. A kifejezetten cuki jelenetről egy igazán kedves grafika is készült, amit TikTokon tudtok megnézni.

@ioana.dobrica #cute ♾️ 🇨🇳🇮🇹🇫🇷🎞️🔗🌏 The #OlympicGames in #Paris2024 from which we have more pleasant #memories from those who were not on the first place🙃🫶 #today #china #ZhouYaqin #bitingmedal 🥰🎈 @Olympics #drawings #vincenthuon on #X 🎶🎶🎶🔊 #twstdzoo @Vincent Huon ♬ Like This - TWSTD ZOO

Szintén a kedvesség jegyében történt, és valahol kicsit a fair play kategóriába is sorolható, amikor a rendkívül tehetséges és nehéz sorsot maga mögött tudó tornász, Rebeca Andrade legyőzte nagy riválisát, Simone Bilest talajon, és olimpiai aranyérmet nyert. Biles, aki történelmet írt volna (bár így is írt már másként), ha ebben a számban is győz, igazi sportemberként ‒ csapattársa, a bronzérmes Jordan Chiles mellett ‒ leborult a brazil győztes előtt, így ismerte el tiszteletre méltó teljesítményét.

Hasonlóan megható pillanat volt, amikor a magyar és német női kajakpárosok hosszú várakozás után megtudták, hogy holtversenyben bronzérmesek: így Fojt Sára, illetve Pupp Noémi együtt ölelkezve örültek a másik csapattal, valamint az ezüstérmes Csipes Tamarával és Gazsó Dóra Alidával. Azt hiszem, sokan éreztük akkor, hogy valójában erről szól az olimpia.

Esküvői ajánlatok verseny után

A párizsi játékok sem maradtak lánykérés nélkül, sőt fiút is kértek férjül, ha már itt tartunk. Mindenki döntse el maga, mennyire bírja ezt a műfajt: én annyira nem vagyok híve a nyilvános eljegyzésnek, főleg ha még kamerák is vannak, és az egész világ látja. Mondjuk, szerencsére nem is kellett soha attól szoronganom, hogy egy olimpiai arany után teszik fel a nagy kérdést. Reméljük Cseng Sze-vej a kínai vegyes páros tollaslabda női fele másként ítélte meg, és örült, amikor versenyzőtársa és egyben párja Huang Ja-csjong az éremátadást követően megkérte a kezét.

Alice Finot francia atléta a 3000 méteres akadályfutás döntője után futott oda párjához, Bruno Martínez Bargielához, hogy egy olimpiai kitűzővel férjül kérje. A sportoló boldogan mondott igent, a közönség tombolt. Alice pedig utólag elárulta: úgy gondolta, ha kilenc percen belül sikerül futnia, felteszi a nagy kérdést. 

sport olimpia párizsi olimpia
Alice Finot - Kép forrása: Getty Images/ Hannah Peters / Staff

Az olimpia sok emberséges, romantikus, vicces és meghökkentő történetet tár a világ elé újra meg újra: ezek közül pedig akad néhány ikonikus pillanat, ami akár évtizedeken át velünk marad. Gondoljunk csak Erikre, az angolnára, akinek egy világ szurkolt anno, és azóta is újra meg újra előkerül emlékezetes versenyzése (önmagával). Kíváncsi vagyok: vajon az idei gyűjteményből mi marad fenn az utókornak? Nektek melyik volt a kedvenc hasonló pillanatotok Párizsban?

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/Tom Weller/VOIGT / Contributor; Getty Images/ Matthew Stockman / Staff; Gett Images/ Anadolu / Contributor

Széles-Horváth Anna