A koronavírus meglepő hatása

Mielőtt a világ megállt, és karanténba vonult volna, a magas sarkú cipők uralkodtak. Ezek a lábbelik nemcsak a testtartást javították, de többségük már önmagában is egyfajta eleganciát sugallt. A magas sarkú cipőket nem csupán lábbeliként, hanem a magabiztosság és a csábítás kellékeiként hirdették. „A magas sarkú cipők jellegzetes járási stílust kölcsönöznek, ami hatással lehet az egyén önbizalmára, elősegítve az egyenesebb tartást” – mondta a CNN-nek dr. Carolyn Mair pszichológus és divattanácsadó, a The Psychology of Fashion (A divat pszichológiája) című könyv szerzője.

Mégis, ahogy a koronavírus-járvány terjedni kezdett, a magas sarkú cipők visszaszorultak kiemelkedő helyükről. Az érdeklődés érezhetően visszaesett: az NPD Group piackutató cég adatai szerint

2020 második negyedévében a magas sarkú cipők eladása 65 százalékkal esett vissza éves szinten

– ennek oka pedig nem más, mint a prioritások változása, amelyet egy új életmód váltott ki. A kényelem és a praktikum egész egyszerűen maga alá gyűrte a magas sarkú cipők vonzerejét.

Új prioritások egy új életmódhoz

A távmunka térhódítása elmosta az üzleti és a szabadidőruha közötti határokat, a nagyszabású rendezvények száma csökkent, helyüket a sport- és hobbitevékenységeink vették át. „A világjárvány következtében sokan közülünk a jóllétet, a kényelmet és a praktikumot helyezték előtérbe – mondta Mair. – A társasági lehetőségek és a hivatalos vagy elegáns alkalmakon való részvétel csökkenése, valamint a távmunka széles körű elterjedése a lezserebb öltözködés irányába való elmozduláshoz vezetett.”

De valóban a világjárvány okozta a magas sarkú cipők népszerűségének hirtelen változását, vagy a csökkenés egy nagyobb trend része?

„Ahogy a társadalom egyre inkább az egyenlőségen alapuló eszmék felé halad, úgy utasítják el a mereven meghatározott nőiességet, ezzel együtt pedig a magas sarkú cipőket

– folytatta Mair. – Ez az elmozdulás arra ösztönöz minket, hogy elfogadjuk az egyéniséget, a kifejezésmódok szélesebb skáláját, és elutasítsuk azokat a lábbeliket, amelyek korlátozhatják a mobilitást és a kényelmet.” 

A Birkenstock klasszikus Arizona papucsa az utóbbi években a világjárványon túl is a kényelem egyik legkedveltebb szimbólumává vált, 2020 második negyedévében 225 százalékkal nőtt a rá vonatkozó netes keresések száma. 2023-ban az úgynevezett chunky sneakers tornacipőkre és a lapos fekete balerinákra vonatkozó keresések 70, illetve 71 százalékkal nőttek.

A magas sarkú cipők iránti kereslet még nem tért vissza a koronavírus után

Annak ellenére, hogy fokozatosan visszatért a normalitás, és az érdeklődés 2020-hoz képest 177 százalékkal nőtt 2021 harmadik negyedévében, a figyelem inkább az alacsonyabb sarkú és a tömbsarkú cipőket célozta.

„A magas sarkú cipők népszerűsége a vírus miatti lezárások időszaka alatt és után is erős maradt, a magas sarkú cipők továbbra is az egyik legerősebb kategória – mondta a Christian Louboutin szóvivője. –

A világjárvány azonban az életmód és a trendek változását tükröző saroktípusok széles skálája iránti érdeklődést erősítette, ezek közé tartoztak a platformok, az alacsony és a tömbsarkú cipők.”

És valóban: a lapos cipők és a tornacipők eladásai szárnyalnak. Az Adidas Gazelle sportcipőjének népszerűsége eddig 143 százalékkal nőtt 2023-ban, és 2023 második negyedévének tíz legnépszerűbb terméke közül négy – és a lábbelik száz százaléka– lapos cipő volt.

Miközben ideiglenesen búcsút intünk a magas sarkaknak, kérdés, hogy mi lesz a jövőjük

„A magas sarkú cipők valószínűleg továbbra is népszerűek maradnak a különleges események, például partik és esküvők alkalmával” – mondja Mair. Hozzáteszi azonban, hogy „a szépség és a nőiesség változó társadalmi definiálása a különböző testalkatok szélesebb körű elfogadását ösztönzi, a kényelmet és a praktikumot helyezi előtérbe, elősegíti az önkifejezést és az egyéniséget, és megkérdőjelezi a hagyományos nemi szerepeket”.

Kétségtelen, hogy a világjárvány átírta a divat szabályait, és egy olyan korszakot nyitott, amelyben a kényelem zökkenőmentesen összefonódhat az eleganciával, de a magas sarkú cipők jövőjét csak az idő fogja eldönteni.

Ti hogy álltok a magas sarkú cipővel? Szoktátok, szeretitek hordani?

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: InterCom

Mózes Zsófi