„Történet arról, hogy az arrogancia és a túlfűtött vágy, András herceg botrányai és a szexkereskedő Jeffrey Epsteinhez fűződő barátsága majdnem elsüllyesztették a monarchiát” – ezzel a rövid leírással mutatta be az amerikai NBC tévécsatorna streamingszolgáltatója, a Peacock az András hercegről készült dokumentumfilmet október ötödikén. 

A másfél órás film András életének emblematikus állomásait veszi végig egészen pici korától fogva napjainkig, és arra tesz kísérletet, hogy megmutassa: „a királynő kedvenc gyereke” számára születésétől fogva egyenes út vezetett a brit királyi család történetének legnagyobb botrányáig, majd az egész világ nyilvánossága előtt való bukásáig.

„András rendkívül huncut kisfiú volt”

Ezt mondja a filmben Ingrid Seward, a királyi családokkal foglalkozó patinás brit havilap, a Majesty Magazine főszerkesztője a The Independent című brit napilap beszámolója szerint. „És Fülöp herceg persze imádta a kissrácot, aki szöges ellentéte volt Károlynak. Szóval a gyerekkorát hihetetlen figyelem övezte a családban. A második volt a trónöröklési rangsorban, ami természetesen nagyon fontos szempont, hiszen Károly herceg volt az első, András pedig a tartalék – aki évekig rettentően élvezte az ő minikirályságát, mielőtt leesett volna neki, hogy valójában ő csak a második.”

Egy keserű megvilágosodás, ami végigkíséri a herceg fiatal felnőttkorát, és ami végül a brit uralkodói család egyik legbotrányosabb életútjává áll össze, tele erősen megkérdőjelezhető magánéleti és üzleti döntésekkel, botlásokkal.

Amelyeket a legendásan botrányéhes brit bulvármédia természetesen előszeretettel kísért végig. És amelyek közül néhányra a botlás erősen eufemisztikus kifejezés… mondjunk inkább botrányt, vagy – egyes esetekben – bűncselekményt, illetve annak gyanúját. Gondolok itt például az egyik kazah oligarchának piaci érték fölött eladott hercegi ingatlanra, vagy épp az András királyi sorsa szempontjából végzetes Jeffrey Epstein-féle ügyekre (amelyekről lesz még szó e cikkben). 

Pedig a herceg a brit közvélemény körében egy ideig kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett; szolgált a Királyi Haditengerészetben, harcolt a Falkland-szigeteki háborúban, ahonnan hazatérve az alattvalók megbocsátó szeretettel és az újabb és újabb izgalmas epizódokon jól szórakozva fogadták a fiatal András romantikus kalandjait, kisebb-nagyobb ballépéseit. Házasságkötése Sarah Fergusonnal, valamint lányai születése pedig tovább növelte a népszerűségét, még akkor is, ha kritikusai egyre hangosabban nehezményezték, hogy a pár előszeretettel monetizálta a királyi rangjukból eredő előnyöket.

András herceg feleségével és gyermekeivel 2003-ban - Forrás: Getty Images/UK Press

A közönség és a sajtó akkor kezdett igazán elfordulni Andrástól, amikor Fergie-vel megromlott a kapcsolatuk, és a herceg egyre kellemetlenebbül kezdett viselkedni az üzleti- és magánéletében egyaránt.

„A kollégáimmal a Buckingham-palotában annak idején azon viccelődtünk, hogy fel kellene szerelni egy forgóajtót a hálószobájára, olyan sok nő fordult meg nála” – emlékezik vissza a filmben Paul Page, aki hat éven keresztül vigyázott a királyi család biztonságára. „A szó szoros értelmében minden másnap jött hozzá valaki, és mindig másik nő.” Volt, hogy elfelejtette leadni a látogatója nevét a biztonsági szolgálatnál, majd amikor az őrök nem akarták beengedni a hölgyet, András magából kikelve ordított velük, és megfenyegette a teljes műszakot. „Rettenetes személyisége van, egy igazi bully” – jelenti ki Page a filmben. 

 

András herceg az elmúlt évtizedekben fokozatosan vált „playboy prince-ből” páriává, mutat rá a Guardian napilap egy korábbi cikkében. Olyan ballaszttá, amelytől a királyi család anyahajója foggal-körömmel igyekszik megszabadulni, amit persze – rájuk jellemző módon – ezernyi szabály és tradíció lassít vagy akadályoz. Valamint II. Erzsébet védőszárnyai, aki az utolsó utáni pillanatig igyekezett minimalizálni a veszteséget, és Andrást legalább részlegesen „a Cégen” belül tartani…

A királynő halálával azonban ezek a védőszárnyak eltűntek. És ezt a tényt nem szabad alábecsülni, amikor András jövőjéről gondolkodunk. Hogy ez mennyire így van, jelzi az is: épp a múlt héten került nyilvánosságra, hogy szakértők arra számítanak: III. Károly megfosztja András lányait, Eugéniát és Beatrixot is a királyi címüktől – ahogy az történt a bátyjával is az Epstein-botrány nyomán.

Mert noha a közvélemény előszeretettel csámcsog Harry herceg és Meghan Markle, valamint a brit uralkodói család viharvert kapcsolatán, abban a royalista szakértők egyetértenek, hogy a monarchia igazi megrengetője, a királyi család hitelének legelvetemültebb rombolója valójában András. 

Kezdetek: játék Aston Martin és hetvenkét maci

De vajon hogyan indult ez a botrányos életút, miként és miért válhatott András herceg a hatalmi gátlástalanság és arrogancia megszemélyesítőjévé? 

A Peacock dokumentumfilmje a beszámolók szerint rámutat, hogy amikor Erzsébet váratlanul trónra került, Károly három, húga, Anna pedig, alig másfél éves volt. A fiatal királynő számára óriási kihívást jelentett elhunyt édesapja nyomdokába lépni, feladatait átvenni, és e megváltozott élethelyzetet erősen megnehezítette, hogy a két elsőszülöttel érdemben foglalkozni tudjon. Mire 1960-ban András megszületett, Erzsébet valamelyest belerázódott új szerepébe, és nagyobb elánnal volt képes belevetni magát az anyaságba. A királynő és Fülöp herceg – már amennyire a helyzetük és személyiségük engedte, természetesen – elhalmozták a kisfiút figyelemmel… és ajándékokkal. A film szerint az első születésnapjára például egy egyedi, gyerekméretű Aston Martin-kocsit készíttettek neki (épp olyat, mint amivel annak idején James Bond furikázott).

Erzsébet királynő ás András herceg 1973-ban - Forrás: Getty Images/Tim Graham Photo Library

Azt is szimbolikusnak érzik a film készítői, hogy András gyerekszobájában hetvenkét maci lakott, amelyeket a személyzetnek minden egyes reggel ugyanolyan rendben kellett beágyazás után a kisfiú ágyára pakolni. A szobalányok állítólag fénykép alapján igyekeztek ezt a rendet fenntartani, és ha hibáztak, András irgalmatlan patáliát csapott.

A dokumentumfilmben megszólaló szemtanúk és szakértők szerint András egyértelműen a leginkább elkényeztetett gyerek volt a családban. 

Ráadásul nemcsak Erzsébet „kedvenc gyereke” volt, hanem az apjához is különös kapcsolat fűzte. Fülöp ugyanis önmagát látta viszont – mondhatni: végre – a bátyjánál kevésbé „olvasós” és érzékeny, sokkal inkább vagány és sportos Andrásban. 

A yorki herceg életútját a film számos – korábban a palotában szolgálatot teljesítő – biztonsági őr, titkár, valamint szakújságíró, és a királyi családdal kapcsolatba került elit tagjainak segítségével igyekszik felrajzolni. A The Independent kiemeli, hogy a megszólalók közül írd és mondd, senkinek sem sikerült semmi jót mondania Andrásról. A nyilatkozók egybehangzó véleménye szerint a yorki herceg viselkedése teljességgel összeegyeztethetetlen volt a királyi család szellemiségével, és kifejezetten távol állt a família többi tagjáétól – már bőven az Epstein-botrány és a Virginia Roberts Giuffre-féle vádak (erről ITT írtunk korábban) nyilvánosságra kerülése előtt.

És akkor el is érkeztünk ahhoz a történethez, amely a legtöbb elemző szerint András herceg „uralkodásának” végét jelenti a királyi családban. És amellyel az új dokumentumfilm is behatóan foglalkozik. 

A vég a nyolcvanas években kezdődött

Akkor, amikor András Oxfordban az egyetemen találkozott Ghislaine Maxwellel. Azzal a nővel, akit idén júniusban húsz év börtönre ítéltek az Egyesült Államokban gyerekkereskedelemért az Epstein-ügy kapcsán. Maxwell, a dúsgazdag sajtómágnás lánya teljesen levette a lábáról Andrást. A nő személyisége szórakoztatta, életmódja, kapcsolatai és vagyona pedig imponált a hercegnek. Maxwellnek szabad bejárása lett a palotába.

Melania Trump, András herceg, Gwendolyn Beck és Jeffrey Epstein - Forrás: Getty Images/Davidoff Studios

A nő a kilencvenes évek végén mutatta be Andrást volt szerelmének, majd jóbarátjának, Jeffrey Epstein amerikai üzletembernek. ezután közös kalandjaik magasabb sebességfokozatba kapcsoltak. Epstein vagyona – övé volt a legnagyobb privát rezidencia egész Manhattanben, saját karibi szigetet birtokolt, és mindenhová privát repülővel közlekedett – olyan luxuslehetőségekhez juttatta Andrást, amelyet, hiába a monarchia vagyona, a szigorú brit törvényi szabályozás és a sajtó folyamatos nyomozása miatt otthon nem kaphatott meg. Pedig mennyire vágyott rá! A dokumentumfilmben több megszólaló is egybehangzóan állítja, hogy András számára az tette igazán vonzóvá Epsteint, hogy a társaságában igazi nagymenőnek érezhette magát. Amit szerinte megérdemelt.

Igazi win-win helyzet volt ez: Maxwell és Epstein hozzáférést biztosított a hercegnek a hírességek luxusvilágához és az ötcsillagos életstílushoz, míg András cserébe bevitte őket a brit királyi körökbe.

Összeomlás

Epsteint 2019 júliusában letartóztatták és megvádolták szexkereskedelemmel, András herceg neve pedig addigra bekerült a hírekbe, azok közé, akik számára az amerikai üzletember és közös barátjuk, Ghislaine Maxwell, fiatal, olykor 18 év alatti lányokat „szállított”. A nyomozást óriási médiaérdeklődés övezte, és a palota kénytelen volt szokatlanul erős jelzős szerkezetekkel ellátott közleményekben leszögezni, hogy a yorki herceg elítél mindenfajta ember- és szexkereskedelmet, valamint elborzasztják azok a rettenetes dolgok, amelyekkel Jeffrey Epsteint vádolják.

A gépezet azonban hiába igyekezett a lehető legnagyobb távolságot ácsolni András és Epstein közé. A yorki herceg neve végérvényesen összefonódott Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell büntetőügyeivel. És hamarosan közvetlenül a sajátjával is.

Megjelent a színen ugyanis egy áldozat, Virginia Giuffre, aki azt állította, hogy Maxwell először Epsteinnek, majd – több alkalommal – Andrásnak is „kiközvetítette” őt privát- és orgiajellegű együttlétekre is. És Giuffre akkor még nem volt 18. A nő megnevezte András herceget az Epstein elleni 2015-ös bírósági eljárásban, nyilatkozatai és állításai – amelyek szerint három alkalommal is le kellett feküdnie a herceggel – pedig olyan vihart kavartak, amilyet a brit királyi család addig még sosem látott.  

 

András sorsát a közönség és a palota szemében véglegesen az a BBC Newsnight című műsorának adott 2019-es nagyinterjú pecsételte meg, amelyet a dokumentumfilmben megszólaló volt királyi tanácsadó szerint nem szabadott volna elvállalnia. Hogy András mennyire nem látta reálisan a helyzetét és szerepét a botrányban, hogy mennyire nem fogta föl, mit tett és mi a tét, hogy mennyire megingathatatlannak gondolja privilégiumait és hatalmát, mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy a rendkívül kínos és kontraproduktív interjú után elégedetten és jókedvűen vezette körbe Emily Maitlis riportert és a stáb többi tagját a palotában…

Mindennek tetejébe Virginia Giuffre 2021 nyarán pert indított közvetlenül András herceg ellen is, aminek idén peren kívüli megegyezés lett a vége, vagyis András egy a nyilvánosság előtt fel nem fedett összeggel elérte, hogy ne kelljen a bíróság (és a nyilvánosság) előtt szembesülnie Giuffre vádjaival. 

De ezen a ponton már nem maradt több levegő körülötte, egyszerűen nem volt más választás: 2022 januárjában megfosztották királyi és katonai rangjaitól.

A család kihátrált mögüle. Legalábbis a legtöbben – a királynő néhány nappal később ugyanis látványosan kilovagolt fiával a windsori kastély parkjában, így jelezve, hogy a kedvenc (esendő) gyermek, azért nem veszítette el a teljes támogatottságát…

(Hogy miként ment el András herceg a falig, egy korábbi cikkünkben feldolgoztuk, ezt ITT olvashatod el.)

A jövő

II. Erzsébet halálával András herceg utolsó védelmezője is távozott. A yorki herceg sorsa jelenleg függőben van, arról bátyja fog dönteni, immár III. Károly királyként – akitől ebben a minőségben a közvélemény és a brit parlament nagy része, valamint a szakértők is azt várják, hogy emberközelibbé, átláthatóbbá, visszafogottabbá, és nem utolsósorban olcsóbbá reformálja a monarchiát… Mindenesetre András január óta nem használhatja a HRH (His Royal Highness, azaz ő királyi fensége) titulust, a királynő szeptember 19-i temetésén pedig nem viselhette a katonai díszegyenruhát. 

András herceg és testvérei a temetésen - Forrás: Getty Images/Chris Jackson

De a Peacock dokumentumfilmjének időzítése nem csak II. Erzsébet halála kapcsán érdekes. Jelenleg is a brit parlament előtt van ugyanis egy előterjesztés, amelyet York városának munkáspárti képviselője jegyez. Ez azt javasolja: a törvényhozás tegye lehetővé, hogy egy-egy város megfoszthassa nevének viselésétől azt a magas rangú előkelőséget, akit nem tart arra érdemesnek.

Rachael Maskel szerint York népe nem kér többé Andrásból, és elvenné tőle a York hercege titulust, amelyet 1986-ban ajándékozott neki II. Erzsébet királynő.

A parlament december kilencedikén tárgyalja a javaslatot. A kör lassan bezárul.

Kiemelt kép forrása: Peacock channel

D. Tóth Kriszta